Adalet öğretmeni; orta öğretim kurumlarında eğitim vermektedir. Adalet öğretmeni; adalet hakkında temel esasları ve becerileri hem teorik hem de pratik olarak öğrencilere kazandırmak ile mükelleftir.
Adalet öğretmeni nasıl olunur?
Adalet öğretmeni olmak için kişinin lisans düzeyinde bir öğretmenlik okulunda bu eğitimi alması ve ardından KPSS ile göreve atanması gerekmektedir. KPSS dışında özel okullarda sözleşmeli olarak da adalet öğretmenliği görevini sürdürmesi mümkündür.
Bir diğer seçenek ise; adalet bölümünün okunması ve ardından formasyon alınmasıdır. Formasyon eğitiminin tamamlanmasının ardından kişiler yine KPSS ya da özel kurumlar aracılığı ile öğretmenlik yapabilirler.
Adalet öğretmeni görevleri nelerdir?
- Eğitim verdiği kişilere göre bir çalışma planı dahilinde adalet ve diğer yürürlükte olan kanunlar ile ilgili bilgiler sunmak,
- Sorumluluğunda olan kişiler için çalışma alanlarını hazır hale getirmek,
- Çalışma planına uygun bir şekilde hareket etmek,
- Verdiği eğitim sonucunda, eğitim verdiği kişileri değerlendirmek ve sonuçları idare ile paylaşmak,
- Adalet ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek ve buna göre kendini güncellemek,
- Öğretmenliğin gereklerini ve sorumluluklarını yerine getirmek,
- Öğrenci ile ilgili gelişimleri yakından izlemek,
- Mesleki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak; adalet öğretmeninin görevleri arasında sayılmaktadır.
Kimler adalet öğretmeni olabilir?
Lisans eğitimi almış ya da adalet bölümünü okuyup formasyon eğitimi ile öğretmenlik yapmaya hak kazanmış kişiler; devlet kurumlarında çalışmak için memur olmanın şartlarını yerine getirmeleri ve KPSS’den gerekli puanı almaları halinde, özel kurumda çalışmak için de gerekli yeterlilikleri sağlamaları halinde, etik ve yasal olarak herhangi bir uygunsuzluk yoksa, adalet öğretmeni olabilirler. Bu yazımızda adalet öğretmeni nasıl olunur, adalet öğretmeni nerelerde çalışır detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.
Mutafa kopan
8 Ağustos 2017 at 14:32
Kızım Avukat Ankara ünüverstesinde formasyon aldı. Adelet öğretmenliği yapmak istiyor. Nerelere baş vurabiliriz. Bu konuda bilgi arz ederim.
Sinan tek
14 Ağustos 2017 at 22:42
Sınıf öğretmenliği mezunuyum. Meslekte 7. Yılım milli eğitim bakanlığında kadrolu sınıf öğretmeni olarak çalışmaktayım. Adalet bölümünden mezun oldum. Adalet öğretmeni olabilir miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim.
Kemal gungor
15 Eylül 2017 at 21:21
Hocam bende aynı durumdayım nasılmis uygulama
Kemal gungor
15 Eylül 2017 at 22:53
Nasilmis hocam
Mukadder kurt
17 Aralık 2018 at 12:13
Hocam ayni durumdayiz ogrendoyseniz bizimle paylasir misiniz?
Enes
5 Temmuz 2020 at 00:28
Hocam kadrolu öğretmensiniz bakın ben sınıf öğr. ücretli olarak çalışıyorum,bölümüm kamu yönetimi ve adalet öğr. olmak istiyorum lakin siz zaten kadrolusunuz 7.yılınız öğr.likte kıdeminiz var Neden sıfırdan statü olarak yatay bir geçiş yapmak istiyorsunuz*hani müdür olmak ya da daha dikey olarak daha yüksek statülü bir meslek tercih etseniz anlarım fakat bu ilginç geldi.Çocuklar çok mu yoruyor hocam:))
Esume
10 Eylül 2018 at 17:17
Önlisans adalet okuyan bir kişi formasyon alıp adalet ögretmenliği yapabilirmi
Gülçin
24 Kasım 2018 at 18:13
Bence bu devirde eşek bile öğretmenlik yapabilir
Siyasetçi
22 Temmuz 2021 at 19:59
Kendinize şans tanıdığınız için sevindim 🙂
Siyasetçi
22 Temmuz 2021 at 20:03
Kendinize şans tanıdığınız için çok sevindim başarılar 🙂
Tamer
13 Aralık 2018 at 19:19
Evet Gülçin hanım sizde öğretmenlik yapabilirsiniz
Hilal Kibar
22 Ocak 2020 at 00:55
Yönetmeliğe göre 1.Hukuk fakültesi 2. Siyasal bilgiler ve Kamu yönetimi 3. Kamu yönetimi mezunları Adalet alanında öğretmenlik yapabilirler. Adalet alanı meslek derslerine girebilirler. Öğretmenlik mesleği için o alanda en az lisans mezunu olma şartı var.
hilal
5 Mayıs 2020 at 11:13
Adalet mezunuyum, Adalelet meslek liselerinde hızlı klavye öğremeni vs. tarzı öğretmen nasıl olurum yardımcı olabilir miisniz?
Frt
10 Temmuz 2020 at 21:31
Adalet mezunu olup adalet öğretmeni olabilir miyim? Kesin bi bilgi bulamıyorum o yüzden soruyorum birde bu formasyon kaldırma olaylarından sonra nasıl bir yol izlemeliyim?
Serap
25 Temmuz 2020 at 18:38
Formasyon kaldırıldı. Önlisans mezunu iken öğretmen olamıyorsunuz. Öncelikle lisans eğitimini tamamlamak gerekiyor. Lisans eğitimi tamamlandıktan sonra, kpss ile atanırsanız öğretmenlik alanında uzmanlık eğitimi veriliyor, sonrasında bu eğitimi tamamlayıp göreve başlıyorsunuz.
Hilâl
26 Haziran 2021 at 15:03
Serap hanım kpss de alan bilgisi sınavına da girmemiz gerekiyor mu sınavlar hakkında bilgi verebilme imkanınız var mı acaba?
Yıldız
1 Ekim 2020 at 16:13
Bende kamu yönetimi mezunuyum ve formasyonum da var adalet öğretmenliği için kpss ye girecem ama pek bi bilgim yok yani kpss ile ilgili aydınlatır mısınız beni
Zehra
29 Ekim 2020 at 01:09
Bilgisayar öğretmenliği mezunuyum. Adalet bölümü bitirdim. Adalet öğretmeni olarak atanabilir miyim
Biri
20 Aralık 2020 at 22:28
Merhaba siyasal bilgiler ve kamu yönetimi mezunuyum. 2021 yılında adalet bölümünü de bitirmiş olurum. Ama bu öğretmenlik işi falan ben bunları nasıl öğrenebilirim. Sınıf öğretmenliği, adalet öğretmenliği falan oluşabiliyormuş. Heralde başka neler olunabiliyor bu yoldan. Formasyon kalkmış. Artık bizim bölümlerden olunamiyormu öğretmen? Ya da ücretli öğretmenlik falan nasıl olunuyor. Nasıl atabiliyor. Bu alanda bebi aydınlatırmısınız. Ya da baktım ama bulamadım nereden bulabilirim ?
hüseyin
24 Aralık 2020 at 21:14
Ben de Kamu yönetimi mezunuyum . Bölüme girerken her şey olunabiliyor. Ama bitince de hiçbir şey olunamıyor. Arada kalmış garip bir bölüm. Son güncelleme ile formasyon yok; Adalet öğretmenliği için sadece KPSS (eğitim biblimleri) ye girmek ve atanmayı beklemek. Atanınca MEB size kendisi bizzat formasyon verecek. Artık o kıytırık formasyonlara güvenmiyor demek ki.
Tuğba
31 Ocak 2021 at 19:12
Hocam ben kamu yönetimi mezunuyum. Öğretmen olabilir miyim? İzlemem gereken yol ve hangi sınavlara giremem gerektiği yönünde bana bilgi verir mısınız?
Siyasetçi
22 Temmuz 2021 at 20:01
Öncelikle formasyon eğitimi gerekiyor
Neslihan
25 Haziran 2021 at 13:39
Mrb ben kamu yönetimi bölümü mezunuyum adalet liselerinde öğretmen olmak istiyorum.kpss den nelere çalışmam lâzım bilmiyorum.Bir de kaç puan almam gerekir yardimcı olursanız sevinirim.
Siyasetçi
22 Temmuz 2021 at 20:01
Öncelikle formasyon gerekiyor
Siyasetçi
22 Temmuz 2021 at 19:57
neden yanlış bilgiler veriyorsunuz Adalet bölümü degil kamu yönetimi siyaset bilimi ve kamu yönetimi ve hukuk fakültesinden lisans mezunları olabiliyor öğretmen bıri de bu devirde eşek bile öğretmen oluyor yazmış terbiyesiz biz de 4 yıl okuduk üstüne formasyon aldık it gibi kpss çalışıyoruz. Alanımız zaten siyaset yönetim hukuk ne boş beleş adamlarsınız ya
Hande
31 Ocak 2022 at 23:34
Ben kamu yönetimi mezunuyum formasyon almadan önce kpss ye girip o sene formasyon alıp bir sonraki sene eğitim birimlerine girsem kpss puanım 1 sonraki yıl için geçerli olur mu