Hazır Cevap Nasıl Olunur?
Hazır cevap olmak, genel anlamda her türlü konuya cevap vermek olarak algılanmaktadır. Ancak hazır cevap olmak kişilerin, anlık meydana gelen konulara anında, zeki ve hızlı bir şekilde cevap verebilmektir.
Mesela iş ortamında yada iş görüşmesinde hazır cevap olmaya, ihtiyaç duyabildiğimiz anlar meydana gelebilir. Toplantı esnasında hazırlamış olduğunuz sunumu yaparken, olumsuz yorum yapabilmek adına çeşitli sorular sorulabilir. Hazırlıklı olmadığınız noktalardan gelecek bu sorulara anında cevap verememek, lafları toparlayıp cevap vermenize engel olabilir. Sunumu bozabilir, motivasyonunuzu düşebilir. Bu durumlarda hazır cevap olunması anında mantıklı cevaplarla, savunmanın yapılabilmesi iş hayatınızda kariyerinizi olumlu yönde etkileyecektir. Çalışma hayatınızda, toplantı esnasında hazırladığınız sunumları sunarken, bu durum başınıza gelebileceği gibi işe alım sürecinizde, iş veren tarafından mülakatta size yöneltilen tuzak sorularda olabilir. Aynı şekilde bu soruların cevaplarına da hakim olabilmeniz zekice ve hızla cevaplandırmanız gerekmektedir.
Hazır Cevaplılık Nasıl Geliştirilir?
Nasıl hazır cevap olunur konusunda, hazır cevaplılık nasıl geliştirilir sizlere verebileceğimiz ipuçları;
- Konuşmalarınız esnasında, takıntılı bir dil kullanmamaya, konulara yaklaşımınız çeşitlilik içermektedir. Saplantılı olmaktan uzak durmalı fikirlerle dolu olmalısınız.
- Konuşmalarınız kesintili olmamalı, ara vermekten uzak durmalısınız. Konuşurken duraksamamak, daha bilinçli olmanız gerekmektedir.
- Daha çok okumalı, konular hakkında iyi bir dinleyici olmalısınız. İlgili olmanız, kendinizi geliştiriyor olmanız hazır cevap olmanıza olanak sağlayacaktır.
- İyi bir dinleyici olmanız, araştırmalar yapmanız, okumanız, konulara daha hakim olmanızı sağlayacaktır. Düşünce yapınızın daha geniş çaplı olabilecektir. Bunlar sağlandığı durumda hazır cevap olmanız daha kolay olacaktır.
- Size yöneltilen soruda, asıl öğrenilmek istenilen kelimeyi kısa sürede tespit edebilmeli, yeterli cevabı verebilmelisiniz.
- Örneğin kendiniz alıştırmalar yapabilirsiniz, mesela 10 tane kelime belirleyin bu 10 kelimeden içinde espri olabilecek cümleler belirleyin, farklı cümleler oluşturabilme noktasına özen gösterin ve bu alıştırmayı tekrarlı olarak uygulayın. Bir başka alıştırma örneği de; kendiniz belirleyeceğiniz herhangi bir konu hakkında, sorular sorun bir soruya, farklı cümleler kurarak cevaplar getirin ancak cevaplarınız, 3 cümleden fazla olmamalı mantık dahilinde kelimeler seçilmeli ve cümleler kurulmalıdır. Bu alıştırmalar, hazır cevap olmanıza, kelime dağarcığınızın genişlemesine sebep olabilecektir.
- Hazır cevap vermek konusunda uzmanların, tarihi kişilerin hikayelerini verdikleri cevapları tekrarlı bir şekilde okuyabilirsiniz. Hatta bunları ezberleyebilir zihninizde bulunmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede zaman içerisinde, sizinde sorulara hazır cevap bir tutum sergilemeniz kaçınılmaz bir sonuç olacaktır.
- Fıkralar öğrenebilir, kalitesine dikkate ederek yeri ve zamanı geldiğinde bunları diğer kişilere anlatabilirsiniz. Bu anlatımlarınızda hazır cevap olmanız konusunda size fayda sağlayacaktır.
Hazır cevap olunabilmesi için, herhangi bir okul bitirilmesi, üst mevkilerde olunması gerekli değildir. Önemli olan kişinin kendisini yeterince geliştirebilmesi, daha bilinçli bilgili hale getirebilmesidir. Kelime dağarcığınızı artırmanız, kelimeleri gün içerisinde konuşmalarınızda yer vermenizde cevaplarınızın, kalitesini ve hızını etkileyici bir unsur olacaktır. Bunların yanı sıra, kelime oyunları oynamanız bunu bir alışkanlık haline getirmenizde önerilerimiz içerisindedir. Yapacağınız kelime oyunları günlük hayatınızda, eğlenceli bir hale gelebilir, kelimelerin bilincinizde kolay belirlenmesi sağlanabilir.