E Haciz, devlete ödenmemiş olan borçlardan dolayı uygulanan haciz türüne verilen isimdir. Genellikle vergi borçları yüzünden alınan maaşlar’a uygulanan e haciz borcun hacmine göre de araç veya gayrimenkullere de uygulanabilmektedir. Bankalar aracılığı ile alınan maaşların kesintiye uğratılması ile yaptırım aşamasına girilir. VEDOP yani Vergi Dairesi otomasyon yazılımı aracılığı ile borçlu olan kişinin bilgileri hangi verdi dairesine bağlı ise oraya iletilmesi ile süreç başlar.
Tüm bu işleyiş süresince işlemlerin başladığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafında da takip edilir. Başkanlık ilgili bankları bilgilendirerek kişinin banka hesaplarına bloke koydurur. 6183 sayılı yasanın 62. maddesine eklenen hüküm gereğince ve yine aynı yasanın 79. maddesi hükmü gereğince borçlu mükelleflerin banka hesaplarına konulan bloke işlemi elektronik haciz yani E-Haciz olarak adlandırılır.
E Haciz Kimlere ve Nasıl Uygulanır?
Son dönemlerde müvekkiler tarafında çokca sorulan e-haciz kime uygulanır sorusu cevabına ithafen, devlet kurumlarına ödenmemiş borçlarından dolayı, borçlu olan kişinin kullandığı banka hesaplarına uygulanan haciz türüdür diyebiliriz. E haciz sadece Devlet kurumlarına olan borçları ihtiva eder ve kişisel banka hesaplarına uygulanır. E-haciz uygulayabilmek için vergi daireleri, 6183 sayılı kanunun 55. maddesine uygun ödeme emri tebliğ eder ve borçlu kişiye haber vermekle mükelleftir.
E-haciz uygulaması ile gayrimenkullere dahi haciz konulabilirken, banka hesabınızdaki mal varlığınıza haciz geldiyse eğer ilgili banka ile uzlaşma yöntemine girilerek taksitlendirme yapılabilir. Böylelikle e-haciz nasıl uygulanır‘ı bu örnek ile daha iyi anlamış oluyoruz.
E Haciz Hangi Borç Türlerini Kapsar?
Tamamen kişilerin Devlet’e olan borçlarından oluşan E Haciz uygulanan borç türleri aşağıda sıralanmıştır ;
- Tüm vergi borçları
- Mahkeme cezaları
- Sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları
- Motorlu taşıtlar vergisi
- Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları
- Karayolu taşıma kanununa göre kesilen para cezaları
- Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları
- RTÜK idari para cezaları
- Öğrencilerin, KYK’ya olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları
- Trafik cezaları
- Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları
Haciz ile E-Haciz Arasında Ne Fark Var?
E-haciz işlemlerinin vergi dairesi ve haciz işlemlerinin de icra daireleri aracılığı ile gerçekleştirilmesi, aralarındaki tek fark olarak gözükmektedir. Bunun dışında e haciz ile normal haciz’in kesinlikle uygulama yönünden birbirinden hiç bir farkı bulunmaktadır. Haciz ile E-Haciz arasındaki fark
E Haciz Borcu Sorgulama
E-haciz borcunuzu Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girerek e-devlet şifrenizle ile kolayca sorgulayabilirsiniz. Bu linkteki adresten kolayca e haciz sorgulamanızı yapabilirsiniz. Devlet’e olan vergi borçalarınızı yine aynı şekilde e-devlet üzerinden de kolayca tüm borçlarınızı tarayıp e haciz sorgulamanızı yapabilirsiniz. E haciz sorgulama, yukarıdaki linkten yapılabildiği gibi son dönemlerde borçlunun e-devlet’e bağlı mail adresleri ve telefonlarına mesaj olarak da gerekli bilgilerin gönderildiği bilinmektedir.
E-Haciz Borcu Taksitlendirilebilir mi?
E-haciz borcu taksilendirmesi borçluya tebliğ edilen borç miktarının 15 gün içerisinde ödenemeyeceği durumlarda söz konusu olabilir. Bu mühlette borç ödenirse veya taksitlendirme çalışması yapılmışsa herhangi bir haciz işlemi gerçekleştirilmez. 15 gün içinde yapılacak taksit çalışmasının ilk aşaması borcun %20’sinin ödenmesi ile başlar. Sonra belirlenen taksit tutarları ve tarihleri ile ilgili borçluya bilgi verilir. Böylece tüm E-Haciz Taksitlendirme çalışmaları tamamlanmış olur.
E-Haciz Nasıl Kaldırılır?
E-haciz borçluya tebliğ edilmesi sonrası kişiye verilen 15 günlük süre içerisinde ödeme yapılmadığı durumda haciz işlemleri başlamış olur. Tebliğ edilen borcun bu zaman içerisinde ödenmesi ya da %20’lik bölümünün ödenerek kalan tutarın taksitlendirilmesi halinde haciz durumu ortadan kalkmış olur. Fakat borçlu kişiye verilen süre içerisinde herhangi bir ödeme yapılmadığı taktirde e-haciz kesinleşmiş olur ve haciz işlemleri başlar. E- Haciz kaldırılması sadece bu 15 gün içerisinde ödenmesi veya taksitlendirme çalışması yapılması ile gerçekleşebilir.
Vergi dairesi e haciz kaldırma, bu aşamadan sonra sadece verilen 15 günlük mühlet içerisinde ya tamamı ödenerek veya taksitlendirme çalışması yapılarak belli bir kısmı peşin kalan kısmı taksitli olarak Vergi dairesine ödenmelidir.
E-Haciz İtiraz Süresi Ne Kadardır?
E-Haciz tebliği yapılan kişi, buna itiraz etmek istediğinde söz konusu borç ile ilgili itirazlarını tebliğ öncesinde ödenmiş olduğunu ya da bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsa bunu 7 gün içerisinde yazılı olarak tahsil dairesine bildirmelidir. E Haciz sürecinde en mantıklı yol bir mali müşavirden destek almak olacaktır. E Hacız, belirli süre içerisinde itiraz edilebilen bir mecra olduğu için kesinlikle bu süreyi geçirmemeniz önem arz etmektedir.
E-Haciz İşleminde Bankadan Para Çekilir Mi?
E-haciz işlemi başlatılan ve bloke konulan banka hesaplarında bulunan mal varlığı ile ilgili bilgi vergi dairesinin ilgili birimi ile paylaşılır. Bu hesaptan eğer borcu karşılayacak kadar bir meblağ var ise tahsilat borcun tümü kadarı ile yapılır. Eğer kişinin borcu banka hesabındaki bakiyeden düşükse tahsil dairesi tarafından hesaptaki meblağ kadar çekim yapılır. Banka Hesabına Haciz Konulabilir mi? sorusunun cevabı olarak da evet bloke işlemi sonrası borçlu olunan meblağ hesaptan çekilebilir.
Haczedilemez Mallar Hangileridir?
E haciz banka, kişinin hesaplarında bulunan borçlu olduğu miktarı tahsil edebilirken aşağıdakilerin hiçbirisine haciz koyduramaz. E haciz edilemeyen mallar aşağıdaki listelenmiştir.
- Devlet malları ve kanuna göre haczi mümkün olmayan mallar.
- Mutfak takımı ve 1. Dereceden lüzumlu ev eşyaları
- Şahsi ve ailesiyle ilgili hayatı idam ettirebilmek için zaruri eşyalar.
- Yardım aylıkları
- Gazi maaşları
- Emekli aylıkları
- Borçlu çiftçi ise ayrıca gelecek mahsul için gerekli olan tohumluğu
- Borçlu bağ, bahçe veya meyve ve sebze yetiştiricisi ise kendisinin ve ailesinin geçimleri için zaruri olan bağ, bahçe ve bu işler için gerekli bulunan alet ve edevatı, malzemesi ve fide ve tohumluğu
- Geçimi hayvan yetiştirmeye münhasır olan borçlunun kendisinin ve ailesinin geçimleri için zaruri olan miktarda hayvan ile bu hayvanların üç aylık yem ve yataklıkları