Ana Sayfa Meslekler Astronot Nasıl Olunur? Astronot Olmak İstiyorum, Nasıl Olurum?

Astronot Nasıl Olunur? Astronot Olmak İstiyorum, Nasıl Olurum?

362
Astronot

Astronot, insanlı uzay araştırmalarında görev yapan kişilere denilmektedir. Astronotlar uzay seyahatlerinde bilgi toplama işlemi için eğitim görmüş kişilerdir. Astronotların yapmak durumunda oldukları işler, sadece uzayda yapmaları gereken işlerle sınırlı olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat astronot olmak isteyen kişiler oldukça uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçmektedirler. Peki astronot nasıl olunur?

Astronot Nasıl Olunur?

Uzay araştırmaları dediğimizde aklımıza genel itibariyle ABD ve Rusya gelse de Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı (JAXA), Kanada Uzay Ajansı (CSA) gibi farklı ülkelerin uzay araştırmalarından sorumlu olan kuruluşları da uzaya astronot göndermektedir. Özellikle Çin bu ülkelerin içine son yıllarda yapmış olduğu çeşitli yatırımlar ile girmeyi başarmıştır. Ülkemizde ise uzay araştırmalarına harcanan ödenekler oldukça düşüktür. Bunun sonucunda da ülkemiz bu araştırmaları gerçekleştiren diğer ülkelerden oldukça geri durumda kalmıştır.  Peki kimler astronot olabilir?

Kimler Astronot Olabilir?

Astronot olmak için bitirmeniz gereken herhangi bir yükseköğretim kurumunun herhangi bir bölümü bulunmuyor. Ancak astronot olmak isteyen kişiler mühendislik, temel bilimler ( fizik, kimya, biyoloji, matematik) ve bilgi teknolojileri alanında en az lisans derecesinde eğitim almalılar. Astronotların büyük bölümü bu alanlarda yüksek lisans veya doktora yapmış kimselerdir.

Astronot olmak isteyen kişiler ayrıca uzayda karşılaşacakları zorlu yaşam koşulları ( ağırlıksız ortam koşulları, ani basınç değişimleri gibi ) karşısında direnç gösterebilmeleri için fiziksel ve psikolojik açıdan sağlıklı kimseler olması gerekmektedir.  Astronotların uzayda yapmak zorunda olacakları görevlerine göre, sahip olması gereken özellikleri de değişiklik gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse uzay araçlarını ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu (ISS) komuta etmekte olan astronotların belirli bir uçuş tecrübelerinin bulunması gerekiyor ya da Nasa’da en az bin saat kaptan pilot tecrübesine sahip olma şartı bulunuyor. Ayrıca görme keskinliklerinin yani gözlerinin çok iyi durumda olması ve boylarının da 1.6 metre ile 1.9 metre arasında olması aranan diğer başvuru şartları olarak öne çıkıyor.

astronot meslegi (2)

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapmak isteyen adayların iyi derecede İngilizce ve Rusça bilmeleri de ayrıca tercih sebebi. Çünkü ABD ve Rusya uzay araştırmalarında en çok çekişen ve rol alan iki ülke olarak öne çıkıyorlar.

Bu başvuru şartlarını sağlayabileceğini düşünen kişiler başvurularını gerçekleştirebilirler. Bunun için saymış olduğumuz uzay istasyonlarından herhangi birisine başvuru yapabilirsiniz. Tabi ki en çok başvuru yapılan NASA.  Şayet olur da başvurunuz kabul görürse de başvurusu kabul edilen adaylar psikolojik ve fiziksel bazı testlerden geçmelerinin ardından mülakata alınırlar. Bu aşamaları da başarı ile geçen adayları yoğun ve oldukça zorlu bir eğitim süreci bekler. NASA’da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için 40 ay olarak planlanmıştır. Şayet başvuru yapmak istiyorsanız da aşağıda vermiş olduğumuz bağlantıları kullanarak başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Şimdiden bol şans (:

NASA Astronot Başvurusu İçin [link url=”https://astronauts.nasa.gov/”]TIKLAYIN[/link]

ESA Astronot Başvurusu İçin [link url=”http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/European_Astronaut_Selection”]TIKLAYIN[/link]

Ayrıca astronot olmak istiyorum diyenler için yayınlanmış olan videoyu da izlemenizi öneriyoruz.

Bu yazımızda astronot nasıl olunur detaylı olarak anlattık. Bir diğer yazımızda da astronot nedir bahsetmiştik. İlgili yazımızı da okuyabilirsiniz. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi ise yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…