Ana Sayfa Meslekler Psikolog nasıl olunur? Psikolog olma şartları nelerdir?

Psikolog nasıl olunur? Psikolog olma şartları nelerdir?

349
Psikolog

Tıbbi anlamda bir bilim dalı olan psikoloji, psikologlar tarafından incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Kişilerin düşünce yapıları, zihinsel anlamda gelişen sorunların çözümü için psikologlara başvurulmaktadır.

Psikolog nasıl olunur?

Psikolog olmak isteyen kişiler, ilk etapta hedefleri arasına psikologluk mesleğini almalıdırlar. Psikologlar konusunda temel bilgilere sahip olmalı, terimler ve yapı hakkında araştırma yapmış olmaları fayda sağlayıcı bir unsur olacaktır. Psikoloji kendi içinde çeşitli bölümlere ve dallara ayrılmaktadır. Uzmanı olmak istenilen dal konusunda bilgi sahibi olunması da oldukça önemlidir. Bu dallar temel olarak; klinik psikolojisi, endüstri psikolojisi, eğitim psikolojisi, sosyal psikoloji, psikometri psikolojisi, danışmanlık psikolojisi ve bunlar gibi birçok dala ayrılmaktadır. Vermiş olduğumuz bölümlerin kendi içerisinde de alt dalları bulunmaktadır. Alt dallara örnek olarak psiko- onkolojiyi verebiliriz, bu bölüm klinik psikolojisinin alt dalları içerisinde yer almaktadır. Verilen kararlar, belirlenen hedefler ve istenilen bölümün belirlenmesinin akabinde psikolog olabilmek için gerekli olan eğitim sürecinin, yeterli başarılar sağlanarak tamamlanması gerekir. Lise eğitimi tamamlandıktan sonra, psikoloji bölümü fakültede dört yıllık lisans eğitimi alınarak bitirilmelidir. Psikoloji ve psikiyatrist arasında en temel fark alınmış olan eğitim sürecinden başlamaktadır.  Fakat sadece psikoloji bölümünü bitirmiş olmak, psikiyatrist olmaya yeterli değildir. Psikiyatrist olabilmek için, üniversite eğitiminin devamında yüksek lisans yapmak ve uzmanlık seviyesine erişmek gerekir. Alınması gereken eğitimler tamamlandıktan sonra, yeterince başarı puanına erişilmesi halinde psikolog unvanına edinilmiştir.

Psikolog olma şartları nelerdir?

Psikolog olma şartları, birçok madde ve bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilki mesleki ilgi anlamında yeterliliğin olunması, ikincisi psikolog olma adına beceri sahibi olunması ve son olarak da psikologların kişisel anlamda özellikleridir.

Psikolog olma şartlarından mesleki bilgi anlamında yeterlilik ve beceri kısmı eğitim döneminde kazanılmalıdır. Kişili özellikleri ise kişinin yapısına ve karakteristik özelliklerine göre şekillenmektedir. Psikolog olacak kişilerin, sahip olması gereken karakteristik özellikleri, iyi bir dinleyici olmalı ve farkındalık geliştirebiliyor olmalıdır. Ö eleştiri yapabilmeli ve eleştiriye açık olmalıdır. Mesleğini daha çok benimsemeli ve severek yapmalıdır. Kişiler ile diyaloğu iyi olmalı ve iletişimi son derece kuvvetli olmalıdır. Karşılaşmış olduğu sorunlara genellikle çözüme kavuşturucu açıdan bakabilmeli ve bu beceriye sahip olmalıdır. Bilimsel düşünce yapısına sahip olunmalıdır. En önemli noktalardan bir diğeri de, güler yüzlü ve motivasyonu yüksek olmalıdır. Genellikle psikologa gitme psikolojik destek alma eğilimi özellikle ülkemizde, fazlasıyla düşük bir orandadır. Kişilerin çekingen yaklaştığı bir tıp dalı olduğu ve ön yargılı tutum sergilediği aşikârdır. Bunun için psikologlar bu durumu göz önünde bulundurarak, kişilere yaklaşmalı kendisine çekecek şekilde tutumlar sergilemelidir. Her meslekte olduğu gibi, belirli zamanlarda, meslek konusunda zorlanma ve problem ile karşılaşabileceği ihtimalinin mümkün olabileceğini unutmamalı ve böyle durumlar karşı, kendisini de karşıda ki kişiyi de en az olumsuz etkide olabilecek şekilde hazırlayabilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…