Devlet ya da birçok kuruma ait verilerin, günümüz teknolojisine göre kişisel olarak yapılan kullanımların internet ağ protokolleri üzerinde kayıtları, verilerin iletim ve depolamaları yapılmaktadır. Siber olarak adlandırılan terim hakkında ayrıntılı bilgi için, Siber güvenlik uzmanı nedir, ne iş yapar? Başlıklı haberimizi inceleyebilirsiniz.
Siber güvenlik uzmanı nasıl olunur?
Siber güvenliği sağlanabilmesi için, siber güvenlik uzmanları bulunmakta ve olunabilecek siber saldırılarını önüne geçmektedir. Mevcutta devam eden siber saldırı varsa, bu saldırıdan kaynaklı en az kayıp için çalışmalarını sürdürmektedir. Siber güvenlik uzmanı olabilmek için birçok adım gereklidir. Bu adımları sizler için maddeler halinde açıklayabiliriz.
- Bilgisayar ve kullanılan sistemlerde gerekli kontrolleri sağlayabilmek için, bazı önemli yazılımları bilmeniz gereklidir. Bu yazılımlar programlama dillerinden oluşmaktadır. Html, css, Java, php, mysql, python örnek olarak verilebilir.
- TCP/IP ağ alt yapısı konusunda, uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olunmalıdır. TTL değerleri, ICMP tipleri gibi ayrıntılı konuları kapsayacak şekilde bilgi ve yetkinlik siber güvenlik uzmanında bulunmalıdır.
- Genellikle Linux tabanlı testler uygulanacak ve birçok çözümleme, Linux komutları ile yapılacağı için, Linux konusunda fazlasıyla bilgi sahibi olunmalı ve son derece hakim bir şekilde Linux bilgisi olmalıdır.
- İşletim sistemlerinin hepsinde bulunan mantığı kavramalı, çalışma prensipleri hakkında yeterli donanıma sahip olmalısınız.
- İstatistik işlemler ve matematiksel, sayısal kavramlarla birebir ilişkili bir meslek olduğu için, matematik zekası kesinlikle bulunmalı ve çok fazla başarı sağlanmış olmalıdır.
- Sürekli olarak, araştırmacı bir özelliğiniz olmalı ve yapılmış araştırmaların hızlı ve doğru bir şekilde analizinin yapılabilecek durumda olunmalıdır.
- Siber güvenlik uzmanı olabilmek için en önemli ve gerekli olan şartlardan bir diğeri de, belirtilen bu özelliklere sahip olabilmek için, ilgili kurslardan eğitim alınmalı ve bu eğitimler başarı ile tamamlanmalıdır. Başarı belgelenebilir bir hale getirilerek, gerekli sertifikaya sahip olunmalıdır.
Maddelerde yer alan gereklikler sağlanarak, sertifika almaya hak kazandıktan sonra kolaylıkla, Siber güvenlik uzmanı olarak mesleğinize başlayabilir, bu unvanla görevlendirilebilirsiniz.
Siber güvenlik uzmanı iş olanakları?
Siber güvenlik ülkemizde, diğer ülkelere göre çok fazla gündemde olan ve yetiştirilen kişi sayısı bazında, yeterli olan bir terim değildir. Ne yazık ki son yıllarda gündeme gelen, üzerinde düşülen bir terim olmuştur. Fakat eskiye göre bir yol kat edilmiş bu alanda, gerekli çalışmalara başlanmıştır. Devlet ve birçok kuruma göre artış göstereceği yeterli kademeye geleceği, ön görülmektedir. Mevcutta dış ülkelere göre ülkemizde, daha az siber güvenlik uzmanı bulunduğu bilgisini, yetiştirilmekte olan kişiler olduğu ve ilerleyen yıllarda, bu alanda ciddi anlamda artış olacağı bilgisini sizlere aktarmamız doğru olacaktır. Genel olarak devlet ve belli başlı kurumlarda görevlendirilen siber güvenlik uzmanları, az sayıda ve oldukça önemli görevleri olduğu için, şartları son derece iyi ve iş bulma oranları yüksek meslek gruplarındandır.
Bu yazımızda siber güvenlik uzmanı olmak istiyorum, nasıl olurum diyen kişiler için detaylı olarak bilgiler aktardık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden bize iletebilirsiniz.