Ana Sayfa Bilgi Bankası Mesai Saatleri Özel Güvenlik Görevlileri Mesai Saatleri Nedir?

Özel Güvenlik Görevlileri Mesai Saatleri Nedir?

20,541
Özel Güvenlik Mesai Süreleri

Özel güvenlik görevlileri (ÖGG) Mesai Saatleri genellikle 24 saat esasına göre düzenlenmektedir Birçok işyerinin niteliği gereği, işyerinde normal çalışma bitse bile işyeri ve eklentilerini beklemek zorunda olan güvenlik görevlileri çoğu zaman üç vardiya halinde çalışır. Peki özel güvenliklere yönelik hususi bir çalışma saati var mıdır?

İş Kanununda Özel Güvenlik Görevlilerinin Mesai Saatleri?

İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Bu 45 saat, aksi iş sözleşmesiyle kararlaştırılmamışsa haftanın çalışılan günlerine eşit olarak dağıtılır. Yine işçilere haftada en ez 24 saat kesintisiz hafta tatili de verilmesi gerekir.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Azami Mesai Saatleri?

İş Kanunu çalışma süresini haftalık olarak belirlerken bazı sınırlamaları da beraberinde getirmiştir. Bunların ilki, günlük çalışma süresinin hiçbir şekilde 11 saati aşmaması gerektiğidir. İkinci kural ise gece döneminde yapılan çalışmanın 7,5 saati geçmemesi yönündedir. Buradaki çalışma sürelerine ara dinlenmelerinin eklenmemesi gerekir. Yani işçinin yemek ve çay gibi mola süreleri düşülmeli ve kalan süre çalışma saati olarak kabul edilmelidir.

Temel olarak şunu söyleyebiliriz: İş Kanununda çalışma süresine dair yer alan hükümlerin tamamı ÖGG’ler için de geçerlidir. Ancak bir kural için bunu söyleyemeyiz. Bu da gece döneminde yapılan çalışmanın en çok 7,5 saat sürebileceği kuralıdır.

Bir başka deyişle; özel güvenlik görevlileri için de haftalık çalışma süresi 45 saattir, bunların da günlük çalıştırılabilecekleri azami süre 11 saattir ve bu işçilere de haftada en az bir defa kesintisiz 24 saat ara dinlenmesi verilmesi gerekir. Fakat özel güvenlik görevlileri, gece döneminde 7,5 saatin üzerinde çalıştırılabilir.

Özel Güvenlik Görevlilerinin Gece Mesai Saatleri?

Gece dönemi akşam 20:00 ile 06:00 arasındaki zaman dilimidir. Eğer bir işçinin mesai saatlerinin bir kısmı gündüze ve bir kısmı da geceye rastlamışsa, işçinin mesaisinin ağırlıklı olarak hangi dilimde geçirildiğine bakılır. Çalışma süresinin yarısından fazlası geceye denk gelen işçi, gece çalışmış kabul edilir.

İşte en çok 7,5 saat çalışma yapılabilen bu gece döneminde, özel güvenlik görevlileri için böyle bir sınırlama yoktur. Bu çalışanlar, gece 11 saate kadar çalıştırılabilir.

Özel güvenlik görevlilerine ilişkin özel bir çalışma süresi ya da mesai saatleri yoktur. Bunlar da tıpkı diğer işçiler gibi, İş Kanununun getirdiği genel düzenlemeler kapsamında çalışır. Ancak ÖGG’lerin diğer işçilerden farklı bir uygulamaya tabi olduğu tek bir durum vardır: Gece mesaisi.

Gece döneminde işçilerin 7,5 saatten çok çalıştırılması kanunen yasal değilken, İş Kanunu bu hususta 3 meslek grubuna istisna getirmiştir. Bunlardan birisi de özel güvenlik görevlileridir. Özel güvenlik görevlileri gece döneminde 11 saate kadar çalıştırılabilir.

Diğer Meslekler için : 2022 Mesai Saat Süreleri

13 Comments

  1. eren

    7 Ekim 2020 at 00:49

    merhaba bir şey sorabilir miyim işkur üzerinden okula verilen özel güvenlik görevlisi çalışması gereken saatin dışında çalışıyorsa bunu idare eden kişi anlamıyorsa hakkımızı nasıl arayabiliriz

    Reply

    • Vahdi

      28 Temmuz 2021 at 05:54

      Emmniyette özel güvenlik büro amırligi var onlar denetlemeleri yapar yada direk olarak SGK şikayet edebilirsiniz

      Reply

  2. Şükrü

    18 Ocak 2021 at 01:59

    Gece mesaisi 14 saat aksam üzeri 18.15 sabah-08. 15 mesai alamıyoruz gündüz 10 saat aylık 220 saat fazla mesai olarak alamadığımız için bırakmak istediğimizde alabilirmiyim

    Reply

  3. Diyar

    1 Şubat 2021 at 10:23

    Merhaba özel güvenlik mesleğini düşünüyorum da yazdığınız beni çelişkiye düşürdü size bir kaç soru sorabilirmiyim özel güvenlik hakkında merak etkinlerimle ilgili sizin için uygunsa Instagram üzerinden vs.

    Reply

    • Halim can soyalp

      25 Haziran 2021 at 17:00

      Bende güvenlik görevlisi olarak calısıyorum
      Suanki yerimde 08.00 18.00 olarak calısıyorum hafta sonu tatil.
      Bir önceki yerimde ise 4 gün çalıs 08.00 20.00 3 gün izinliydim.yani demem o ki calısacagınız proje baglı vede bazı firmalar az para veriyor kalanı kendo cebıne atıyorlar

      Reply

  4. Kaya

    15 Şubat 2021 at 05:38

    Merhaba ben 14.36 sistemi ile çalışıyorum hafta sonları da 20 saat uzun nöbet tutuyorum bu normal mi bana lütfen birisi acıklasın teşekkürler.

    Reply

    • Vahdi

      28 Temmuz 2021 at 05:50

      Gün içinde 14 saate kadar dinlenme molası dahil çalıştırılabilir gecede ise 7.5 saatten sonrasında işverenin sizden yazılı onay alması gerekiyor iş kanunu okursanız hepiniz gereken cevapları bulursunuz

      Reply

  5. Deniz

    30 Haziran 2021 at 09:24

    Ben de özel güvenlik görevlisinin hastanede 12 12 calışoyoruz 2 gündüz 2 of şeklinde çalışma saatinizi 11 saatten sayıp eksik çalışıyoruz diye fazladan ayda 2 3 nöbet yazıyorlar dinlenme modasını çalışmadan saymiyolar biz ek nöbetlere geldiğimizde gercekten çok yoruluyoruz sizce yönetim doğrumu gercelten böylemi

    Reply

  6. mustafa

    21 Temmuz 2021 at 10:10

    bizimde çalışma sistemi her ay 1 kişi aracı sabah 9 akşam 6 digeride sabah 9 aksam 10 ertesi gün izin lakin güvenlik amiri ve diger aracı personelin izinli oldugu günlerde 8 saatlik çalışma için geliyoruz 9-10 çalışan kişiler az çalışıyor diyorlar aylık hesaplayınca benim sorunum mu bu şekilde çalışma sistemini isteyen en iyisinin aq ben iş verenlerinde insanları moderin kölelige getirenlerinde bayram yook hafta sonu yok başlarım güvenligine bu işin tek yapılacagı yer banka gerisinin koy bi tarafına

    Reply

  7. Gül

    6 Eylül 2021 at 11:23

    Merhaba Belediyede bunyesine ayt atasemlerde calisiyorum
    Calisma saatlerim 13.30
    Aksam.21.30
    Cumartesi gunu dahil
    Haftada 1 gun izin veriyorlar
    Bu sekilde fazla calis oluyormu.
    Ayrica resmi tatilerde buralar kapali oluyor.
    Ise gelmedigimiz icin bizden yol yemek ucreti kesiliyor .
    Bu yasalmi?

    Reply

  8. Fatih

    23 Kasım 2021 at 21:50

    Saglık kurumunda güvenlik olarak çalışıyorum. Toplam. 95 personel var. Şu an 8 saat. Sisteminde çalışıyoruz. Fakat personelin çogu. 12.24…12.48.öalışmak istiyor. Bu durumda çogunlugun rızası varkenazınlık grubun 8 sat çalışma sistemi kabul ediliyor. Yasalmı

    Reply

  9. Murat

    30 Nisan 2022 at 08:30

    Merhaba ağır sanayi bölgesinde silahlı özel güvenlik olarak çalışıyorum ama yol yemek parası verilmiyor normal asgari ücret veriliyor sizce bu yasal mı daha önce çalışan varsa bilgilendirme bilir mi?

    Reply

  10. Çınar

    18 Mayıs 2022 at 18:38

    CCTV otomasyon görevlisi olarak çalışıyorum. Gece ve gündüz vardiyamiz 12 saat olarak. 12 saat boyunca Kamera izliyor ve radyasyon oranı fazladır. Mola saatlerimiz konusunda bilgi alabilirmiyim..
    Bize uygulanan 1 saat yemek + 30 dk çay molası. Bu dinlenme saatleri otomasyon yani CCTV çalışanlar için yetersiz.
    Tarafımıza uygulanan dinlenme süreleri Kanuni olarak dogrumudur..
    Bilgi verirseniz sevinirim.. teşekkürler..

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Tüvtürk Çalışma Saatleri ve Günleri

Tüvtürk Çalışma Saatleri ve Günleri ile alakalı konumuza hoş geldiniz. Konumuz içeriğinde …