Ana Sayfa Bilgi Bankası Freelance Çalışanlar Vergi Vermek Zorunda Mıdır?

Freelance Çalışanlar Vergi Vermek Zorunda Mıdır?

975
Freelance vergii sorunları

Freelance çalışma sisteminde vergilendirme, sözleşme dahilinde hukuki bir işlem halinde gerçekleşebilmektedir. Bunun dışında belirli koşullar dahilinde, vergiden muaf olunması da Freelance çalışanlar için mümkündür. Freelance vergi hukuk sorunları nelerdir?  Freelance vergilendirme usulleri hakkında bilgiler haberimizde ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır.

Freelance Vergilendirme Nedir?

Freelance vergilendirme nedir, sorusunun tek bir cevabı olamamakla birlikte, oldukça geniş birbiriyle bağlantılı maddeler vardır. Freelance  çalışma sisteminde vergiden muafiyet söz konusu olabilmektedir. Bunun yanı sıra, gerçek usullerde vergi mükellefleri içerisine dahil olabilirler. Vergilendirme için, vergi kanununda birçok imkan mevcuttur.Freelance çalışıyor olmak hakların korunamayacağı, algısını getirmemeli, hakların her durumda korunabileceği bilinmelidir. Bu konuda en önemli yaptırım, yapılan işlem her ne olursa olsun sözleşmeye tabi tutulmuş olmasıdır. Herhangi bir sözleşme yapılmasa bile, teslim edilmiş işin ispatı varsa, 2500 TL miktarında bir ödemeye kadar hak, hukuk dahilinde tahsil edilebilir. Sözleşme yapılmadığı halde bu şekilde hakkınızın tahsil edilebilmesi için, gerekli olan önemli bir diğer noktada ilgili işin tarafınıza gönderildiği ve başladığınıza dair bir delilinizin olmasıdır. Bu delil, mail yoluyla gelen iş bildirimi için, gelen mailin sunulması olabilir. Mailde, işi gönderen kişinin yapılması istendiğini belirtiyor olması da fazlasıyla önemlidir. Belirtilen bu koşullara uygunluk halinde, sözleşme bulunmayan işlemler üzerinde de hak iddia edilebilir.

Vergisiz Resmi Freelance Çalışma

Freelance çalışma sisteminde, herhangi bir vergiye tabi tutulmamak için bazı koşullar vardır. Bunlar;

Freelance çalışmalardan kazanılan gelirin, belirli bir miktara ulaşmış olması gerekmektedir. Yıllık olarak ortalama 50 bin TL gibi bir rakama ulaşılamaması vergiden muaf olmasına sebeptir. Yıllık miktar altında elde edilen kazanç, Vergisiz Resmi Freelance Çalışma yetkisini getirecektir. Freelance çalışan herhangi bir vergi ödemesine tabii tutulmaz fakat, işlemini freelance yaptıran firma yada kişi, ilgili vergiyi ödemek durumundadır. Bu noktadan freelance çalışanların yapması gereken en önemli madde, fiyatlandırmalarında, KDV’den bağımsız olmaları ve işi veren firma yada kişiye, bunu bildiriyor olmalarıdır. Vergi muafiyetinde, bahsi geçen kazanç sınırı yıllık belirli miktara ulaşamazsa gerçekleşebilir bilgisi verildi ancak örneğin aynı firmaya yıllık ortalama 30 bin TL’lik iş yapılması, vergi muafiyet hakkını geçersiz sayacaktır. Yani normalde olan 50bin tl sınırı, aynı firmadan 30 bin TL’lik kazanç elde edilmesi halinde, 30 bin TL’ye düşecektir. Özetle çeşitli firmalardan edilen kazançlar 50 bin TL’ye kadar aynı firma üzerinden elde edilen kazanç 30 bin tlye kadar muafiyet hakkı doğurmaktadır.

Müşteri, yani ilgili iş konusunda işveren tarafından, freelance çalışana gider pusulası kesmeli ve bir nüshasını freelance çalışana vermelidir. Bu sayede, işveren freelance çalışan  adına, yapılan iş için vergiyi ödemiş olur. Freelance çalışan da ilgili işlemler konusunda gelirini belgelemiş olur.

Freelance Vergi  Hukuk Sorunları Nelerdir, konusunda kesin anlamda ceza gerektirir, yada gerektirmez  gibi bir şey söylenemez. Bu konuda ki belirleyici unsur yıllık ortalama gelir miktarının üstünde olunup olunmadığı noktasıdır. Ve anlatıldığı üzere sözleşmeler dahilinde çalışmalar yapılmaya dikkat edilmesidir. Yıllık olarak belirtilen miktarın kazanılması durumunda vergi ödemek bir gereklilik haline gelir, bu miktarın üzerine çıkılması bir firma kurmanız  içinde el verişli olacaktır, bu koşullarda firma kurmanız da önerilerimiz arasındadır.

One Comment

  1. Erkan Yeşilkan

    22 Şubat 2017 at 03:43

    Merhaba,

    Yukarıdaki “freelance çalışanlar vergi vermek zorunda mıdır” konulu yazınızda geçen bilgilerin kaynağını öğrenmem ve ulaşmam mümkün müdür? Belirtmiş olduğunuz limit rakamlar hangi kanunun, hangi maddelerinde geçmektedir.
    Freelance iş yapmayı düşündüğüm için ve kendimi güvenceye almak amacında olduğum için bu bilgilere ihtiyacım var.
    Şimdiden teşekkür ederim.

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Personel Maaşları

(SYDV) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanı…