Ana Sayfa Meslekler Optisyen nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Optisyen nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

708
Gözlükçü

Optisyen nedir, kimdir, kime denir?

Kişiler üzerinde yapılan göz muayenesi sonucunda, gözde meydana gelen hastalıkların giderilmesi için veya var olan rahatsızlığın hafifletilmesi için, gözlük, lens ve bunlar gibi optik gereçlerin hazırlık ve uygulamasını yapan kişilere Optisyen ismi verilmektedir. Optisyen, göz doktoru tarafından, hastalara verilen reçetenin kontrolünü yaparak, tedaviye en uygun olan gözlüğü yapar. Yasalara uygunluk açısında her gözlükçüde mutlaka en az bir Optisyen bulunması gerekliliği vardır. Peki optisyenler ne iş yapar?

Optisyen ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Optisyenler, Göz doktorları aracılığıyla verilen reçetenin, doğru bir şekilde incelenmesini sağlarlar. Akabinde, reçetede yer alan, hastanın ilgili göz rahatsızlığına uygun olarak gözlük camı seçimini yapar ve uygularlar. Kişinin kendi seçimi veya uygunluğu doğrultusunda, cama uygun çerçeve seçimini yapar ve gözlü camını çerçeveye takar. Montaj işlemi gerçekleştikten sonra, tekrar göze ve kişiye uygunluğunun kontrolünü sağlar. Bu işlemlerin yanı sıra gerektiği durumda, kanuni yetkinlik ve gerekli ekipmanlar var ise, bilgisayarlı görme kontrolü yapabilir.

Belirlenmiş standartlara uygun bir şekilde, kurallar ve prosedürler dahilinde, gözlük montajı optisyen tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan montaj işleminin akabinde, meydana gelen hasar ya da yenileme gibi durumlarda da gözlük bakımı ve onarımı gibi adımlar optisyen tarafından gerçekleştirilir. Yapımı tamamlanan gözlüğün hastaya tesliminden sonra, kullanımı için gerekli olan bilgiler optisyen tarafından doğru ve eksiksiz bir şekilde verilir. Bazen gözlük camlarından kaynaklı sıkıntılar ve rahatsızlıklar meydana gelebilir, böyle durumlarda da kişiye uygunluğu ve sorun tespiti optisyenlerin yapmakla yükümlü olduğu adımlardandır. Optisyenler SGK ile anlaşması olan, kişilerdir ve aynı zamanda SGK bünyesinde çalışan sağlık personellerindendir. Özel olarak kendi işletmesini oluşturmuş olsa bile, aylık olarak SGK ya fatura edebileceği reçeteler düzenler. Düzenlemenin akabinde ilgili kuruma teslim işlemini gerçekleştirirler.

Optisyen İş Olanakları

Günümüzde her sektörün kendi içinde zorlukları ve rahatlıkları vardır. Optisyenlik mesleğini de bu bilgi doğrultusunda değerlendirmeye alırsak, rahat çalışma ortamları ve çalışma saatlerinde olduğu bilgisini ilk olarak söyleyebiliriz. Optisyenlerin çalışma ortamları, çalışma koşulları fazlasıyla iyidir ve kolaylıkları vardır. Temiz ortamlarda, gürültü ve kargaşadan uzak olarak gerçekleştirilen Optisyenlik mesleği düzen içinde icra edilebilmektedir.

Optisyen, gözlük parçaları materyalleri üretimi yapan ve satışını gerçekleştiren firmalarda çalışabilirler. Kamu kurumlarında herhangi bir alım ve iş istihdamı alanı çok fazla yoktur. Optisyenler, kendilerince kapsamına uygun bir şekilde kendilerine ait, bir sermaye ile gözlükçü açarak, ticari anlamda ciddi kazançlar elde edebilirler. Çalışma olanakları açısından, ilgili eğitim ve yetkinlik kazanıldıktan sonra iş bulmakta zorlanılmayacak mesleklerden biri optisyen mesleğidir diyebiliriz. İnsan hayatı boyunca göz ve görme ile ilgili problemler yaşadığı için, önü açık olan ve daimi ihtiyaç duyulan mesleklerdendir. Optisyenler için, bu mesleği seçmekteki en önemli gerekçe, ihtiyaç ve gereklilik olmasıdır. Çünkü belirtildiği gibi, her zaman ihtiyaç ve gereksinim duyulan mesleklerdendir. Bu yazımızda optisyenlik mesleği hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan optisyen nasıl olunur öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…