Ana Sayfa Meslekler Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakam Nasıl Olunur?

723
Kaymakamlık Binası

Kaymakam Nasıl Olunur?

Kaymakamlar ilçelerde yer alan en büyük mülki amirlerdir. Kaymakam, ülkemizde ilçelerin yönetiminden sorumlu olan, görevlerini aracısız bir şekilde sürdüren ilgili ilçede yer alan en yetkili kişidir. Daha önceki yazımızda kaymakam kimdir, kaymakamlar ne iş yaparlar detaylarıyla beraber anlatmıştık. İlgili yazıya BURADAN ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda kaymakam olmak isteyenler için hayatı boyunca nasıl bir yol izlemeler, hangi sınavlara girmeleri, bireysel olarak hangi özellikleri barındırmaları gerektiği gibi detaylı bilgiler vereceğiz.

Kimler Kaymakam Olabilir?

Kaymakam olabilmek için öncelikle iktisat, işletme, hukuk ve siyasal bilgiler fakültelerinin birisinden veya yurt dışında bu fakültelere denk bölümlerden 4 yıllık lisans programı kapsamında diploma almalısınız. Bir diğer ifadeyle bu bölümlerden mezun olmanız gerekmektedir.  Tabi sadece yükseköğretim kurumlarının saymış olduğumuz bölümlerinden mezun olmak, kaymakam olmak için yeterli değildir. Daha önümüzde meşakkatli bir yol bulunmaktadır.

Kaymakam Olma Şartları 2021

Üniversiteden mezun olarak diplomanızı temin etmenizin ardından, öncelikle Kamu Personeli Seçme Sınavı yani KPSS sınavına girmeniz gerekmekteydi. Ancak son yapılan değişiklik ile bu şart kaldırıldı. Artık sadece saymış olduğumuz bölümlerden başarı ile mezun olanlar ve diplomasını alan adaylar kaymakamlık sınavına girmeye hak kazanırlar.  Peki nedir bu kaymakamlık sınavı?

Kaymakamlık Sınavı Hakkında Bilgi

Kaymakamlık sınavı, kaymakam olmak isteyen adayların başarı ile tamamlaması gereken bir sınavdır ve açık uçlu olarak gerçekleştirilmektedir. Yukarıda saymış olduğumuz bölümlerden mezun olan adaylar kaymakamlık sınavına girmeye hak kazanırlar.Kaymakam Adaylığı Sınavı, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Kaymakamlık sınavı 50 sorudan oluşmakta olup, sınav süresi 120 dakika olarak belirtilmiştir. Sınavda genel kültür, genel yetenek, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Türkiye’de demokratikleşme ve insan hakları, Türkiye’nin sosyo-ekonomik yapısı, anayasa hukuku, idare hukuku, Türkiye’nin idari yapısı, Türkiye’de mahalli idareler ve ekonomi kategorilerinden sorular sorulmaktadır.  Kaymakamlık sınavını kazanmış olmak için herhangi bir puan şartı konulmamıştır. Ancak sınava her sene 10 bin dolaylarında aday girmekte olup bunlardan sadece 100 kadarı kaymakam olarak alınmaktadır.

Aday Kaymakamlık Süreci

Kaymakamlık sınavını başarıyla vermeniz ve alım sayısı kadar kişinin arasına girmenizin ardından da mülakat aşaması sizleri beklemektedir.  Kaymakamlık mülakat sınavında diksiyon, kılık ve kıyafet, kendini ifade edebilme kabiliyeti, genel kültür ve alan bilgisi konularından puan verilmektedir. Bu aşamayı da başarı ile geçen kişiler kaymakam adayı olmaktadırlar. Kaymakam adayları daha sonra da atanmayı beklemektedirler. İlk görev yerlerinin açıklanması için ne yazık ki belirli bir zaman diliminden bahsedilemez ve atama kararlarının çıkması beklenir. Kaymakamlık mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilir, kaymakamlık maaşları hakkında merak ettiklerinize de BURADAN ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…