Kaymakam Kimdir?
Kaymakam, ilçelerde bulunan en büyük mülki amir demektir. Arapça “vekil” demektir. İlçelerin genel yönetiminden sorumlu olan, yönetimi ilçede aracısız temsil eden, ilçelerdeki en yetkili devlet görevlisidir. Türkiye’nin kuruluşundan 50’li yıllara kadar terimin Türkçesi olarak İlçebay kullanılmış olup daha sonra değişikliğe gidilmiştir.
Kaymakamın Görevleri Nelerdir?
Kaymakamlar görevlerini bağlı oldukları ilde bulunan valinin denetimi altında sürdürür. Kaymakamları başlıca görevleri ise şunlardır;
- İlçede yasaların uygulanmasını sağlamak
- Valinin emirlerini yerine getirmek
- İlçede bulunan kamu kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak
- Halkın şikayetlerini dinlemek
- ihtiyaçlarını belirlemek ve giderilmesi için gerekli önlemleri almak
- Törenlere başkanlık etmek ve resmi ziyaretleri kabul etmek
Kaymakamlık Mesleğinin Gerektirdiği Özellikler Nelerdir?
Kaymakam mesleğinin gerektirdiği bazı özellikler bulunmaktadır. Kaymakamlar, üst düzeyde akademik yeteneklere sahip olmalı, sosyal bilimlerle ilgili başarılı olmalı, başkalarını etkileyebilen, düşüncelerini rahatlıkla aktarabilen kişiler olmalı, insanlarla iyi iletişim kurabilmeli, yeniliklere açık, yaratıcı ve ileri görüşlü olmalı, işleri planlama kabiliyetine sahip olmalıdırlar. Bu özelliklere sahip kişiler görevlerini kolay bir şekilde layığı ile yerine getirebilirler.
Kaymakamların Çalışma Ortamı Nasıl?
Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak ilçelerde yer alan kaymakamlık binalarında görev alırlar. Çalışma saatleri genel itibariyle düzenlidir. Çalışmaları sırasında, emrindeki memurlar ile, vali ile, askeri yöneticiler ve vatandaşlarla iletişim halindedirler. Kaymakamlar bir ilçede belirli bir süre çalışmalarının ardından görev yerleri değiştirilmektedir.
Kaymakamlık Çalışma Saatleri 2021
Ülkemizin her bölgesinde bulunmakta olan kaymakamlıkların çalışma saatleri ( mesai saatleri ) ufak farklılıklar gösterse de genel itibariyle aynıdır. Kaymakamlıklar 08:30-12:00 arası çalışarak 1 saat yemek molası verirler ve 13:00’dan 17:00’a kadar çalışmaya devam ederler. Kaymakam maaşları hakkında bilgi almak için TIKLAYIN. Ayrıca kaymakam nasıl olunur öğrenmek için hemen TIKLAYIN