Ana Sayfa Bilgi Bankası Mevzuat ve Yönetmelikler Taşerondan Kadroya Geçenler Kurum Değiştirebilirmi?

Taşerondan Kadroya Geçenler Kurum Değiştirebilirmi?

162
Taşerondan Kadroya

Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda çalıştırılan taşeron işçilerin tamamı 1 Nisan 2018 tarihinde, çalıştıkları kurumun kadrolarına geçiş yaptılar. Bu geçişle beraber herkesin aklındaki soruların başında başka bir kuruma geçiş yapabilirmiyim sorusu geliyor. Peki kadrolu işçiler kurumlar arası geçiş yapabilirmi?

Öncelikle kamudaki işçilerin kurumlar arası geçiş imkanının bulunmadığını belirtelim.

Ayrıca 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin taşeron personelin işçiliğe geçtiği geçici 23. Maddesi:

“Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez. Özel güvenlik görevlilerinden bu madde kapsamında geçiş işlemleri yapılanlar, 5188 sayılı Kanun hükümlerine de tabi olmaya devam eder.

Diğer kanunların bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.”

Yukarıdaki kanunda, taşerondan sürekli işçi kadrolarına geçirilenlerin çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edileceği düzenlenmiş. Bu nedenle kadroya geçen işçilerin diğer kurumlara geçişleri sendika devriyle ilgili gözükmüyor.

Sonuçta işçilerin kurumlar arası geçişinin kanun düzenlemesi ile mümkün olabileceğini düşünüyoruz.

Aynı şekilde kurum içinde farklı birimlerde çalıştırılmalarıda şimdilik mümkün deil. Hangi kadro ile geçiş yaptıysanız o birimde görev almaya devam edeceksiniz. Fakat istisnai bir durum olarak belirtmekte fayda var. Çalıştığınız kurum kadronuzu değiştirmeden sizi farklı bir birimde çalıştırabilir. Örneğin; Temizlik görevlisisiniz. Fakat kurum sizi evrak biriminde yada sekreterlik, danışmanlık hizmetinde kullanabilir. Kadronuz aynı kalır fakat yaptığınız görev değişebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

3600 Ek Gösterge (2022) Ne Zaman Çıkacak?

3600 ek gösterge nedir? 3600 Ek gösterge ne zaman çıkacak? 3600 Ek göstergeden kimler yara…