Arabulucuk henüz hayatımıza yeni girmiş bir kavram sayılır. Artık hukuk sisteminde adından sıkça duyacağımız arabucular hakkında çoğu kişi net bir bilgiye sahip değil. Bu yazımızda arabuluculuk hakkında detaylı bilgiler vererek, arabulucuğu iyice anlamanızı sağlamaya çalışacağız.
Arabuluculuk Nedir? Arabuluculuk Ne Demektir?
Arabuluculuk Amerika ve Avrupa’da uzun yıllardır uygulanmakta olan bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Aralarında herhangi bir sebepten dolayı bir dava olmuş veya olabilecek bir uyuşmazlık söz konusu olan kişilerin olayı bir arabulucu vasıtası ile karşılıklı müzakere ederek çözüme kavuşturmuş oldukları bir süreci temsil etmektedir.
Arabulucu Kimdir?
Arabulucu, sistematik çeşitli teknikler vasıtası ile tarafları görüşmek ve müzakerede bulunmak için bir araya getiren, birbirlerini anlamaya çalışmalarını sağlayan ve bu yöntemle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamaya çalışan üçüncü tarafsız şahsa denilmektedir.
Arabulucuların Görevleri Nelerdir? Arabulucular Ne İş Yaparlar?
Arabulucular yazımızın başında da bahsettiğiniz üzere tamamen tarafsız ve taraflardan bağımsız kişiler olmak durumundadırlar. Bu kişiler yani arabulucular tarafların iletişim kurmalarını kolaylaştırarak kendi çözümlerini üretmelerine ve ortak bir noktada buluşmalarına yardımcı olmaktadırlar. Bunu yaparken ortaya herhangi bir çözüm önerisi sunmazlar veya konuyu çözümleyen bir karar vermezler. Kararları, taraflara bırakırlar. Bu süreçte sadece iletişimi kolaylaştırmak adına çalışmalar yürütürler.
Kişiler Ne Zaman Arabulucuya Başvurabilirler?
Aralarında herhangi bir hukuki uyuşmazlık bulunan kimseler, bu sorunlarını çözmek için yardıma ihtiyaç duydukları anda arabulucuya başvuruda bulunabilirler. Ülkemizde arabulucuya dava açılmadan önce veya dava sırasında başvurulabilir. Şayet davadan önce arabulucu tarafları arasında anlaşma sağlarsa davaya gerek kalmayacaktır. Dava açıldıktan sonra arabulucuya gitmek istenirse, hakimler tarafları arabuluculuk hakkında bilgilendirir ve hakim duruşmayı en çok iki kere üç aya kadar erteleyebilir. Taraflar bu süreçte anlaşırlarsa mahkeme davayı görmeyi bırakır.
Arabuluculuğun Faydaları Nelerdir?
Arabuluculuk özellikle ülkemizdeki dava yoğunluğu düşünüldüğünde oldukça faydalı bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Arabulucular sayesinde çözüme kavuşturulan her dava mahkemelerdeki iş yoğunluğunu azaltır ve tarafların mahkeme süreci boyunca ceplerinden çıkarak olan masrafları da önler. Bu yazımızda arabulucu kimdir detaylı olarak anlattık. Diğer yazılarımız olan arabulucu nasıl olunur ve arabulucu maaşları haberlerimize de göz gezdirebilirsiniz.