Yeni memur olan kişilerin en çok merak ettikleri konuların başında ” Yeni atanan memurlar ne zaman tayin olabilir “ ve ” Yeni atanan memurlarda tayin isteme süresi nedir? “ sorusu yer almaktadır. Bir çok yeni atanan memur kpss puanlarının ön gördüğü yerleri seçmek zorunda kalmakta ve mevcut bulundukları yerlerden başka illere gitmek zorunda kalmaktalar. Bu yazımızda sizler için yeni atanan memurların tayin isteme süreleri , yeni atanan memurlarda tayin için gerekli şartlar ve yeni atanmış olan memurların stajyerlik süreleri hakkındaki bilgileri bulacaksınız.
YENİ ATANAN MEMUR STAJYERLİK DÖNEMİNDE TAYİN İSTEYEBİLİRMİ?
Yeni memur olan kişiler yeni yasa ile 1 (bir) yıl süreli stajyer memurluk hizmetini yerine getirmek zorundadırlar. Bu bir yıllık süre içinde geçerli bir nedeniniz olsa dahi şehir içi veya şehir dışı tayin isteğinde bulunamazsınız.
Fakat mecburi hizmet süresi olan 1 (bir) yıllık stajyer memurluk hizmetinizi tamamladıktan sonra asaletiniz tasdik olunur ve gerekçeli mazeretinizi belirterek tayin isteğinde bulunabilirsiniz.
Kanuni olarak geçerli mazeret durumları;
- Eş durumu ( Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği )
- Sağlık Problemleri ( Sağlık problemleriniz için sağlık hizmeti alabiliceğiniz kurumun olmaması )
- Eğitim ( Kazandığınız ve eğitim almak istediğiniz kurumun size uzak olması )
olarak belirlenmiştir. Yukarıdaki mazeretlerden birini gerekçe göstererek ilk tayin döneminde istekte bulunabilirsiniz.
YENİ ATANAN MEMUR NORMAL ŞARTLARDA NE ZAMAN TAYİN İSTEYEBİLİR?
Stajyer memurluk süresini tamamlayan yeni memur adayları yukarıda belirtilen tayin için geçerli mazeret durumlarından herhangi birisine sahip değiller ise, normal şartlarda tayin için beklemesi gereken süre kanun ile 3 ( üç ) yıl olarak belirlenmiştir.
Fakat doğu illerine atanan yeni memur adayları 3. derece olarak belirlenmiş illerde 2 (iki) yıl hizmet süresi sonunda tayin isteğinde bulunabilirler. Tayin için yeterli hizmet puanınıda göz önünde bulundurmak şartı ile..
2. Derece olarak belirlenmiş illerde görev alan yeni memur adaylarının tayin için beklemesi gereken süre 3 (üç) yıl beklemek zorundadır.
Bunların dışında kalan bölgeler için tayin isteme süresi 5 (beş) yıl olarak belirlenmiştir.
Bunlar haricinde yeni evlenme, boşanma, yeni çocuk durumları gibi istisna konular ilgili yönetmeliklerle belirlenmekte olup resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girmektedir.