Freelance Nasıl Olunur?
Freelance çalışanı olmak, kişilerin seçimlerine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bazı kişilerin iş bulamadığı için tercih ettiği bir çalışma tarzı olurken, bazıları için daha rahat ve daha verimli olduklarını düşündükleri için, tercih sebebi Freelance çalışma olmaktadır. Kişilerin patron baskısından uzak kendi vereceği kararlarla, iş yönetimini gerçekleştirebileceği çalışma tarzı, Freelance çalışmadır. Bazen okulunu tamamlayıp, iş hayatına atılacak kişiler, bir şirket yada kurumda çalışmadan önce, kendi sermayesini oluşturup iş kurmak isteyebilirler. Bu durumda da Freelance çalışma tercih sebebi olmaktadır. Ülkemizde genel anlamda sürekli olarak değil de, ek iş olarak Freelance tercih edilmekte, kazancın yetersiz olduğu durumlarda Freelance çalışma gerçekleştirilmektedir. Bazı insanlar, Freelance çalışmanın vergi ödememek için çalışıldığını düşünebilir. Bunun yanı sıra vergi kaydı olmadan kayıt dışı kazanç elde etmek içinde Freelance çalışmak tercih edilir. Freelance çalışanları da, vergi kaydı ile kayıtlar dahilinde çalışmalarını gerçekleştirebilirler. Yıllık belirli bir miktarın altında olan kazançlar için, vergiden muaflık doğacaktır, bu durumda Freelance çalışanlar belirli bir rakama kadar, vergiden muaf bir şekilde çalışmalarını sürdürebilirler.
Freelance Nasıl Olunur bu konu hakkında önemli adımlar vardır, bunlar;
- İletişim kanallarının güçlü olması
- Kısa sürede daha fazla kişiye ulaşabilmek
- İşlemlerini yapabileceğiniz firmalarla iletişim haline de olabilmek
- Örnek referanslarınızın olması
- Çalışma yaptığınız firmalarla, bağlantısı olan diğer firmalarla iletişime geçerek çalışma ağınızı genişletmek.
Freelance Nasıl Olunur, şimdi bu adımları sizler için madde madde olarak geniş çaplı bir şekilde aktaralım.
Doğru bir analiz:
Çalışmalarınıza başlamadan önce bir takım keşifler ve analizler yapmanız gerekmektedir. Yapacağınız araştırmalar çok fazla zaman almamalı olabildiğince kısa sürede araştırmalarınızı tamamlamalısınız. Bu araştırmalar;
- Genel anlamda Freelance çalışanları ne tarz hizmetler sunuyor, bunları kontrol etmeli gerekli analizlere ulaşabilirsiniz.
- Genel anlamda firmalar, Freelance çalışanlarına hangi alanlarda ihtiyaç duyuyorlar bunu sorgulayabilirsiniz.
- Freelance çalışmaların içinde bulunan sektörlerden hangileri sizin bilgi birikim ve yeteneklerinize hitap ediyor bunu belirleyebilirsiniz.
- Freelance çalışmalarda bulunan ve genel anlamda yapılan,sözleşme ve şartlar hakkında bilgi sahibi olun.
- Maliyet olarak gerekli herhangi bir alt yapı var mı bunun araştırması ve bilgisini edinin.
- Freelance çalışma için geçerli olan, hukuki alt yapılar ve yaptırımlar hakkında bilgi sahibi olun. Bu konuda ayrıntılı açıklamalar Freelance vergi ve hukuki sorunları yazımızda yer almaktadır. Yazımıza BURADAN ulaşarak; inceleyebilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Hangi konuda ne şekilde hizmet sunabileceğinizin, planlamasını yapabilirsiniz.
İş planın bulunmalı:
Çalışmalarınıza başlamadan önce mutlaka bir iş planı yapmalı, yapacağınız işlem adımlarını uygulamaya dökmeden önce kağıt üzerinde listelemelisiniz.
- Öncelikle yapmak istedikleriniz özetini listenizde bulundurun, hedef ve yönlendirmeniz her baktığınızda görebileceğiniz şekilde olsun.
- İşlemlerinizi neden Freelance olarak gerçekleştirdiğiniz konusu da iş planınıza eklenmelidir.
- Freelance olarak, kendi yönetiminizde çalışma tercihinizde ki sebep ve beklentileriniz neler bunları planınızda belirtin.
- Yetenekleriniz, becerileriniz dahilinde, ilgili müşterilerinize nasıl ulaşabileceğinizi belirtin.
- Hizmetlerinizi nasıl sunulacağı konusunu listenizde bulundurun.
- Gerekli olan bir bütçe var mı? Varsa ne kadar? Bunu belirtmelisiniz.
- Projeleriniz ve sonuçlanması için ortalama zamanlama saatleriniz ne kadardır. Zaman aralıklarını ve zaman çizelgenizi oluşturun.
Desteklerin oldukça önemli:
Freelance çalışma sürecinde aile ve sevdiklerinin, yanında olması yaptığın işe saygı göstermesi, anlayış göstermesi gerekmektedir.
- Yapacağın çalışmaları, zaman aralıklarını, ailene ve çevrene söylemeli herkese uyacak şekilde ayarlamalısınız.
- Belirli zamanlarını çalışma saatlerin olarak ayarlamalısınız ve belirtilen bu zaman aralıklarında çalışmanı engelleyecek unsurlardan kaçınılması gerektiği bilgisini ailenize vermelisiniz.
Çalışma ortamı yap, işin ciddiyetinin farkında ol:
Freelance çalışmada genellikle ofis kiralamak yada herhangi bir yapı satın almak, mümkün değildir ve yada Freelance çalışacağınız ortamları çalışmaya elverişli bir hale getirmelisin.
- Evde kendinize bir çalışma ortamı oluşturabilir, çalışma için gerekli olan materyalleri olabildiğince evde ki çalışma ortamında da bulundurmalısınız.
- İşinizin ciddiyetine vararak, fazla rahat ve alakasız davranmamalısınız.
Çalışmalarını ve kişisel ihtiyaçlarını birbirinden ayır:
- Dinlenme, yemek yeme, mola verme gibi ihtiyaçlar Freelance çalışmalarda da uygulanmalıdır.
- İşleyiş hakkında, aralıklı kontroller yap.
- Belirli dönemler arasında yaptıkların ve yapamadıkların konusunda kıyaslamalar yap.
- Bazen dışarı çıkmak, kısa kısa seyahat ve dinlenmeler planınızda saatlere ayrılarak, periyodik bir şekilde bulunmalıdır.
Deneme amaçlı bile olsa bir proje hazırla-teslim et:
Herhangi bir proje üzerinde bir deneme yap zaman yönetimi, çalışma tarzı gibi önemli adımların denemesini yaparak kendini sına.
Freelance nasıl olunur konusunda yapmanız gereken planlar, adım adım eklenmiş sizler için yazımızda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.