Ana Sayfa Meslekler Eczacı nasıl olunur? Eczacı olma şartları nelerdir?

Eczacı nasıl olunur? Eczacı olma şartları nelerdir?

866

Eczacı nasıl olunur? Çok eski zamanlarda, çeşitli hastalıklar için toplanmış bitkilerin hazırlanmasıyla ilaç elde ediliyor, iyileşme süreci hazırlanan bu ilaçlar ile sağlanıyordu. Günümüzde ise, gelişen tıp ve teknoloji yardımıyla, birçok uzman ve yetkinliği olan kişiler tarafından laboratuvar ortamlarında birçok testten geçerek ilaç elde edilmektedir. Bu ilaçların satışı ilk etapta, doktorların reçete etmesinden sonra, eczanelerde eczacılar tarafından yapılmaktadır. Eczacı Kimdir, Görevleri hakkında ayrıntılı bilgilere bir önceki yazımızda yer vermiştik.

Eczacı Olmak için Hangi Bölümü Okumalıyım?

Eczacı olmak için; Ülkemizde bulunan üniversitelerin, eczacılık fakültelerinde eğitim görmüş ve bu eğitim sürecini başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir. Eczacılık Fakültelerinin eğitim süreci beş yıllık bir zaman dilimindedir. İlk etapta teorik bilgi anlamında, üniversite dersleri ile bilgilerin alınması, donanımlı bir hale gelinmelidir.

Eğitim sürecinde pratik olarak, laboratuvarlarda, uygulamalarda da gerekli bütün bilgilere sahip olunmalıdır. Beş yıl olan eğitim süreci tamamlandıktan sonra, eczacı olabilmek için altı aydan oluşan bir staj süreci bulunmaktadır. Aynı şekilde staj döneminin de başarı ile tamamlanması gereklidir. Kamu veya özel eczanelerde staj yapılabilmektedir. Staj dönemi de başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra, eczacı vasfına erişerek, kendinize ait bir eczane açabilir, kamu veya özel firmalarda eczacı olarak görev alabilirsiniz.

Genellikle eczanelerde, 3 veya üzeri çalışan ile karşılaşılmaktadır. Bu durumda çoğunlukla eczacı kafalarının da eczane ihtiyaçları ve gereksinimi olduğunun göstergesidir. Çoğunlukla eczanelerde eczacı vasfıyla bulunan bir eczacı bulunmakta diğer çalışanlar eczacı kalfası olarak görevlendirilmektedir. Eczanede kalfa olarak çalışma imkânları da azımsanamayacak kadar çoktur. Bunun içinde eczacı kalfası kurslarına katılarak, gerekli belgeye sahip olmalısınız. Eczacı kalfası için verilen kurslar, Türk Eczacılar Birliği Kursları ve İŞKUR Eczacılık Kursları tarafından uygulanmaktadır. Burada aldığınız eğitim sonucunda, başarı sağlamanız durumunda eczacı kalfası olarak görevlendirilebilirsiniz.

Eczacı olma şartları nelerdir?

Eczacı mesleğine sahip olmak istiyor ya da bu alana ilginiz olabilirsiniz. Eczacı olmak istiyorum nasıl olabilirim sorusun cevabını, maddeler halinde sizler için sunabiliriz;

  • Üniversitelerde bulunan, eczacılık fakültelerinden mezuniyet şartı,
  • Biyoloji, kimya gibi alanlara karşı bilgili ve başarılı olmak,
  • İnsanlarla sağlıklı iletişim kurabilme özelliği,
  • Dikkatli ve düzenli çalışa prensibine erişmiş olmak,
  • Sorumluluk duygusu yüksek,
  • Sürekli ilaç ve kimyasal maddelerden oluşan alanlarda durulacağı için, herhangi bir alrjik reaksiyonun olmaması gerekliliği de vardır.

Eczacıların Çalışma Koşulları ve İş Bulma Olanakları

Çalışma koşullarını açıklamamız gerekirse ; Eczacılar, sağlık hizmetlerine bağlı olarak, devlet bünyesinde ya da özel firmalarda görev alarak mesleklerini icra edebilirler. Eczacıların çalıştıkları ortam, genellikle temizlik kurallarına uygundurlar. Fazlasıyla ilaç bulunduğu için, ilaçların kokusu oldukça baskındır. Çalışma saatleri, fazla değildir fakat belirli aralıklarla nöbet tutma gereksinimleri vardır.

Eczacı iş bulma olanakları; Eczacılar, sürekli ihtiyaç duyulacak meslekler grubunladır, bu sebepten iş bulma olanakları oldukça fazladır. Gerek özel sektör gerekse kamu kurumlarında, görevlendirilmeleri mümkündür. Aynı zamanda, kendilerine ait bir eczane açarak da mesleklerini icra edebilirler. İlaç depoları, sağlık bakanlığına bağlı birimler, ilaç fabrikaları ve kendilerine ait eczaneler çalışabilecekleri yerler için verebileceğimiz örnekler içerisinde yer almaktadır.

Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden bizlere iletebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızı (Facebook) ve (instagram) takip ederek güncel personel, memur, işçi alımlarını takip edebilir ayrıca kamu ve özel sektör firmalarına nasıl iş başvurusunda bulunacağınızı detayları ile öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…