Ana Sayfa Meslekler Optisyen nasıl olunur? Optisyen olma şartları nelerdir?

Optisyen nasıl olunur? Optisyen olma şartları nelerdir?

1,034
Gözlükçü

Kişiler üzerinde yapılan göz muayenesi sonucunda, gözde meydana gelen hastalıkların giderilmesi için veya var olan rahatsızlığın hafifletilmesi için, gözlük, lens ve bunlar gibi optik gereçlerin hazırlık ve uygulamasını yapan kişilere Optisyen ismi verilmektedir. Peki nasıl optisyen olunur?

Optisyen nasıl olunur?

Optisyen olabilmek için belirli krallar ve gereksinimler vardır. Bunlardan en önemlisi, alınan eğitim ve bilgi birikiminin tamamlanmış olmasıdır. Optisyen olabilmek için üniversitelerin, ön lisans bölümünü tamamlanması gerekmektedir. Optisyenlik bölümü, Sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında bulunmaktadır. Dönemsel olarak değişen ve başarı oranlarına göre şekillenen puan yapısı temel alınarak, bölüm öğrencisi olunabilmektedir. Bunun yanı sıra,  lise eğitiminin Tıbbi sekreterlik, tıp elektroniği gibi bölümlerden alınmış olması, Optisyenlik ön lisans eğitimi için, sınavsız geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır. Bu geçişin yapılabilmesi içinse, gerek lise eğitim sürecinde alınan başarı puanı, gerekse geçiş için gerekli olan diğer kurallara uygunluk sağlanmalıdır. Optisyenlik mesleği için uygulanan eğitimlerin süresi, iki yıldan oluşmaktadır. İki yıllık süre tamamlandığında, gerekli başarı sağlanması halinde meslek icra edilmeye başlanabilir.

Optisyen Olmak için Hangi Bölümü Okumalıyım?

İki yıllık eğitim sürecinde, öğrencilerin almış oldukları eğitimler; Edebiyat, tarih gibi genel bilgilerin verildiği derslerin yanı sıra, fizik, kimya, göz anatomisi, geometrik optik, göz anatomi ve fizyolojisi, görme optiği, optik aletler ve kullanımları gibi mesleki derslerin eğitiminde verilmektedir. Verilen derslerde, ilk yardım, halkla ilişkiler, halk sağlığı, deontoloji gibi tıbbi ve meslekte gerekli olacak bilgilerin eğitimi de verilmektedir. Peki kimler optisyen olabilir?

Optisyen olma şartları nelerdir?

Optisyen olabilmek için gerekli olan eğitim ve bilgi birikiminin yanı sıra, Optisyen olmak isteyen kişinin uygunluk açısında da kendisini sorgulaması ve mesleğe uygunluğu dahilinde tercih etmesi gerekmektedir. Optisyen olmak isteyen kişilerin ilk etapta, mesleğe yeterince ilgisinin bulunması gerekmektedir.  Devamında, fizik biyoloji gibi konularda, bilgi sahibi olmalıdır. Burada en önemli kıstas, fizikte bulunan optik ışıklar konusunda hem ilgi hem de bilgisinin bulunması gerekir.

Kişinin psikolojik olarak uygunluğu son derece önemlidir. Ellerini ve parmaklarını iyi koordine edebilmeli ve iyi kullanabilmelidir, çünkü özellikle gözlük yapımında ellerin ve parmakların ustalıkla kullanılması gerekmektedir. Bu sayede kısa zamanda, olumlu sonuçlara erişilebilir. Optisyenlik aynı zamanda sabırlı olunması gereken bir meslektir, Optisyen olmak isteyenlerde bulunması gereken bir diğer kişisel özellikte, dikkat ve çalışma prensibinde olmasıdır. Optisyenler, genel anlamda belirli malzemeleri kullanmaktadırlar. Bu malzemelere örnek olarak; kalıplama makinesi, cam kesiciler, cam pensleri, sıcak hava veren ısıtıcılar, delme makineleri, yapıştırıcı maddeler, cam tıraşlama makinesi, birçok şekil ve renkte camlar, çerçeveler diyebiliriz.

Optisyen olabilmek için, vermiş olduğumuz bilgilerin yanı sıra, kanuni anlamda yönetmeliklere uygun olunması, prosedürler dahilinde ilerlenmesi gerekmektedir. Bu yazımızda optisyen olmak istiyorum, nasıl olurum diyen kişiler için detaylı olarak bilgilendirmelerde bulunduk. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

One Comment

  1. Gökçe

    28 Eylül 2021 at 17:54

    optisyenlik için eşit ağırlık seçebilir miyiz

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…