Ana Sayfa Meslekler Anestezi uzmanı nedir, ne iş yapar?

Anestezi uzmanı nedir, ne iş yapar?

327
Anestezi uzmanı

Anestezi Uzmanı Nedir?

Anestezi; kökeni Yunanca olan bir kelimedir ve hissizleşme anlamına gelmektedir. Tıp dünyası ise anesteziyi; hastanın rahat bir şekilde cerrahi işleme tabii olabilmesi için gereken duygusuz olma durumu olarak tanımlamaktadır. Anestezi sırasında kişiler hissizleşir ve bilinçleri kapandığı için acı hissetme durumları da kalmaz. Anestezi kişinin bilincini kapatır ancak sonrasında kişinin bilinci geri gelir. Anestezinin bu nedenle doğru miktarlarda hastaya verilmesi büyük önem taşımaktadır çünkü doğru miktarda uygulanmayan anestezi kişilerin ölümüne neden olabilir. Kalıcı beyin hasarlarına neden olabilir. Anestezinin yetmemesi halinde kişinin bedeni uyuşuk kalıp, acı duyan bilinci açılabilir ve bu durumda kişinin büyük acılar çekmesine neden olabilir.

Anestezi uzmanı olan kişi de anestezi uygulamasını yapan kişidir ve bu alanda oldukça yetkin olması gereklidir. Anestezinin herkes için farklı dozlarda ayarlanması gereklidir, bu işlem herkese sabit uygulanan bir işlem olmadığı yani kişiye özel olduğu için bu aşamada anestezi uzmanı için büyük bir sorumluluk taşıyor denebilir.

Anestezi uzmanı nerede çalışır?

Anestezi uzmanları hastanelerde çalışan ve ameliyatlarda doktorlar ile koordine olarak görevini yerine getiren kişidir. Bir doktorun kendine ait bir anestezi uzmanı olabileceği gibi hastanelerde de birçok anestezi uzmanı bulmak mümkündür.

Anestezi uzmanının unvanı nedir?

Birçok kişi anestezi gerçekleştiren kişiler için tek terim olarak anestezi uzmanını bilse de aslında anestezi uzmanının tam olarak unvanı; Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı’dır.

Anestezi uzmanının görevi nedir?

Cerrahi müdahalede bulunulacak kişiye; anestezi uygulaması ile birlikte reanimasyon uygulaması yapmaktır.

Anestezi uzmanları; hastane içerisinde sadece bir doktora bağlı ya da Medicak Direktör’lere bağlı olarak çalışabilmektedirler. Anestezi uzmanlarının kendine ait bir de kadrosu bulunmaktadır bu kadro için de Anestezi Teknisyeni kişiler bulunmaktadır.

Anestezi uzmanının görevinin amacı nedir?

Bir anestezi uzmanı ameliyat listelerini inceler ve vakaları tek tek ele alır. Bir hastanın ameliyat süresini baz alarak gün içerisinde ameliyathane çalışma listesini düzenler. Ameliyat olması gereken hastanın ameliyata hazırlanma süreci ve incelemelerinde anestezi uzmanı da bulunur.

Anestezi uzmanının görevleri nelerdir?

  • Ameliyat olacak kişinin anestezi öncesinde muayene edilmesi, sağlık durumunun incelenmesi ve ameliyat listesinin düzenlenmesi,
  • Ameliyat doktoruna gerekli bilgileri vererek yapılacak ameliyata göre hastanın onayını almak ve hastaya uygun bir anestezi uygulamak. Ameliyat sedyesinde hastanın uygun bir pozisyonda olması ve gerekli olan anestezi uygulamasının yapılması direkt olarak uzman tarafından ya da teknisyen ekip tarafından gerçekleştirilebilmektedir,
  • Hastanın aldığı doza göre ameliyata hazır olup olmadığının kontrol edilmesi,
  • Ameliyat sırasında hastanın değerlerinin normal olup olmadığının ölçülmesi ve hastanın kontrolünün uzman ya da teknisyen tarafından sağlanması,
  • Anestezinin durumunu ameliyat notlarına alması,
  • Hasta normal haline gelene kadar tüm fonksiyonlarının ameliyat sonrasında kontrol edilmesi,
  • Anestezi sırasında kullanılan araç gereçlerin bakım ve temizliğinin sağlanması gibi görevleri vardır.

Türkiye genelinde işini hakkı ile yapan oldukça önemli anestezi uzmanları bulunmaktadır. Eskiden doktorlara verilen bu iş zaman içinde özel bir yapıya sahip olduğu anlaşılarak tek bir dal haline getirilmiş ve kişilerin bu konularda uzmanlaşması sağlanmıştır. Anestezi bütün ameliyatın seyrini değiştirebilen bir uygulamadır. Henüz bu konuda yetkin çok az kişi olması da bu mesleğin daha değerli olmasına ve daha fazla kişi tarafından talep görmesine neden olmaktadır. Hastaneler bu kişileri büyük bir özenle seçmektedir. Bir anestezi uzmanı ile çalışacaksanız mutlaka girdiği ameliyat sayısına bakmanız gereklidir. Teknisyen ve anestezi uzmanı birlikte çalıştığı için teknisyeni de mutlaka incelemeniz gerekmektedir. Anestezi uzmanlığı mesleği hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun veya görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca diğer yazımız olan anestezi uzmanı nasıl olunur yazımızı da okumayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…