Ana Sayfa Meslekler Yaşam Koçu Nedir? Yaşam Koçları Ne İş Yaparlar?

Yaşam Koçu Nedir? Yaşam Koçları Ne İş Yaparlar?

293
Yaşam koçluğu

Yaşam Koçu Nedir?

Yaşam koçluğu, insanlara işlerinde, ilişkilerinde ve yaşamlarında başarılı olabilmeleri için destek olan, potansiyellerini ortaya çıkarmasında yardımcı olan prestijli ve oldukça kazanlı bir meslek dalıdır. Günümüz teknolojilerinin ve insan nüfusunun hızla artmasından dolayı, yaşanan iş ve diğer sıkıntıların artmasından dolayı ortaya çıkmış bir meslek dalıdır. Günümüz şartlarında yaşam koçluğu mesleği her geçen gün popülaritesini ciddi oranda arttırmaktadır. Uzmanlar tarafından yaşam koçluğu geleceğin meslekleri arasında gösterilmektedir.

Yaşam koçluğu ile psikoloji alanındaki diğer meslek grupları kesinlikle karıştırılmamalıdır. Yaşam koçluğu, insanlara kişisel hedeflerinin belirlenmesinde ve bu hedeflere ulaşmasında yardımcı olan profesyonel bir meslektir. Psikoloji ile ilgili konularda da bilgisi olsa dahi uzmanlara yönlendirmeyi tercih etmektedir. Yaşam koçlu temelde üç süreci içermektedir;

  • Farkındalık Sağlamak: Birçok araç ve teknik kullanarak kişinin mevcut durumunun ve potansiyelinin farkında olmasını sağlamak.
  • Hedef Belirlemek: Kişinin mevcut durumu ve potansiyeli göz önüne alınarak, kendisinin ulaşılabilir bir hedef belirlemesine yardımcı olmak.
  • Hedefe Ulaşmak: Kişinin mevcut durum ve potansiyeline uygun belirlemiş olduğu hedefe ulaşmasında yardımcı olmak.

Yaşam Koçu Ne Değildir?

  • Bir Danışman Değildir
  • Psikolog Değildir
  • Yaşam Koçu Bir Mentor Değildir

Yaşam Koçlarından Kimler Hizmet Alır?

Hayatında olumlu bir değişiklik yapmak isteyenler, ne istediğini bilmek isteyenler, mevcut durumunun farkında olmak isteyenler, potansiyelinin farkına olmak isteyenler, hedef belirlemek isteyenler, hedefine ulaşmak isteyenler, başarısını daha ileri taşımak isteyenler, bir sorunu çözmek isteyenler ve daha birçok kimseler yaşam koçlarından hizmet alabilmektedirler. Bunlar düşünüldüğünde yaşam koçlarının çalışma alanları oldukça fazladır.

Yaşam koçu olabilmek için yükseköğretim kurumlarının herhangi bir bölümünden mezun olma şartı aranmamaktadır. Yani üniversitede yaşam koçluğu ile ilgili bir bölüm bulunmamaktadır. İsteyen her insan yaşam koçu olabilir. Ancak iyi bir yaşam koçu olmanız için bazı özelliklere sahip olmanız gerekmektedir. Bu özelliklere sahip olan bireylerin bu mesleği icra etmeleri daha iyi olacaktır.

  • İnsanlara yardım etme arzusu
  • Üstün dinleme becerisi
  • Doğru sorular sorma becerisi
  • Etkili iletişim becerisi
  • Dikkat çekebilme becerisi
  • Sezgisel güç
  • Yaratıcılık
  • Hayata pozitif bakma
  • Yargısız olma
  • Empatik olma
  • Öğrenmeye açık olma

Yaşam Koçu Nasıl İş Bulur? Nerelerde Çalışır?

Yaşam koçları meslek icabı çoğu bilgiye sahip olması ve kendisini sürekli olarak geliştirmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki ikna kabiliyeti ile bilginin doğru bir orantısı vardır. Ancak yaşam koçları belirli alanlarda da uzmanlaşabilirler. Yaşam koçları kariyer koçluğu, zayıflama, diyet ve sağlıklı beslenme koçluğu, ilişki ve aile koçluğu, eğitim koçluğu veya yönetici koçluğu olarak bölümlere ayrılabilirler. Uzmanlaşmaları, yaşam koçlarının daha kolay iş bulmalarına ve daha iyi yönlendirme yapmalarına sebebiyet vereceği için kesinlikle tercih edilmelidir.

Yaşam koçları herhangi bir şirkette çalışamazlar. Hali hazırda bu işi icra eden bir şirket açılmadı. Tabi bu açılmayacağı anlamına da gelmiyor. Ancak hali hazırda bireysel ofis açarak işlerini yürütmektedirler. Harici olarak yüz yüze olması tercih edilmeyen görüşmelerde de telefon üzerinden destek verebilmektedirler.

Son dönemlerde yaşam koçu olmak için araştırma yapanların, bu mesleği icra etmede kararlı olanların sayısı bir hayli artmış durumda. Kuşkusuz bu durumda yaşam koçlarının kazanmış oldukları paranın da hayli önemi var. Öyle ki, yaşam koçları seans başına ücretle çalışan kimselerdir ve seans ücretleri oldukça yüksek olmaktadır. Yaşam koçlarının maaşları hakkında daha detaylı bilgi almak için hemen TIKLAYIN. Tabir yerinde ise genel itibariyle yaşam koçları ile çalışan insanlar beyaz yakalı diye tabir ettiğimiz, durumları yerinde olan kişilerdir. Bu yazımızda yaşam koçları ne iş yaparlar, yaşam koçları kimdir, yaşam koçu ne demek gibi yaşam koçları hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında her türlü soru, sorun ya da görüşünüzü yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.

One Comment

  1. Mehmetfaruk

    5 Ocak 2019 at 18:30

    Yaşam koçlugu ile ilgili bilgi ve haber

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…