Ana Sayfa Meslekler Adli Tıp Uzmanı nasıl olunur? Adli Tıp Uzmanı olma şartları nelerdir?

Adli Tıp Uzmanı nasıl olunur? Adli Tıp Uzmanı olma şartları nelerdir?

1,181
Adli Tıp Uzmanı

Adli Tıp Uzmanı nasıl olunur?

Çeşitli tıp dallarından, hemen hemen hepsini kapsayabilecek düzeyde, bir meslek dalı olan Adli Tıp Uzmanı, ilk etapta alınan eğitimler sonucunda doktor olunması gerekliliğini beraberinde getirir. Hangi dal ve sınıf olursa olsun, fark etmeden, tekrardan alınan Adli tıp uzmanlık eğitimi sonucunda, başarıya ulaşılırsa Adli tıp uzmanı olunabilmektedir. Adli Tıp Uzmanlığı, tıbbi kontrollerin sonuçlarından oluşmasının yanı sıra hukuki anlamda da sonuçların raporlanması gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Adli bilimler çeşitli birçok ilim dalı ile aynı noktada buluşmakta ve birleşmektedir. Bunlara örnek olarak; tıp, hukuk ve kriminolog bilimler diyebiliriz.

Adli Tıp Uzmanı olma şartları nelerdir?

Adli tıp uzmanlığı için alınması gereken eğitim, oldukça geniş kapsamlı ve süreç gerektiren bir eğitimdir. Eğitim süreci kendi içerisinde basamaklara ayrılmaktadır. İlk etapta tıp fakültelerinde, Altı yıllık süresi olan tıp eğitiminin tamamlanması gerekir. Devamında, dört yıllık bir zaman dilinde tamamlanan adli tıp uzmanlığı eğitimi alınmalıdır. Bu eğitim çeşitli alanları kapsamaktadır. Psikiyatri, patoloji gibi dallar adli tıp uzmanlığı eğitiminde ele alınmaktadır. Adli tıp uzmanları, sadece otopsi incelemesi yapan kişiler olarak bilinmektedir, fakat adli tıp uzmanlarının yetkinlik ve görevleri sadece bununla sınırlı değildir. Böcekler üzerinde yapılan incelemelerden, şüpheli ve belirsiz ölümlerin kimlik belirlemesine kadar,  teknik yöntemler adli tıp uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Adli Tıp Uzmanı olma şartları nelerdir?

Üniversitelerin, ilgili bölümlerinden alınan mezuniyet hakları ve üzerine adli tıp uzmanlık eğitiminin ayrıntılı olarak alınması gerektiği bilgisini söylemiştik. Adli tıp uzmanı olabilmenin baş şartları olarak bilinen bu adımlar tek başına yeterli değildir. Bunların yanı sıra adli tıp uzmanı olmak isteyen kişilerin, yeterli ilgi ve donanıma sahip olması gerekir. Adli tıp uzmanı olmak isteyen kişilerin kişilik özellikleri de fazlasıyla önemlidir. Kişi son derece soğukkanlı olabilmeli, mesleki anlamda bir disiplin içinde çalışmalıdır. Çeşitli olaylarla karşılaşılabileceği için, yoğun kargaşa durumlarını sabırla karşılamalıdır. Psikolojik anlamda da son derece uygun olunmalı, soğukkanlı olma, disiplin ve sabır döngüsünü çalışmalarında prensip haline getirebilmelidir. Adli tıp uzmanı ihtiyacı genel anlamda, sürekli vardır. Ülkemizde fazla bulunmayan, tıp alanında olan ciddi bir açık bulunmaktadır, sürekli ihtiyaç duyulan meslekler arasında olan adli tıp uzmanlığı, fazlasıyla gereklilik oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…