Ortaöğrenimini sayısal bölümde okumuş olan öğrenciler, üniversite sınav sonucuna göre sayısal meslekler tercih etmektedirler. Sayısal meslek tercihi yapabilmek için sayısal puan türünün oluşması gerekmektedir. Hal böyle olunca internette en çok aratılan konulardan biri de en çok kazanan sayısal meslekler olmaktadır. Geleceğini garanti altına almak isteyen öğrenciler, sayısal bölümlerden mezun olduktan sonra, hangi mesleği yapacaklarını merak etmektedirler.
Sayısal Meslekler ve Maaşları
Üniversite sınav sonuçlarının ardından tercih edecekleri bölümleri düşünen öğrenciler, para kazandıran meslekleri araştırmaktadır. Sayısal meslekler hakkında daha fazla bilgi almak isteyen öğrenciler, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda meslek seçimi yapmak istemektedir. “Hangi mesleğin maaşı daha fazla”, “hangi meslek bana göre” diyorsanız, işte sizin için derlediğimiz sayısal meslekler ve maaşları…
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanlığı
Acil Yardım ve Afet Yönetimi Uzmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünün okunması gerekmektedir. Bu bölümünden mezun olunduktan sonra, KPSS sınavından 80 üzeri puanla atama yapılmaktadır. Acil yardım ile ilgili tüm faaliyetler konusunda uzmanlık üzerine öğrenim görülmektedir ve işe başladıktan sonra aylık ortalama maaşı 3.500-4.000 TL civarındadır.
Astronomi Öğretmenliği
Astronomi Öğretmeni olabilmek için, üniversitelerin 4 yıllık Fizik, Matematik ya da Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Ortaöğretim kurumlarında çalışan Astronomi öğretmenlerinin aylık ortalama maaşları ise 4.470 TL’den başlamaktadır.
Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği
Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği, ataması en az yapılan bölümlerden biridir. Ancak ülkemizde en fazla tercih edilen sayısal bölümler arasında yer almaktadır. Üniversitelerin 4 yıllık Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümünden mezun olma koşulu bulunmaktadır. Aylık ortalama maaşı ise 4.100 TL’den başlamaktadır.
Biyokimya Uzmanlığı
Aylık maaşı 8.000 TL’den başlayan ve ortalama 13.700 TL olan Biyokimya Uzmanlığı için genellikle Tıp bölümünden mezun olunmaktadır. Bunun dışında üniversitelerin Biyokimya, Kimya ve Eczacılık gibi bölümlerinden mezun olduktan sonra da tercih edilebilmektedir. Kazancı yüksek olan sayısal meslekler arasında popüler bir meslektir.
Çevre Mühendisliği
Çevre Mühendisliği, sayısal puan türüne göre tercih edilen sayısal meslekler arasındadır. Üniversitelerin 4 yıllık Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olma koşulu bulunmaktadır. Çevre Mühendisleri doğal dengeye zarar verecek faktörlerin araştırılması ve çözüm üretilmesine yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Aylık ortalama 4.400 TL maaş alabilmektedirler.
Diş Hekimliği
En çok atanan sayısal meslekler arasında yer alan Diş Hekimliği, yüksek sayısal puan türü isteyen bölümlerden biridir. Aylık maaşı 7.880 – 18.500 arasında değişiklik göstermektedir. Üniversitelerin 4 yıllık Diş Hekimliği bölümünden mezun olunması gerekmektedir. Diş Hekimleri ağız ve diş sağlığı ile ilgili teşhis ve tedavi yapmaktadır.
Doktor
Sayısal meslekler denince akıllara ilk gelen mesleklerden biri doktordur. Ülkemizdeki en saygın meslekler arasında yer alan Doktorluk için üniversitelerin 6 yıllık Tıp Fakültesi bölümünden mezun olma koşulu bulunmaktadır. Ardından 1 sene staj yapılması gerekmektedir. Mezun olunduktan sonra TUS Sınavına girilmesi gerekmektedir. 2021 yılı itibariyle en düşük doktor maaşı 6.163 TL’dir.
Ebelik
Sayısal meslekler arasında en fazla tercih edilenlerden biri de ebeliktir. Ebe maaşları aylık ortalama 3.890 TL’dir. Görevleri doğuma yardımcı olmak ve anne ile bebek sağlığına yardımcı olmaktır. Üniversitelerin 4 yıllık Ebelik bölümünden mezun olunması koşulu vardır.
Eczacılık
4 yıllık sayısal bölümler arasında yer alan Eczacılık bölümünden mezun olunması gerekmektedir. Eczacılar doktorların yazmış olduğu ilaç reçetelerine uygun olarak ilaçları hazırlamakta ve kullanım bilgisi vermektedir. Aylık ortalama maaşları ise 5.800 TL civarındadır.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olma gerekliliği vardır. Sayısal meslekler arasında sıklıkla tercih edilen bölümlerden biridir ve aylık ortalama 6.950 TL maaşı bulunmaktadır. Üretim süreçleri, üretim yöntemleri ve üretim tasarım gibi alanlarda uzmanlıkları bulunmaktadır.
Fen Bilgisi Öğretmenliği
Fen Bilgisi Öğretmenliği, ülkemizde en fazla tercih edilen sayısal meslekler arasındadır. Üniversitelerin 4 yıllık Fizik, Kimya, Biyoloji bölümlerinden mezun olunduktan sonra Pedagojik Formasyon alınarak ya da Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünden mezun olunarak olunabilmektedir. Aylık ortalama maaşları ise 3.800 TL’den başlamaktadır.
Fizyoterapist
Sayısal puan türüyle girilen üniversitelerin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümlerinden mezun olunması gerekmektedir. Fizyoterapistler, uzman hekim teşhisinin ardından hastaya gerekli fizyoterapi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulamaktadır. Aylık ortalama maaşları ise 4.070 TL’dir.
Gıda Mühendisliği
Gıda Mühendisi olabilmek için üniversitelerin sayısal puan türüyle alan Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekmektedir. Aylık maaşları 4.220-7.000 arasında değişiklik göstermektedir. Gıda Mühendisleri gıda üretimi, paketleme gibi konularda fen bilimlerinin ışığında hijyen kurallarını denetleme gibi görevler yapmaktadırlar.
Hemşirelik
Aylık ortalama 3.500 TL kazanan Hemşireler için üniversitelerin sayısal puan türüne göre aldığı Hemşirelik bölümünden mezun olma koşulu vardır. Sayısal meslekler arasında oldukça fazla tercih edilmektedir. Hemşireler özel kliniklerde, hastanelerde, yaşlı bakım merkezleri ve cezaevi gibi kurumlarda çalışabilmektedirler.
İnşaat Mühendisliği
İnşaat Mühendisleri aylık 5.000-10.000 arasında maaş alabilmektedirler. Üniversitelerin 4 yıllık İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekmektedir. İnşaat Mühendisleri çeşitli sektörlerde çalışabilmektedirler.
İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı
Sayısal meslekler arsında yer alan ve en fazla tercih edilen bir diğer meslek de İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlığıdır. İş Sağlığı Güvenliği Uzmanı olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık ilgili mühendislik bölümlerinden ya da İş Sağlığı Güvenliği önlisans bölümlerinden mezun olma koşulu bulunmaktadır. Aylık ortalama 4.400 TL maaş almaktadırlar.
Makine Mühendisliği
Makine Mühendisi olabilmek için üniversitelerin Makine Mühendisliği bölümünden mezun olunması koşulu bulunmaktadır. Makine Mühendisleri çalıştığı sektöre bağlı olarak aylık ortalama 5.000-10.000 TL maaş alabilmektedirler. Temel fizik kurallarını göz önünde bulundurarak makineler üzerinde çalışmalar yapmaktadırlar.
Mimarlık
Çalıştıkları kuruma göre aylık maaşları 5.000-11.000 TL arasında değişiklik gösteren mimarlar, üniversitelerin sayısal puan türüyle alan, 4 yıllık Mimarlık bölümünden lisans derecesinde mezun olmaktadırlar. Kamu kurumlarında çalışabilmeleri için ise KPSS sınavına girme koşulu vardır.
Veteriner Hekimlik
Veteriner Hekimler çalışma alanlarına göre aylık 6.050- 10.000 TL arasında maaş alabilmektedirler. Üniversitelerin 5 yıllık Veterinerlik bölümünden mezun olduktan sonra intörnlük eğitimi almaktadırlar. Hayvan sağlığı üzerinde uzmanlıkları bulunmaktadır.
Ziraat Mühendisliği
Sayısal meslekler arasında oldukça popüler olan bir diğer meslek de Ziraat Mühendisliğidir. Ziraat Mühendisleri, aylık ortalama 4.300 TL maaş almaktadırlar. Biyoloji ve mühendislik teknolojisi uzmanlığı ile tarımsal sorunlara çözüm bulmaktadırlar.