Ana Sayfa Bilgi Bankası İş Planı Nasıl Hazırlanır?

İş Planı Nasıl Hazırlanır?

75

İşletmenizin gelişmesi, büyümesi amacıyla yapacağınız çalışmaları bir rapor haline getirerek işlem adımlarını uygulamanız, yapmış olduğunuz iş planıdır. Firmanızın gelişimi, çalışma standartların da iş planınızın bulunması işlerinizin daha düzenli ve hızlı ilerlemesine olanak sağlayacaktır. İş plan nasıl hazırlanır konusunda,  sizlere adım adım bilgiler aktaracağız, ilk etapta iş planı nediriş planı nedir nasıl yazılır şeklinde başlıklar halinde vereceğimiz açıklamalardan sonra iş planı nasıl hazırlanır örnek olarak görüntüleyebilirsiniz.  Açıklamalar sayesinde iş planı nasıl hazırlanır, hakim olduğunuz bir konu haline gelecektir.

İş planı nedir?

İş planı nedir, sorusunun cevabı için standart uyulması gereken kurallardan ziyade, birbiri ile komplike bir şekilde ilerletilmesi gereken adımlardır. Yapmış  olduğunuz işinizde karşılaşabileceğiniz sorunlardan, ilerleyen süreçte ki başarılara kadar, rapor haline getirilmesi çalışmalarınızda sizler için en önemli kılavuz olacaktır.  Herhangi bir zorlukta ne yapılması gerektiğini, öncesinde yapmış olduğunuz iş planı sayesinde kolaylıkla iyileştirme yoluna gidebilirsiniz.

İş planı nedir nasıl yazılır?

Öncelikle firmanızın, faaliyet gösterdiği sektöre göre planınızı oluşturmalısınız.  Yapmış olduğunuz çalışmaların nasıl gerçekleştirildiği hakkında ayrıntılı bilgilere yer vermelisiniz ki,  planlarınızı değerlendirmeye sunduğunuz zaman, ulaşılabilir ve anlaşılır olabilesiniz. İş planınızda yer alması gerekli olan birçok nokta vardır bunlar;

  • Firmanız varlığınız ne kadar süredir, koruyor faaliyet zaman aralığı nedir?
  • Vermiş olduğunuz hizmetler nelerdir?
  • İşletmenize, firmanıza ait varsa ürünleriniz, kullanım alanları ve açıklamaları nelerdir?
  • Yapmış olduğunuz çalışmaların kar- zarar marjı.
  • Finans kaynaklarınızı ne için, hangi amaçla kullanıyorsunuz?
  • Finansman anlamında almış olunan destekler var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

is-plani-nasil-hazirlanir2

 

İş planınızı oluştururken yönetimde olan kişi, öncelikle özeti oluşturmalıdır. Bu özette; yapılan iş planının ne amaçla yapıldığı bilgisi verilebilir, gereklilikler ve kaynaklar belirtilebilir, deneyimlerden bahsedilebilir deneyimlerin, mevcutta var olan projeyle ilgisi açıklanabilir. Ancak özet kısmı olabildiğince kısa tutulmalıdır. İşletmenizin, başlangıç tarihi yani zamanlaması hakkında verilen bilgilerde oldukça önemlidir. Bu tarih aralığında firmanızın sağladığı başarılar, gelişimler hakkında bilgi verebilirsiniz. Sektöre ait yeni bir girişimcilik için yapıyorsanız iş planınızı aynı alanları uygulayabilir, amaçlarınızı neden tercih ettiğinizi ve hedeflerinizi  ekleyebilirsiniz. Ürün yada ürünleriniz hakkında bilgilerde mutlaka iş planınızda yer almalı haklarında açıklamalarınız ayrıntılı bir şekilde elinizde olmalıdır. Kullanım gereklilikleri, alıcılara hangi noktada fayda sağlayacağı gibi konuları belirtmelisiniz.

Ürün hakkında geniş çaplı açıklamalara yer verebilirsiniz. Mesela ürün piyasa değerlerine göre ucuz mu, kalitesi uygun mu, kişiler üzerinde ki avantajları, rakip firmalarınız var mı, rakiplerinizin çalışma stratejileri, ürününüze ait varsa patent bilgileri gibi birçok hususu belirtebilirsiniz. Çalışmalarınızda yer alan kişiler, çalışanlar unvan ve yetkinlikleri göre belirtilmeli, proje üzerindeki ilgili kişiler üzerinde ki görev dağılımı belirtili bir şekilde iş planında belirtilmelidir. Açıkta kalan pozisyon var mı, doldurulması gerekecek mi gibi hususlarda bu noktada belirtilmelidir. İş planı hazırlarken belirtmeniz gereken en önemli hususlarda bir diğeri de işlerinizin pazarlama kısmıdır, pazarlama nasıl yapılıyor doğru kanallar kullanılıyor mu, pazar payınız hakkında ne derece bilgi sahibi ve etkinsiniz, hedef müşteri kitlenizin analizi ve sizi neden tercih edecekleri,  neden firmanızdan alım yapacakları gibi pazarlama noktasını da iş planınızda bulundurmalısınız. Devamında ürünlerinizin yapım, imalat aşamaları, üretim hacminiz, tesisleriniz, iş gücü ihtiyacı ve mevcut durum hakkında bilgileri de bulundurmalısınız.

İş planınızda bulunması gereken bir diğer madde, firmanıza ait finansal bilgiler, sermaye bildirimi, kar marjınız, mali tablolarınız, mali tabloların vergi kanunlarına uygun olup olmadığı konusuna ayriyeten dikkat edilmelidir, finansal bilgilerin yer verildiği kısımda, yapılan satışlarda eklenmelidir.  İş planınızda son olarak belirtmeniz gereken nokta, projenizde yaşanabilecek herhangi bir risk var mı, olası problemler ön gördüğünüz şekilde eklenmelidir, bu kısım hem projeniz yatırımcıları için bilgilendirilmesi gerekecek, hem de çalışmalarınızın riskle karşılaşıldığı zaman ne yapması gerektiği konusunda,firma yetkilisine kılavuz olacaktır.

Örnek iş planı

İş planı nasıl hazırlanır, konusunda gerekli bilgileri yazımızda sizle için anlatımını gerçekleştirdik, anlatımın yanı sıra doküman olarak da erişim sağlamak istiyor olabilirsiniz. İş planı nasıl hazırlanır örnek olarak sırasıyla,  ilgili kurallara ve yapıya uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Dilerseniz siz dosya üzerinde kendinize göre değişiklik yapabilirsiniz.  Örnek iş planı dosyasını (Word) dosyası formatında buradan indirebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Freelance Çalışanlar Vergi Vermek Zorunda Mıdır?

Freelance çalışma sisteminde vergilendirme, sözleşme dahilinde hukuki bir işlem halinde ge…