Ana Sayfa Bilgi Bankası İlk İş Gününde Nasıl Davranmalı?

İlk İş Gününde Nasıl Davranmalı?

681

Yeni girdiğiniz işte ilk  çalışma gününüz fazlasıyla heyecanlı ve tedirgin olabilir. Kaçınılmaz olan bu durumu olabildiğince aza indirgemek gerekmekte, daha sakin tutumlar sergilenmelidir. İşe girmeden önce mülakatta sergilediğiniz duruşunuz, ilk intiba oluşturmakta saygınlığınızı ve yetkinliğinizi yönlendirmektedir. Mülakatta bıraktığınız bu intiba çalışmaya başladıktan sonra, ilk gün ve ertesi günlerde de etkisini sürdürecek kadar önemlidir. Çekingen ve heyecanlı tutumlar sergilemek yerine işe daha hakim ve kontrollü olmanız, ofiste bulunan diğer çalışma arkadaşları tarafından daha olumlu karşılanacak size olan saygınlık bu doğrultuda belirlenecektir. Kariyeriniz ve oluşabilecek başarılarınız duruşunuzla, bıraktığınız intiba ile  şekillenecektir. İlk iş günü bu sebepten oldukça önemli, hassas bir gündür diyebiliriz. Sizler için yaptığımız araştırmaların derlenmesi sonucunda,  ilk iş gününde nasıl davranmalı konusunu madde madde ele aldık, işte ilk gün için ipuçları doğrultusunda, verilen bilgileri dikkate almanız olumlu bir ilk iş günü geçirmeniz daha mümkün kılabilir.

İşte İlk Gün İçin İpuçları

Tedirgin izlenimi bırakmayın: Yeni işte ilk gün ve devamında, size üstünlük sağlanabilir, çeşitli cümleler kurula bilir, hatta bazen bu cümleler iğneleyici de olabilir ama siz bunlara aldırış etmeden tedirgin olmayın ve tedirgin izlenimi bırakmayın. Amatör gibi görünmeden, tedirginlikten uzak durmaya çalışın. İlerleyen süreçte,  sizinde çalışma yerinizde belirli bir konuma geleceğinizi düşünerek kendinizden emin olun ve belirli bir süreyi kendinize tanıyın.

İş giriş-çıkış saatlerini doğru yönetin: İşinizin giriş çıkış saatleri hakkında bilgi sahibi olun, başlangıçta işinize erken gidin çıkış süresinden biraz daha geç çıkın. Tabii ki bu durum her  zaman geçerli değildir. Başlangıçta yaptığınız bu davranış ofisteki diğer çalışanların, çalışma saatleri hakkında nasıl davrandıklarını keşfetmektir. Yapılan davranışları gözlemlemek adına erken gelip geç çıkmanız önerilerimiz arasındadır. Ofis içi alışkanlıkları, uygulamaları gördükten sonra sizde doğru saatleri uygulayabilir, işinize verdiğiniz değeri üstlerinize gösterebilirsiniz.

ilk-is-gunu-nasil-davranmali-hakkinda

Mevcutta olan çalışanlara saygı duyun ancak, pasif olmayın: Yeni girdiğiniz iş yerinde sizin görevinizi yapan yada farklı görevlerde olan çalışan kişiler olacaktır, firma için sizin yaptığınız görevin aynısını yapıyor bile olsa, size göre daha tecrübeli olduğunu unutmamalı, kendinizi ayrı tutmaktan kaçınmalı, dinlememek itibar etmemek gibi tutumlardan uzak durmalısınız.  Tabi ki yeni işiniz olması, o ofis için tecrübenizin bulunmaması, sizin işinize hakimiyetinizi ve bilginizi belirleyici bir unsur değildir. Bu yüzden pasif durmayıp, yaptığınız işe ve size saygınlığı da oluşturmayı başarabilmelisiniz. Bunu yapabilmeniz için ilk kural mesafeyi sabit tutmanız, iş ciddiyetinizi korumanız olacaktır.

Ofis içinde olan gruplaşmalardan ve dedikodulardan uzak durun: Ofis içinde olan gruplaşmalara dahil olmanız size aralarına daha iyi katılım sağlayabilirim düşüncesi verebilir. Bu düşünce yerini de bulabilir daha kolay kabul görmenizi sağlayabilir fakat, uzun vadede kişiler tarafından saygınlığınızı yitirebilirsiniz. Herkese eşit davranmanız en doğru tutum olacaktır, ofis içinde olabilecek menfaat ihtimallerini göz ardı etmemelisiniz.

Kendinizi kanıtlamaya çalışmayın: Bazen yeni işe başlayan kişiler, hızla kendini kanıtlama çabasına girebilir ve maalesef ki bu kanıtlama çabasında komik hallere girebiliyorlar. Kendinizi küçük düşürecek durumlara girmeden, bilgi ve becerilerinizin zaman içinde fark edilmesi ve saygınlığa ulaşmanızı bekleyin. Böyle yaptığınız zaman daha güçlü ve sağlam bir duruş sergilemenize sebep olacak, saygınlığınız ve ofis içindeki yetkinliğiniz ona göre şekil alacaktır.  İhtiyacınız olan tek şey doğru zaman yönlendirmeniz ve sabrınız olacaktır.

Hata ihtimalinizi düşünün, varsa hatanız kabul edin: İş üzerinde meydana gelen herhangi bir hata olabilir, hata sizinle ilgili ise, bunu kabul edin başka birinde suç aramaya çalışmayın. Hatanızı kabul edip ders çıkarmanız, hatanın tekrarlanmamasını sağlar ve size değer kazandırır.

Dinleyin, not tutun, soru sorun: ofis içinde yada özel bir iş konusunda anlatılan konu, aktarılan bilgi esnasında iyi bir dinleyici olun, dinleme esnasında göz teması kurmaya özen gösterin, çünkü göz teması kurarak dinlemeniz, iyi bir dinleyici olduğunuz izlenimi verir. Anlatılan şeyleri mutlaka not alın, bu unutkan olduğunuzu yada işe hakim olmadığınızı değil, işi biran önce yanlışsız öğrenmek istediğinizi gösterir. Aklınıza takılan herhangi bir soruyu sormaktan geri durmayın, doğru ve yerinde sorulan soru etkileşimin olumlu gittiğini gösterecektir.

İlk iş günü ne giyilir: İlk iş günü için  çok vaktinizi alan, aklınızı kurcalayan sorunlardan bir diğeri de ilk iş günü ne giyilir?  Düşüncesidir. Düşünceniz yerli bir telaş ve kaygı içermektedir. İlk iş gününde görevinize uygun, absürt ve aykırı görüntü vermeyecek şekilde olmalı, disiplin ve ciddiyet içinde olmalıdır. Giyiminizde hakkınızda oluşan izlenime fazlasıyla ışık tutacaktır. Doğru parçalar ile hoş görüntü sağlayabilmek ilk amaçlarınız içinde olmalıdır.

İşte ilk gün için ipuçları sizler için madde madde sıralanmış ve açıklanmıştır. Uygulamanız  ilk iş gününden göze girmenizi, sağlam personellerden olmanızı sağlayacaktır. İlk gün çizdiğiniz imaj ve izlenim çalışma hayatınıza da yön verecektir. Bu  yüzden işte ilk günün önemini dikkate alarak, yavaş ve emin adımlarda olmanız olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Bu yazımızda ilk iş gününde yapılması gerekenler nelerdir, ilk iş gününde nelere dikkat edilmeli konularında detaylı fikirler sunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Freelance Çalışanlar Vergi Vermek Zorunda Mıdır?

Freelance çalışma sisteminde vergilendirme, sözleşme dahilinde hukuki bir işlem halinde ge…