Veteriner nedir, kimdir?
Veterinerler, dünya üzerinde bulunan binlerce hayvan için, sağlık kontrollerinin yapılması, üreme dönemleri, bakım dönemleri gibi durumların kontrolünü sağlamakla yükümlü kimselere verilen isimdir. Veterinerlik çeşitli okullarda eğitimi alındıktan sonra, yeteri bilgi donanımına erişildikten sonra, meslek olarak yasal bir şekilde yetkili hale gelinebilmektedir. Hayvanların hastalanması veya yaralanması durumunda, gerekli tıbbı müdahaleleri, en doğru yapacak olan kişi veterinerdir. Veteriner tedavi ettikten sonrasında da gerekli kontrolleri aralıklı olarak sağlamaktadır. Veterinerlere halk arasında baytar da denilmektedir. Genel olarak tek bir cümle ile veteriner nedir sorusunu cevaplamamız gerekirse, hayvan hastalıları için var olan hekim diyebiliriz. Veteriner nedir sorusunu cevaplandırmamızın devamında veterinerlerin ne iş yaptıkları ve görevlerinin neler olduğu konusunda açıklamalara yer verebiliriz.
Veteriner ne iş yapar?
Veterinerlerin yapmış olduğu işlemler, çalışmış oldukları bölgelere göre değişkenlik göstermektedir. Bu değişkenliğin sebepleri, şehirde görev alan bir veteriner, daha çok; köpek, kuş, kedi gibi evcil hayvanlar başta olmak üzere, hayvanat bahçelerinde bulunan filler, aslanlar, kaplanlar, tavşanlar gibi hayvanat bahçesi hayvanlarının sağlık kontrolleriyle ve tedavileriyle ilgilidirler. Bunun yanı sıra, küçük yerleşim yerlerinde, köy ve kasabalarda çalışmasını sürdüren veterinerler, at, eşek, sığır gibi ahır hayvanlarının tedavilerini ve sağlık kontrollerini yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra köy veya kasabalarda görev alan veterinerler, tavuk, horoz gibi kümes hayvanlarının sağlık kontrolleri ve tedavilerini gerçekleştirirler. Veterinerlerin hayvanları tedavi etmeleri, hayvana göre değişkenlik göstermekte, her hayvan ve hastalığa farklı farklı tedaviler uygulamaktadırlar. Hayvanlar için yapılan tedavi başlıkları, başlangıçta muayene sonra tedavi olarak ilerlemektedir. Bazı durumlarda ameliyat yapma boyutuna dahi gelebilirler. Hayvanların karşılaşabileceği hastalıklara karşı aşılarının takibini de, veterinerler yapar ve aşıları uygularlar. Bu sayede salgın hastalıklara karşı hayvan için, koruyucu bir etki sağlanmış olur. Hayvanda herhangi bir salgın hastalık saptadığı zaman, sağlık görevlileri ile hemen irtibata geçerek resmi kurumlarla görüşmeler sağlar ve hasta olan hayvanın özel korumada, karantinada olmasını sağlar. Hayvan yetiştiriciliği günümüzde önceki dönemlere göre, daha gelişmiş ve daha çok yol kat etmiş durumdadır. Bu da veterinerliğin meslek olarak tercih edilmesinin önünü açmış, mesleğin bulunabileceği çalışma alanları oldukça gelişmiştir.
Veteriner görevleri nelerdir?
Veterinerlerin kimler olduğu, ne iş yaptıkları konusunda vermiş olduğumuz bilgilerden sonra, veterinerlerin görevlerine de açıklık getirelim. Veterinerlerin görevlerine ilk etapta, hayvanların sağlık durumu hakkında kontrolleri sağlamak gerekli tedavileri uygulamaktır, diyebiliriz. Bunun yanı sıra oldukça önem arz eden, bir diğer husus hayvanların insanlarla yakın olduğu ortamlarda, hayvanda bulunan herhangi tehlikeli bir hastalığa karşı, inşalara geçmemesi konusunda gerekli önlemleri almasıdır. Veterinerler hayvanların yaşamlarını sürdürebildiği her ortamda görev alabilirler. Veterinerlerin görevlerini maddeler halinde sunmamız gerekirse;
- Hayvanların tamamının veteriner ihtiyacı duyabileceğini düşünürsek, her hayvanın beslenmesi, ıslah edilmesi veterinerin görevleri arasındadır.
- Hayvanın mevcutta her hangi bir hastalığı olmadığı halde, oluşabilecek herhangi bir hastalığa karşı gerekli önemleri almalıdır.
- Hasta olan hayvanın, hastalığı konusunda kolaylıkla teşhis koyabilmelidir.
- Tıbbi olarak gerekli muayeneleri yaparak, gerektiği durumlarda ameliyat tedavisini yapabilmelidir.
- Hayvanlarda olan salgın hastalık durumunda, diğer hayvanlara geçmemesi ve insan sağlığını da tehlikeye atmayacak şekilde önlem almalıdır.
- Hayvansal gıdaların üretimleri yapılmadan önce, kişilerin sağlığına uygun m değil mi şeklinde gerekli kontrolleri sağlamalıdır.
Bu yazımızda veterinerlik mesleği hakkında hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımızdan veteriner nasıl olunur öğrenebilirsiniz.