Asgari Ücret Nedir?
Asgari ücret ya da bir diğer ismiyle minimum ücret, işçilere bir çalışma günü karşılığında ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür gibi ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden en düşük düzeyde karşılamaya yetecek ücrete denilmektedir. Bir diğer tanım ile asgari ücret, işveren tarafından işçiye ödenmek zorunda olan en düşük ücret, maaştır.
Kanunca bir işçiye asgari ücretin altında bir ücret verilmesi yasaklanmıştır. Bu işçilerin haklarının korunması açısından alınmış önemli bir karardır. Ancak asgari ücret konusunda, ülkemizde uzun yıllardır süren tartışmalar vardır. Çok sayıda kişi asgari ücret zamlarının, küçük işletmeler için hayati riskler barındırdığını ve işçi maaşlarını ödeyemeyen kimselerin işçi çıkarmak zorunda olduklarını, ödeyenlerin ise işçileri daha fazla çalıştırarak farklı bir şekilde işçilerin haklarını gasp ettiklerini dile getirmektedirler.
Ülkemizde her sektör için farklı asgari ücret politikası uygulanmaz. Asgari ücret yapılan iş her işte aynıdır. Ancak farklı ülkelerde yapılan işin niteliğine göre uygulanmakta olan asgari ücret tutarı değişiklik gösterebilmektedir.
Asgari Ücret Neden Var?
Asgari ücret, iş gücü piyasasında pazarlık gücü bulunmayan veya dezavantajlı grupların çok çalıştırılmaması adına ve yoksulluk sınırında bulunan kişilere destek olabilmek adına uygulanan bir sistemdir.
Asgari Ücret Nasıl Belirlenir?
Her sene Aralık ayında önemli bir gündem maddesi piyasaları ve basını oldukça meşgul eder. Bu gündem maddesi kuşkusuz asgari ücrettir. Asgari ücret 1951 yılından bu yana ülkemizde uygulanmaktadır. 1967 yılından bu yana ise asgari ücret “asgari ücret tespit komisyonu” tarafından yapılan görüşmelerin ardından belirlenmektedir. Asgari ücret tespit komisyonu içerisinde;
- Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirleyeceği üyelerden birinin başkanlığında;
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından 2 temsilci, TÜİK temsilcisi, Kalkınma Bakanlığı temsilcisi ve Hazine Müsteşarlığı temsilcisi,
- Bünyesinde en çok işçiyi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik iş kolları için seçeceği beş temsilci,
- Bünyesinde en çok işvereni bulunduran işveren kuruluşunun değişik iş kolları için seçeceği beş temsilci
olmak üzere 15 üyeden oluşur.
Asgari ücret tespit komisyonu, başkanlığın çağrısı doğrultusunda en az on üyenin katılımı ile toplanmaktadır ve oyların çoğunluğu ile karar verilmektedir. Karara katılmayan üyeler isterse katılmama gerekçesini belirtebilir. Asgari ücret tespit komisyonu asgari ücreti belirlerken, ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu, geçim şartlarını ve daha çok sayıda kriteri göz önünde bulundurmaktadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan videoda asgari ücretin tanımı detaylı olarak verilmiştir. Asgari ücret hakkında daha detaylı bilgi edinmek için ilgili içeriği de izleyebilirsiniz.
Saban coskun
26 Mart 2021 at 13:36
Beden işçisi temizlik için başvurmak istiyorum