Ana Sayfa Bilgi Bankası İş Görüşmelerinde İşveren Nelere Dikkat Eder?

İş Görüşmelerinde İşveren Nelere Dikkat Eder?

133
İş Görüşmesi

İş  Görüşmelerinde  İşveren  Nelere  Dikkat  Eder?

İş görüşmesi konusunda,  görüşme  öncesinde yapılması gerekenlerden,  görüşme gününü de kapsayan zamana kadar olan hazırlıklardan iş görüşmesi hazırlığında neler yapmak gerekir? yazımızda,  bahsetmeye çalışmıştık yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.  İş görüşmelerinde işveren nelere dikkat eder, konusunu daha ayrıntılı bir şekilde bu yazımızda sizler için anlatacağız.

Öncelikle unutmamamız gereken, işverenin de,  bizim gibi bir insan olduğudur. Onu bizden farklı kılan, sorumluluklarının iş anlamında daha fazla oluşu ve statüsüdür. Bunun için, işyerinde kendisi ile birlikte iş yükünü bölüşebilecek , en doğru insanı bulmayı hedeflemektedir. Bütün bunlar neticesinde, bazen iş görüşmeleri ortalamanın üzerinde zorlayıcı olabilmektedir. İşte biz de İş görüşmelerinde işveren nelere dikkat eder  adlı konumuzu, bir anlamda size bu zorlayıcı şartların üstesinden gelebilmek için neler yapmak gerekir, anlatmaya çalışacağız.

  • İş görüşmesinin yapılacağı yere adım attığınız andan itibaren, hitabetinize ve insani ilişkilere dikkat etmelisiniz. İş yerindeki insanların da, sizin hakkınızda  ne düşüneceklerini ciddiye almalısınız.
  • İl k intiba çok çok önemlidir. İşveren ile karşılaştığınızda gözlerinin içine bakıp gülümseyin, kendinizi tanıtın ve kuvvetli bir şekilde tokalaşın.
  • Size yer gösterilene kadar bekleyin, oturmak için acele etmeyin.
  • Güzel bir diksiyon ve kendinden emin, net cümlelerle kendinizi ifade etmeye çalışın. Unutmayın ki kendinizi etkili ifade edebilme yetisi, işvereni mutlaka etkileyecektir.
  • Görüşmenin ilk dakikalarında, işveren sizin görgünüz, terbiyeniz, üslubunuz eve genel olarak hal, hareketlerinize dair kuvvetli bir fikir içerisinde olmaya meyilli olacağı için,  bu sürenin ne kadar can alıcı olduğunu gözden kaçırmadan hareket etmeye çalışın.
  • Sağlam bir duruş sergileyin. İşveren olarak karşınızda oturan kişinin, değişik soru ve tepkilerine karşı hazırlıklı olun. Moralinizi yüksek tutun. Hiç bir söz ya da hareketin sizi demoralize etmesine izin vermeyin.
  • İş görüşmelerinde işveren nelere dikkat eder konusuna odaklı olmayın, bunu aklınızdan çıkarın ki, hareketleriniz, sizi olduğu gibi ifade edebilsin ve kasılmamaya çalışın.
  • Beden dili, konuşma dili kadar önemli olduğunu bilin ve bu doğrultuda bedeninizi kontrol altına almaya çalışın ki, sizden bağımsız hareket edip,  karşınızdaki kişiye olumsuz bir şey düşündürtmesin.
  • İş görüşmesi sırasında, etrafınızı süzen bakışlarla, çevrenizi incelemeye çalışmayın.
  • İşveren ile göz göze gelmeye dikkat edin. Göz teması sürdürmek, kendinden emin olan bir insan olmanın ilk göstergesidir. Herkes, hele bu, şu an ki konumuza muhatap olan bir işveren ise, kendinden emin olan insanı daha da çok sevecektir.
  • İş görüşmesi sırasında, firma ile ilgili öğrendiğiniz bilgileri, size ait abartılı olmayan düşüncelerin cümleleri ile sentezleyip sarf etmeye çalışın. İşveren firmasına ait bu bilgileri, işyerinde  vereceği işe aday olan kimse tarafından duymaktan çok hoşnut ve onure olacaktır.
  • İş görüşmelerinde işveren nelere dikkat eder konusunda verilen bilgiler haricinde, heyecanınızı bastırmak ve sakin görünmek için, kendinize göre yollar bulmalısınız.
  • Önceki çalıştığınız işyerlerine ve işverenlerinize ait, olumsuz cümleler kurmaktan kaçının. Mantıklı cümleler ile bu durumun üstesinden gelmeye çalışın.
  • Görüşme sırasında, işveren maddi konuları konuşmaya başlamadan,  siz de bu konulardan söz etmeye ya da soru sormaya başlamamalısınız.  Aksi takdirde bu sizin işveren tarafından nahoş algılanmanıza sebebiyet verebilir.
  • Gelecekten dolayısı ile de bu işten beklentilerinizi, öz cümlelerle, kariyer hedeflerinizi de içine katarak anlatmaya çalışın.
  • İş görüşmesi sırasında kol saatinize yada duvar saatine bakmayın. Bu durum işverene, sizin orada olmaktan o an için sıkıldığınız izlenimini verebilir. Bu da yeni tanınmaya çalışan bir kişi olarak hakkınızda olumsuz bir izlem olmasına sebep olacaktır.
  • İş görüşmesinin sonunda, söz isteyip neden sizi bu işe almaları ile ilgili samimi, etkili, umutlu ve akıllıca cümleler kurarak, neden bu iş ile ilgili doğru kişinin siz olduğunuzu, işverene anlatmaya çalışın.
  • İş görüşmesi sona erdiğinde, işveren ile tokalaşırken, ilk selamlaşmada olduğu gibi kuvvetli bir şekilde elini sıkıp, adı ile kendisine seslenerek , veda cümlenizi söyleyip, gülümseyerek, oradan ayrılmalısınız.

İş görüşmelerinde işveren nelere dikkat eder konusu hakkında bilgiler yazımızda aktarılmış, ayrıntılara yer verilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Freelance Çalışanlar Vergi Vermek Zorunda Mıdır?

Freelance çalışma sisteminde vergilendirme, sözleşme dahilinde hukuki bir işlem halinde ge…