Ana Sayfa Meslekler Psikolog nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Psikolog nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

299
Psikolog

Psikolog nedir, ne iş yapar, görevleri nelerdir?

Kişiler farklı durumlardan dolayı, çeşitli tepkimeler verebilmekte olaylara karşı farklı tutumlar sergilemektedirler. İnsanların, davranışlarını veya davranışları üzerinde olan değişiklikleri bilimsel yöntemler ve bilgiler dâhilinde inceleyen, bu konuda gerekli eğitimleri almış kişilere psikolog denilmektedir.

Psikologların kimler olduğu konusunda verdiğimiz bilginin devamında, ne iş yaptıkları ve psikologların görevleri hakkında bilgiyi ayrıntıyı ayrıntılı bir şekilde, sizler için sunabiliriz.

Psikologlar;

  • Kendilerinde bulunan uzmanlık alanına göre görevleri belirlenmekte ve bu doğrultuda çalışmaktadırlar.
  • Örneğin klinik psikolog yetkinliğine sahip psikologlar, uyum ve davranış problemi görülen kişiler için klinik tedavisi yöntemi üzerine çalışmalarını sürdürürler.
  • Bunun yanı sıra gelişim psikolog sınıfında olan psikolog, öğrenme, düşünce yapısı gibi zamanların gelişim aşamaları üzerine çalışmalarını sürdürür.
  • Endüstri psikolog sınıfından sorumlu olan psikologlar, üretim sınıfları ve üretimi artırmak üzere çalışma ortamlarına göre uygunluğu kontrol edilen eleman seçimi ve olumlu ilişkilerin kurulması üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
  • Eğitim psikolog sınıfından sorumlu olan psikologlar ise, öğrencilik döneminde olan kişilerin öğrenim süreçleri, başarı ve başarısızlık gibi durumlarının üzerine araştırma yaparak çalışmaları sürdürürler.

 

Genel anlamda, psikologlar çalışmış oldukları kurum veya şahıs olarak özel bir klinik fark etmeden,  sorumlu olduğu kişiler için, gerekli testler, ölçme araçları, birey ile görüşme süreleri içinde görülmelerini yapar. Akabinde var olan sorunları doğru bir şekilde anlamaya çalışarak, sorun için sonuç ve çözüm getirmesine yardımcı olurlar. Psikologlar, hastanelerde, özel şirketlerde, endüstri kuruluşlarında ve eğitim kurumları gibi mecralarda çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra kendileri özel olarak psikiyatri kliniğinde açabilir, mesleklerini bu şekilde de icra edebilirler. Kendilerine ait bir çalışma kurumu açabilmek için, gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi ve yeterli yetkinliğe sahip olunması gerekir.

 

Psikologların iş bulma olanakları

Psikologlar için,  gerekli eğitim ve yetkinlik sürecini tamamladıktan sonra birçok iş olanağı bulunmakta ve çalışma ortamları kolaylıkla oluşturulabilmektedir. Psikologlar, devlet bünyesinde yer alan hastanelerde, çeşitli ruh sağlığı ve poliklinik merkezlerinde, çocuklar için bulunan kreş bakım evleri ve çocuk yuvalarında, okullarda, ıslahevlerinde çalışmalarını sürdürebilirler. Çalışma olanaklarına bu bahsedilen yerlerin dışında, endüstri alanlarında dâhil edilebilir. Fakat bu alanlarda iş bulma oranı diğer mecralara göre bir nebze daha düşüktür. Psikologların hem maddi hem manevi anlamda rahat bir şekilde çalışabilmesi, kolay iş bulabilmesi için, yeterli donanıma sahip olmaları, psikoloji dallarının herhangi birinde uzmanlık seviyesinde olmaları gerekmektedir. Ülkemiz dâhilinde bulunan psikologlar, kreşlerde, çocuk bakımevlerinde, hastanelerde, huzurevlerinde, cezaevlerinde, görevlendirilmektedir. Kuruma göre değişken olan alan ve uzmanlık ihtiyacına göre tercih edilmektedirler. Rehberli ve araştırma merkezlerinde bir diğer iş olanakları içinde yer alan psikologlar, yeterli eğitim ve bilgiyi aldıktan sonra bahsettiğimiz kurumlarda görevlendirilebilir ve mesleklerini, ücretli personel olarak gerçekleştirebilirler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…