Veterinerler, dünya üzerinde bulunan binlerce hayvan için, sağlık kontrollerinin yapılması, üreme dönemleri, bakım dönemleri gibi durumların kontrolünü sağlamakla yükümlü kimselere verilen isimdir. Bir önceki yazımızda veteriner nedir detaylı olarak ele almıştık. İlgili yazımızı da okuyarak veterinerlik mesleği hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz. Bu yazımızda da veteriner olmak istiyorum diyenler için hangi okullarda bölümlerde okumaları gerektiği ve şartlarının neler olduğu hakkında bilgiler vereceğiz.
Veteriner nasıl olunur?
Veteriner olmak istiyorsanız, ilgi alanınız hayvanlar ve tıp dallarından oluşmaktaysa bu alanda kendinizi geliştirmeniz doğru bir karar olacaktır. Veterinerler, hayvanlarda meydana gelen sağlık sorunlarına müdahale ederek, iyileşme sürelerinin takibini sağlayan hekimlerdir. Veteriner olmadan önce, herhangi bir hayvan barınağında, gönüllü olarak çalışmanız, hayvanlar konusunda gözlem ve inceleme yapmanıza, meslek hakkında ki eğiliminiz sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yön verebilir. Kendinizi, bilgi olarak yeterli donanıma getirmeden önce istek ve hedeflerinizi şekillendirmeniz oldukça önemlidir. Devamında ise eğitim anlamında veteriner olabilmek için elverişli bir hale gelmeniz gerekmektedir. Bunun için öncelikle mutlaka bir lise mezuniyetiniz bulunmalıdır. Lise döneminde, ilerleyen süreçte gerekli olacak bilgilerin temelinin verildiği, kimya, biyoloji gibi derslerde başarılı ve bilgi sahibi olmanız, avantajlı bir hale gelmenizi sağlayacaktır. Devamında, çeşitli üniversitelerin veterinerlik fakültelerini üniversite sınavı sonucunda kazanıp, fakültenin öğrencisi olabilmeniz gerekmektedir.
Ülkemizde bulunan veteriner fakültelerinden birinden mezuniyetinizin bulunması veteriner olmanın en önemli gereklilikleri arasındadır. Ayrıca, yabancı bir ülkede bulunan herhangi bir veterinerlik fakültesinden mezun olmanız durumunda da, veteriner olabilirsiniz, bunun içinde yapılan sınavlardan yeterli başarıyı sağlamanız, ders denklikleri ile uyumlu olmanız gerekmektedir. Bu denkliklerin yükseköğretim kurumunca onaylanmış olması şarttır. Toplamda beş yıllık bir süreçte mezuniyeti gerçekleşebilecek veteriner fakültesi öğrencilerinin mezuniyeti, yüksek lisans düzeyinde gerçekleşmektedir. Veteriner fakültesi eğitim dönemi boyunca, biyokimya, fizyoloji, anatomi, iletişim ve ilaç bilim adı verilen, çoğunlukla tıbbi bilgi ve terim içeren derslerden mesul tutulacaksınız. Eğitim sürecinin ilk iki yılı bu dersleri teorik anlamda, görmeniz sonucunda diğer yıllarda uygulamalı olarak, hayvanlar üzerinde çalışmaların yapıldığı staj süreci ve projelerle ilerlemektedir. Mezun olmadan önce staj görülmüş olması, uygulamalar daha profesyonel ve zamanla uzmanlık düzeyine gelmenize olanak sağlayacaktır.
Veteriner olma şartları nelerdir?
Veteriner olabilmek için, ilk etapta bulunması gereken şartlar gerekli mezuniyetlerin tamamlanabilmesi, bilgi anlamında yeterli hale gelinmelidir. Bunun yanında aşağıdaki özelliklere sahip olan bireylerin veteriner olmaları daha yararı olacaktır.
- Bilimsel anlamda gerekli ve yeterince araştırmalar yapılmış olmalıdır.
- Dikkatli olunması ani müdahale becerisi yüksek olmalıdır.
- İletişim konusunda yeterli olmalıdır.
- Koordinasyonunu sağlayabilmelidir.
- Soğukkanlı olmalıdır.
- Sorumluluk duygusu gelişmiş olmalıdır.
- Hızlı bir şekilde en doğru kararı alabilmeli hayvan canından sorumlu olduğu bilincinde olmalıdır.
- Çalışmaları, çoğu zaman yorucu ve yoğun olarak ilerleyebileceği bilincinde olarak, bu durumlara kendisini hazırlamalı, yoğun iş temposuna uyum sağlayabilmelidir.
Bu yazımızda veteriner nasıl olunur, nasıl veteriner olunur, veteriner olma şartları nelerdir, kimler veteriner olabilir gibi konularda detaylı bilgiler paylaştık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.