Ana Sayfa Meslekler Vali Nasıl Olunur?

Vali Nasıl Olunur?

1,283
Valilik Binası

Vali Nasıl Olunur?

Valiler, hükümetin illerde yer alan en yetkili temsilcisidir. Valiler, İçişleri Bakanlığı tarafından atanmalarının ardından Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı’nın onaylarının alınmasının ardından görevlerine başlamaktadır. Valiler, görevli bulundukları illerde kamu düzenini sağlamak, idarenin işleyişini kontrol etmek, devlet iktidarının ve varlığının sağlanması gibi çeşitli görevler üstlenmişlerdir. Daha önceki yazımızda vali kimdir detaylı olarak ele aldık. İlgili yazımıza BURADAN ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda vali nasıl olunur, vali olmak için gereken şartlar nelerdir anlatacağız.

Vali Olmak için Hangi Bölümü Okumalıyım?

Vali olmak için öncelikle Kaymakam olmanız gerekmektedir. Kaymakam olmak için ise iktisat, işletme, hukuk ve siyasal bilgiler bölümlerinin birisinden mezun olmanız gerekmektedir. 35 yaşını doldurmuş kimseler kaymakam olarak görev yapamamaktadırlar. Saymış olduğumuz bölümlerden veya yurt dışında yer alan denk bölümlerden mezun olmanızın ardından kaymakamlık sınavına katılmanız gerekmektedir. Önceki senelerde kaymakam olmak isteyen bireylere KPSS şartı bulunuyordu. Ancak bu şart bir süre önce kaldırıldı.  İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan kaymakamlık sınavı 120 dakikalık süreden ve 50 süreden oluşmaktadır. Sınavda başarılı olabilmek için herhangi bir puana ulaşmanız gerekmemektedir. Ancak almış olduğunuz puana göre sıralamaya tabi tutulursunuz ve her sene giren binlerce aday arasında ortalama olarak sadece 100 tanesi kaymakam olarak göreve başlarlar.

Sınavı kazanmanız da sadece kaymakam olarak görev yapmanıza yetmemektedir. Bu aşamada oldukça zor bir mülakat aşamasına tabi tutulursunuz. Bunu da aşmanız durumunda da aday kaymakam olarak beklersiniz ve atamanız gelmesi durumunda da göreve başlarsınız.  Tüm bunları daha önceki yazımız olan “Kaymakam nasıl olunur” makalemizde ele aldık.

Görev yerlerine atanmış olan kaymakamlar daha sonra vali yardımcısı olabilmektedirler. Vali yardımcılığı valiliğe geçiş yoludur. Vali yardımcısı olunması durumunda da yine İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak görevlendirilirler. Bakanlık tarafından alınmış bu kararı daha sonra Bakanlar Kurulu onalar ve son olarak da Cumhurbaşkanı’nın onayı alınır. Bu aşamalardan geçen bir kişi vali olarak görevlendirilir.

Ancak bu konuda bazı istisnalar bulunmaktadır. Bazı durumlarda, geçmişte de örneklerini görebileceğimiz üzere valiler il emniyet müdürleri arasından veya bakanlık görevlileri arasından seçilebilmektedir.

Vali olmak gördüğünüz üzere oldukça meşakkatli bir süreç gerektirmektedir. Bu mesleği yapacak olanların tüm bu zorlukları göze alması gerekir. İş sadece vali olmak ile de bitmez. Valilik makamı büyük sorumlulukları da beraberinde getirmektedir. Bu sebepten dolayı valilik mesleğini seçmeden önce bir kez daha düşünmenizi öneririz. Bu yazımızda kısaca kaymakam nasıl olunur, vali olma şartları nelerdir, vali nasıl olunur vikipedi, vali nasıl atanır gibi valilik makamı hakkında merak edilenlere yer verdik. Diğer yazımız olan vali maaşları haberimizi de okumanızı öneririz.

4 Comments

  1. Hüseyin

    4 Nisan 2020 at 16:19

    Vali olmak için trk yapman gereken hükümete yakın olmak ama her anlamda bakınız uşak valisi sayın cumhurbaşkanımızın isteğiyle vali
    Yani yapmanız gereken şey yardakçılık yapmak çalmak çırpmak gerisi hikaye yok kaymakam olacan 2 yıl yurt içinde 1 yıl yurt dışında çalışıcan hepsi yalan

    Reply

  2. Mustafa Caymaz

    10 Haziran 2020 at 03:50

    Lütfen bileğilerinizin doğruluğunu araştırın.Vali olmak için kaymakamlık şarı yoktur.lise mezunu bile vali olabilir. Öğretmen vali olarak atanmıştır.

    Reply

  3. İlyas

    4 Ekim 2020 at 11:09

    Cumhurbaskanligi kararnamesi ile 4 yıllik üniversite mezunu olma, kamu ve sgk ya bağlı 5 yıl çalışmış olma şartı vardır, resmi gazete kaynaklıdır, bu konularda yanlış bilgi veren vatan hainidir, kanitsiz konuşan bu memleketin köstek işi cahilliği gözünü kör etmiş haçlı yardakcisidir, çünkü mevzu bahis konu devletin illerinde en yetkili kişisi ve makamıdır, herkes bukadar fütursuzca yalan yanlış bilmeden her mskam için konuşursa bunun adı özgürlük değil terorizmdir.

    Reply

  4. İlyas

    4 Ekim 2020 at 11:39

    Sizde yalancısınız, 4 yıllik üni mezunu ve kamu yada sgk ya bağlı 5 yıl çalışma şartı var, birdaha yorumlarımı dilerseniz devlete karşı algı oluşturmakta dava ederim sizi, devletin makamları için itibarsızlaştırma çabaları yalan bilgi vermek ve cahilliğini bilmeden kusmak vatana millete devlete ve bu milletin değerlerine küfürdür ihanettir, bahanesi yoktur, demokrasi ve özgürlüğe karşıda suçtur.

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…