Ana Sayfa Meslekler Makinist nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Makinist nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

343

Makinist nedir, kimdir?

Makinistler, büyük makinelerden sayılan trenler, lokomotif veya vapur gibi araçların kullanım bakım ve onarımını yapmakla yükümlü olan kişilere, verilen isimdir. Makinistler, demir yolları bünyesinde yer alan personellerden oluşmaktadırlar. Çalıştığı süre boyunca ilk önce lokomotiften, götürdüğü trenden ve yanındaki yardımcı makinistten ve onun eğitiminden sorumludur. Makinistler, ulaşım sektöründe çalıştıkları için devamlı olarak seyahat halindedirler. Makinistler, sürekli olarak oturarak mesleklerini sürdürmektedirler. Meydana gelebilecek trafik kazaları, tren kazaları gibi durumlar için tren şefi veya makasçı adı verilen diğer personeller ile iletişim halinde olmalıdırlar. Aralarında oluşabilecek iletişim kopukluğunun ciddi bir risk oluşturabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

Makinistlerin Çalışma Şartları

Makinistler demir yolu ulaşım alanında görev yaptıkları için devamlı seyahat etmek zorundadırlar. Makinistler gece gündüz, hafta sonu veya bayramlarda işbaşında olmak ve sürekli oturarak lokomotifi idare etmek durumundadırlar. İzinler, bayramlar, tatiller makinistler için kolaylıkla gerçekleşememektedir. Bayram hafta sonu izninden mahrum olunmasına karşın makinistlerin kullanabileceği izinler; Görevlerini tamamladıktan sonra günlük olarak, kendi çalışma alanlarında 16 saat dinlenme hakkı bulunmaktadır, kendi çalışma alanı dışında ise bu zaman 8 saat olarak düşmektedir. Bu dinlenme süreçlerinin haricinde makinistlerin dinlenme zamanı olarak kendilerine ayırabilecekleri bir diğer zaman dilimi yıllık izinleri olabilir. Yıllık izinleri senede 30 gündür mazeret izni ise yıllık 10 gündür.

Makinistlerin görevleri nelerdir?

Makinist görevleri nelerdir, sorusunu cevaplamamız gerekirse; makinistler, yolcuları ya da yükleri bir yerden bir diğer yere sevk etmekle, taşımakla görevlendirilirler. En önemli kıstas daha hızlı ve güvenilir bir şekilde aktarımın yapılabilmesinin sağlanmalıdır. Makinistler demir yolunda bulunan trafik yapısını ve sitemlerini oldukça iyi bilmeli ve profesyonel olmalıdır. Makinistler belirli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra, gerekli eğitimlere tabii tutulup görevlendirilmektedirler. Makinistler; kullanmış olukları ya da sorumlulukları kendilerine ait olan lokomotiflerin, mekanik olarak aksamının kontrolünü sağlamalı gerekli olan güvenlik önlemlerini almalıdır. Demir yolu personelinin vereceği sinyaller doğrultusunda hareket emirlerine uymalı ona göre kontrollerini sağlamalıdır. Lokomotifte kendisi ile birlikte görev alan diğer personellerin denetiminin kendisinde olduğu bilinciyle gerekli denetleme ve kontrolleri yapmalıdır. Hareket sırasında olabilecek, arıza ve risklere karşı tamir yapabilme bilgisi olmalı ufak ayar ve iyileştirmeleri yapabilmelidir. İlgili yolculuk tamamlandıktan sonrasında, gerekli raporları veriler halinde yazılı olarak sunar, ilgili rapor defterlerinde yolculuk hakkında bilgilere yer verir.

Bu yazımızda makinist mesleği hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızda makinist nasıl olunur konusunda detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…