Seyahat izin belgesi nereden alınır? Seyahat izin belgesi nasıl alınır? Seyahat izin belgesi nedir? Seyahat izin belgesini kimler alabilir? Seyahat izin belgesi başvurusu sonrası neler olacak? Seyahat izin belgesi uçağa binmek için gerekir mi? Seyahat izin belgesini E-Devlet üzerinden mi almalıyız? Seyahat belgesi kimler için zorunlu? Seyahat izin belgesini turizm için almak istersek belirli şartlar nedir? Seyahat izin belgesi alma zorunluluğu yük ve yolcu taşımacılığı için de geçerli mi?
Seyahat izin belgesi almak, kapanmadan önce alınan uçak biletleri için de geçerli midir? Seyahat izin belgesi, ikameti veya iş yeri şehir dışında olan çalışanlar veya insanlar için de tabi midir? Seyahat izin belgesi, sokağa çıkma yasağından muaf olan bireyler için geçerli mi? Seyahat izin belgesini otobüs yolculuğu yaparken almak zorunlu mu? Seyahat iznini 65 yaş üstü vatandaşlar kullanabilir mi? Seyahat izin belgesini 65 yaş üstü insanlar nasıl ve nereden alabilir? Seyahat izninde ki istisnai durumlar nelerdir? 65 yaş üstü için alınan izin belgesi kaç gün geçerlidir? Başlıklı soruların cevabını vermeye çalışacağız.
Seyahat İzin Belgesi Nedir?
Günümüzde yaşanan zorlu pandemi günlerinde, virüsün yayılmasını engellemek için bazı yasaklara tabi tutuluyoruz. Bu yasaklar sürerken vatandaşların özel ihtiyaçları olsun, iş durumları olsun yasaktan muaf olması gereken kesim vardır. Bu kesim için oluşturulan seyahat izni, şehir dışında ikamet eden veya şehir dışında işte çalışan vatandaşlar için kullanıma açıktır. Seyahat izin belgesi alan vatandaşlar corona dolayısı ile başlayan yasaklardan muaf sayılacak ve şehir dışına çıkabilecekler. Yasaklardan bu belge sayesinde muaf sayılan vatandaşlar isterlerse özel araçları ile isterlerse toplu ulaşım araçları ile seyahat edebilecekler.
Seyahat İzin Belgesi Nasıl, Nereden Alınır?
Günümüzde ki sosyal hayatımızda, oluşan yasaklar dolayısı ile düşüşte olan vaka sayılarına bakılarak ülkece kademeli bir şekilde normalleşmeye adım atmak üzereyiz. Sokağa çıkma yasağı bilindiği üzere, 17 Mayıs’tan 1 Haziran’a kadar şehirlerarasında seyahat yapmak yasak durumdadır. Bu yasakta şehir dışına çıkmak isteyenler için engel olup, çok merak edilen bir hal almış durumdadır. Seyahat izin belgesi almak isteyenler, E-devlet üzerinden veya telefon numarası üzerinden bunu gerçekleştirebilirler. Seyahat izin belgesi almak için önerilen telefon numarası ALO 199 Vefa Sosyal Destek hattı üzerinden seyahat izin belgenizi alabilirsiniz. İnternet üzerinden bu işlemi gerçek kılmak istiyorsanız da E-devlet sitesini tercih edebilirsiniz. İzin belgenizi almak için E-Devlet’e öncelikle T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapmanız gerekiyor. Eğer E-devlet şifresi yok diyorsanız, PTT’ye müracaat ederek şifre alabilirsiniz.
Kimler Seyehat İzin Belgesi Alabilecek?
Yasaklardan muaf sayılmak ve seyahat etmek için İçişleri Bakanlığı tarafından yol izni denilen belgenin alınması gerekiyor. Bu izni internet üzerinden gerçekleştirmek isteyenler E-Devlet’i, telefon numarası üzerinden gerçekleştirmek isteyenler ise ALO 199 hattı üstünden alabilirler. Peki ya bu seyahat iznini kimler alabiliyor. Kimler bu yasaklardan seyahat konusunda muaf sayılacak? Seyahat belgesini şehirlerarası yolculuğa zorunlu olanlar yasaklardan muaf sayılacak.
E-Devlet Üzerinden Seyehat Belgesi Nasıl Alınır?
Yaşanan zorlu pandemi günlerinde zorunlu yasaklar ile yaşar olduk. Kendi ve devletimizi iyiliği için uymamız gereken bu yasaklardan bazı kesimler muaf sayılacak. Zorunluluk gerektiren durumlarda oluşan muaf varsayımlar vardır. Bu yasaklar sürerken vatandaşların iş durumları olsun, özel ihtiyaçları olsun muaf olması gereken kesimler mevcuttur. Bu kesim düşünülerek oluşturulan seyahat izin belgesi zorunlu haller sonucunda kullanıma tabi tutulacaktır. Peki ya bu seyahat izin belgesi nasıl alınır? İsterseniz ALO 199 üzerinden, isterseniz de internet aracılığı ile E-devlet sitesine giriş yaparak seyahat izin belgesini alabilirsiniz. E-devlet üzerinden seyahat izin belgesini nasıl alabileceğinizi aşamalar halinde anlatacağız.
Arama motoruna E-devlet yazarak siteye tıkladığınızda bu ekranla karşılaşacaksınız. E-devlet şifresine ihtiyacınız olan bu bölümde PTT yolu ile şifre alabilirsiniz. T.C. kimlik numaranızı yazdıktan sonra, e-Devlet şifrenizi girerek giriş yap butonuna tıklayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi e-Devlete mobil imza, e-imza, T.C. Kimlik kartı, İnternet Bankacılığı seçeneklerinden de giriş bilgilerine ulaştığınızda girişi oralardan da sağlayabilirsiniz.
Giriş bilgilerinizi girip girişinizi oluşturduktan sonra karşınıza böyle bir ekran çıkacak. Arama butonuna göründüğü gibi seyahat izin belgesi alma yazdığımızda E-Başvuru(İçişleri Bakanlığı) butonunu görmekteyiz. E-Başvuru(İçişleri Bakanlığı) seçeneğine tıklamamız gerekiyor.
Giriş bilgilerimizi yazarak girişimizi tamamladığımızın ardından arama butonunda seyahat izin belgesi alma yazısını arattıktan sonra. Başvuru listesi üzerinden yeni başvuru seçeneğine geliyoruz. Burada Başvuru Türün seçeneğini ve Alt Başvuru Türünü tamamen seyahat izin belgesi alma nedeninize göre doldurmanız gerekiyor daha sonra da devam et tuşuna basarak ilerlemeniz gereklidir. Seçtiğiniz seçeneklere göre bir soru ekranı karşınıza çıkacaktır. Seyahat izin belgesi alma nedeninizi ve gereken kişisel bilgilerinizi girdikten sonra seyahat izin talebiniz oluşmuş olacaktır. Daha sonrasını site size bildirim yolu ile bilgilendirecektir.
Telefon İle Yol İzin Belgesi Nasıl Alınır?
Yol izin belgesi yani seyahat izin belgesi almak isteyenler seyahat yasağından otomatikman muaf sayılacaklardır. Telefon üzerinden bu izin belgesine ulaşım sağlamak isteyen vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden seyahat izin belgesi alma hakkı oluşturulacaktır. E-Devlet üstünden seyahat izin belgesi alma nedeninizi ve bazı kişisel bilgilerinizi yazarak talebiniz oluşturulmuş olacaktır. Telefon ile izin belgesi oluşturmanın bir diğer yolu ise ALO 199 telefon hattına ulaşarak talebinizi oluşturmaktır.
Alo 199 Üzerinden Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?
199 numaralı hattı aradığınızda size sorular yöneltilecek. Nereye ulaşım sağlayacağınız, ne kadar süre duracağınız, kiminle beraber gideceğiniz ve hangi araç ile gideceğiniz gibi soruları cevaplamanız istenecektir.
Sorulan soruları cevaplamanızın ardından size birkaç dakika içerisinde onay mesajı gönderilecektir. Bu mesajı kaybetmeyin ve yanınızda bulundurun. Cenaze için izin alacaklara ise kişi sayısında kısıtlama getirilmiş, 9 kişiye kadar kabul oluşturulmuştur.
Seyahat İzin Belgesi İçin Zorunlu Hal Olan Durumlar Hangileridir?
- Tedavisi gerçekleştiği hastaneden ikamet yerine ulaşım sağlamak isteyenler
- Vefat eden birinci dereceden yakınının cenaze nakil işlemlerini gerçekleştirmek için ya da katılmak için isteyenler( 8 kişi )
- Şu anda bulunmakta olduğu şehre 5 gün içinde geldiyse, kalacak yeri olmamakla birlikte ikamet yerine geri dönmek isteyenler
- ÖSYM sınavlarına katılım sağlayacaklar veya diğer merkezi sınavlara katılım sağlayacak insanlar ve refakatçileri
- Kamu veya özel yerlerden davet yazısı olanlar
- Ceza infaz kurumlarından salınan kişiler
Zorunlu hal olan durumlar bu şekildedir.
Seyahat İzin Belgesi Sonrası Ne Olacak?
Seyahat izin belgesini e-Devlet üstünden veya telefon numarası üzerinden alabilirsiniz. İzin belgesini aldıktan sonra belirtilen durumlar dâhilinde istediğiniz şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. İzin aldığınıza dair gelen SMS mesajını veya belgenizi yanınızda taşımanız da fayda vardır.
Seyahat İzni Belgesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorulara Cevaplar
Seyahat etmesi gereken, çalışan, sivil, asker vatandaşlarımızın Seyahat izin belgesi hakkında Sordukları Soruları Cevapladık;
Seyahat İzin Belgesini Kimler Alabilir?
Seyahat etmesi zorunlu olan kişiler alabilir.
Uçağa Binmek için izin Belgesi göstermek şart mı?
Uçak bileti almış olan vatandaşlar yasaktan muaf sayılacaktır. Ancak 65 yaş üzeri vatandaşıysanız uçuş gerçekleşmeden seyahat izin belgesi göstermek zorunludur.
Özel Araçla Seyehat İzin Belgesi Alabilmek İçin Gerekli Zorunlu Durumlar Nelerdir?
Seyahat izin belgesi alma nedeninizi belirtip izin belgenizi aldığınızda isterseniz özel araç ile isterseniz de toplu taşıma aracı ile seyahat edebilirsiniz.
20 Yaş Altı İçin Seyahat İzin Belgesi Zorunlu Mu?
20 yaş altı vatandaşlar için seyahat izin belgesi zorunludur. Seyahat izin belgesini aldıktan sonra seyahat edebilirler.
Turizm Amaçlı Alınan Seyahat İzin Belgesi İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
E-Devlet üzerinden turizm seçeneği seçilerek ona göre bir başvuru ekranı oluşturulmaktadır. Bilgileri girilip talebinizi oluşturabilir, izin belgenizi alabilirsiniz.
Yük ve Yolcu Taşımacılığı Yapan Kişiler İzin Belgesi Zorunlu Mudur?
Yük ve yolcu taşımacılığı yapan kişiler izin belgelerini durumlarını belirterek isterlerse internet üstünden isterlerse telefon numarası üzerinden oluşturabilirler. Seyahat esnasında izin aldıklarına dair mesaj veya belge taşımaları faydalıdır.
Kapanma Öncesinde Alınan Yurt İçi Uçak Biletleri İçin İzin Şart Mı?
Yapılan açıklamalarda önceden alınan biletler ve tam kapanmaya denk gelen biletler sayesinde yolculuk yapacakların izin belgesi alınması gerektiği açıklandı.
Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Olanların İzin Belgesi Alması Zorunlu Mu?
Seyahat izin belgesi alması gereklidir.
Otobüs Yolculuğu İçin İzin Almak Gerekiyor Mu?
Seyahat yasağında tren, otobüs, uçak ve gemi ile yolculuk izin belgesi alması şartı ile edilebiliyor.
65 Yaş Üstü Vatandaşlar Seyahat Edebilir Mi?
Açıklamaya göre 65 yaş üstü vatandaşlar izin belgesi alma koşuluyla seyahat edebilecekler.
Seyahat İznindeki İstisnai Durumlar Nelerdir?
Kamu görevlileri, kimlik ile birlikte görev belgesini göstermeleri durumunda muaf sayılacaklardır. Birinci dereceden yakını vefat etmiş kimse, yakınının cenaze işlemleri için ya da cenazeye katılmak için izin belgesi koşulu ile istisna sayılacaktır.