Ana Sayfa Meslekler Gıda mühendisi nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Gıda mühendisi nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

358

Gıda Mühendisi nedir, kimdir, kime denir?

Gıda Mühendisleri, kişilerin beslenme ihtiyaçları için gerekli olan, gıdaların üzerinde ham maddesinde ki yapının değerlendirilmesinden, besinler üzerinde bulunan yararlı maddelerin analizi ve sağlıklı bir şekilde, çeşit sayısının artırılması üzerine araştırmalar yapmaktadır. Erişmiş olduğu bilgiler ve yeni çözümleri uygulayarak, gıdalar üzerinde bulunan besin değerlerinin kaybedilmesine izin vermeden, verimli bir şekilde işlenmesini sağlamaktadırlar.

Gıda Mühendisi ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Gıda Mühendislerinin, kendi içerisinde birçok görevi vardır. Bu görevler, çalışmış oldukları kurum ya da ortama göre değişkenlik gösterebilmektedir. Gıda Mühendisi ne iş yapar? Sorunun cevabını sizlere maddeler halinde açıklayabiliriz.

  • Kişilerin sağlığına uygun, herhangi bir sağlık tehdidi olmayacak şekilde gıdalar üretirler.
  • Gıda ham maddeleri üzerinde, analiz ve değerlendirmeler yaparlar.
  • Var olan gıda atıklarını, geri dönüşümle tekrar gıdaya çevirebilirler ve bu doğrultuda gıda üretimlerini gerçekleştirirler.
  • Gıdaların asıl kaynakları için, savurganlık ve tutarsız kullanım durumları hakkında önlem alırlar ve bu konuda iyileştirme yöntemleri geliştirirler.
  • Günümüzde, eskiye göre daha çok gelişim gösteren gıda bilimleri bulunmaktadır. Bu gelişime göre uyum sağlayabilecek, yeni düzenlemeleri başlatırlar.
  • Tarımsal anlamda yapılan üretimlerin, gerek laboratuvar ortamında gerekse, yerinde kontrollerle, insan sağlığı uygunluğu kontrol işlemini gerçekleştirirler.

Gıda Mühendisi iş olanakları ve çalışma koşulları

Gıda mühendisleri, fabrikalar, gıda ürünlerinin bulunduğu yerler, depolar ve bunlar gibi çalışma alanlarında kontrol işlemlerini sağlar mesleklerini icra ederler. Üniversitelerin gıda mühendislik bölümlerinden mezuniyeti olan kişiler, gıda mühendisi olmaya hak kazanmış olurlar. Gıda mühendislerinin çalıştığı ya da çalışacağı ortamlar genel anlamda oldukça temiz ve sakin yerlerden oluşmaktadır. Kontrol aşmasında bulunan sakinlik, üretim aşamasında, gürültülü bir hal alabilir. Çalışma sırasında, diğer çalışanlarla etkileşim halinde olarak, iletişim halinde bulunurlar.

Gıda Mühendisleri, çalışma ve iş bulma imkanları açısından, fazlaca imkanı olan meslekler arasında bulunur. Hem özel hem de kamu alanlarında, mezuniyet sonrasında iş bulabilirler. Gıda mühendisleri için özel sektör çalışma alanlarına örnek olarak; proje mühendisi, kalite kontrol uzmanı gibi grupları verebiliriz. Kamu sektörüne ait örneklerimiz ise; Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve bunlar gibi kurumlarda iş istihdam olanakları vardır.

Bu yazımızda gıda mühendisliği mesleği hakkında detaylı bilgilere ayrıntılarıyla yer verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızda gıda mühendisi nasıl olunur detaylı olarak anlattık. İlgili yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…