Ana Sayfa Meslekler Adli Tıp Uzmanı nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Adli Tıp Uzmanı nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

487
Adli Tıp Uzmanı

Adli Tıp Uzmanı nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Adli Tıp Uzmanı hakkında ayrıntılı açıklama yapmaya ilk önce adli tıp nedir sorusunun yanıtıyla başlamamız, daha sağlıklı bilgiye erişmemize olanak sağlayacaktır. Adli Tıp, mevcutta var olan yasa dışı olaylara uygulanacak cezai işlemin kararı ve belirlenme sürecidir. Olayın ayrıntılı olarak ele alınması, aydınlatılması ve çözüme kavuşması, adli süreçte gerçekleşebilmektedir. Adli tıpta, otopsi ve bunun yanı sıra birçok tıp uygulama alanları mevcuttur. Bu uygulamaları yapan kişilere Adli Tıp Uzmanı adı verilmektedir.

Adli Tıp Uzmanı Nedir Ne İş Yapar?

Tıp dalında çeşitli birçok dal mevcuttur ve bütün tıp dalları kendi içerisinde ayrı ayrı sınıf ve dereceleri bulundurmaktadır. Genel cerrahi, dâhiliye, cildiye, nöroloji tıp dalları için birkaç örnek olarak söyleyebiliriz. Örnek olarak vermiş olduğumuz dallar veya diğer tıp dalları için gerekli eğitimi aldıktan ve mezuniyet hakkı kazanıldıktan sonra, Adli Tıp Uzmanlık eğitimi alınması gerekmektedir. Belirli bir zaman zarfı içerisinde, çeşitli adımlardan oluşan eğitimler, başarı ile tamamlanabilirse Adli Tıp Uzmanı olunabilir. Adli Tıp Uzmanları, herhangi bir ölüm yaralanma gibi durumlarda, kişilerin uğramış olduğu zararın saptanması, gerekli ölçümleme ve netliklerini belirleyebilmektedirler. Ölüm hali gerçekleşmiş, kişi üzerinde otopsi incelemesi yapılmaktadır. Hayatta olan kişi için, yapılacak muayeneler, ayrıntılı incelemeler yapılır. Uyarıcı madde veya ilaç kullanım durumunun kontrolü, yazılı olarak sunulan belgeler varsa onların incelenmesi, silah gibi zarar verici aletlerin kullanılıp kullanılmadığı, kullanıldıysa hangi şekilde kullanıldığı hakkında balistik raporları ve akabinde durumun aydınlatılmasına ve cezai işlem uygulama aşamalarına kadar gerçekleştirmektedir. Adli Tıp Uzmanı olabilmek için alınan eğitim bütün bu aşamaları saptamaktadır. Adli Tıp Uzmanlarına aynı zamanda, Adli Tabip de denilmektedir.

Adli Tıp Uzmanı Çalışma Olanakları Nasıldır?

Adli Tıp Uzmanları kendi içerisinde, farklı bölümlere ve uzmanlık derecelerine ayrılmaktadırlar. Adli Tıp Uzmanlarının çalışma koşullarını, çalışmakta olduğu kuruma göre ele almak gerekmektedir. Çünkü, her kurum kendi içerisinde, farklı prosedür uygulamaktadır. Çeşitli yerlerde görevlendirilen Adli tıp Uzmanlarının en yaygın görev aldığı yerlere örnek olarak; Adli Tıp Kurumu Başkanlığında çalışanlar,  Üniversitelerde çalışanlar, Adli Tıp Şube Müdürlüklerinde çalışanlar, Devlet hastanelerinde çalışanlar olarak ayrıştırılabilir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde, adli tip ana bilim dallarında ve adliyelerde de çalışma olanakları ve ihtimalleri vardır. Adli Tıp Uzmanları, sektör bazında seçkin ve sürekli ihtiyaç duyulma ihtimali yüksek bir meslek grubu olduğu için, meslek mensuplarının iş bulma konusunda çok sorun yaşamayacağı bilinmektedir. Çalışmak istenilen her kurumun kendisine ait, farklı kural ve kıstasları olduğu bilgisini söylediğimiz gibi, aynı şekilde kendisine göre Adli Tıp Uzmanının görevleri olarak belirlediği sorumluluklarda vardır. Adli Tıp Uzmanlarının sağlık kontrollerine uygun olması almış oldukları puanlar, mezuniyet dereceleri ve yetkinlikleri görev alacakları kurumun belirlenmesinde, en etkili unsurdur. Çalışma olanakları da kuruma göre değişkenlik göstermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…