İstihdam Oranı Nedir?
İstihdam edilebilen nüfusun, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfusa olan oranlanması bizlere İstihdam Oranı‘nı verir. Bir ekonomide istihdam oranı 0.75 ise, toplam iş gücünün yüzde 75’i çalışıyor demektir. Bu mantıkla istihdam oranı, işsizlik oranının tersi olarak da düşünülebilir. İktisatçılar genellikle istihdam oranından pek bahsetmezler. Bunun yerine işsizlik oranını söylemeyi tercih ederler. İstihdam oranı, işgücüne katılım oranı olarak da bilinmektedir. Oysa istihdam oranı da en az işsizlik oranı kadar önemlidir ve kesinlikle yapılan analizlerde kendisinden daha fazla söz edilmesi gerekmektedir.
İstihdam Oranı Nasıl Hesaplanır?
Bu durumu bir örnekle açıklarsak daha kolay anlaşılmasına yardımcı olmuş oluruz.
İstihdam Oranı Formülü: (Çalışan Nüfus/Aktif Nüfus)x100
Ülkenin nüfusunun 80 milyon olduğunu, bunun 50 milyonunun aktif nüfus olduğunu ve bu aktif nüfusun da 40 milyonunun çalıştığını, 10 milyonunun ise çalışmadığını varsayarsak bu ülkede aktif nüfus oranı (40/50)x100 olarak istihdam oranı formulüne oturtularak hesaplanmış olur.
Kurumsal Olmayan Nüfus Nedir?
İstihdam oranı hesaplanırken bahsi geçen kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise, üniversite yurtları, yetimhane, huzurevi, özel nitelikli hastane, hapishane, kışla ve bunun gibi kurumsal yerlerin dışında ikamet eden kişilere denilmektedir. İş gücü verilerinde kurumsal olmayan nüfus dahil edilmektedir ancak yukarıda sayılan yerlerde ikamet ede kurumsal nüfus kapsam dışında tutulmaktadır.
Diğer ülkeler ile Türkiye istihdam oranında OECD tarafından karşılaştırılmış Buna göre en fazla istihdam oranı İzlanda’da görüşmüş. Ülkemiz ise bu listede baya gerilerde yer alıyor. İlgili listeye ulaşmak için hemen TIKLAYIN.
Bu yazımızda işgücüne katılım oranı yani istihdam oranı hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
Cem kozan
25 Mayıs 2021 at 09:32
istihdam oranı hesaplama formülünü arıyordum. teşekkür ederim.