Ana Sayfa Meslekler Balon Pilotluğu Nedir? Nasıl Balon Pilotu Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Balon Pilotluğu Nedir? Nasıl Balon Pilotu Olunur? Maaşları Ne Kadar?

3,581
Hava Balonu Pilotu

Hava Balonu pilotluğu; Türkiyede son dönemde turizm sektöründe oldukça popüler olan Hava Balonları için yetişmiş kalifiye Balon Pilotu yetiştirmek adına, Kapadokya Meslek Yüksekokulu Uçuş Eğitim Organizasyonu, Kapadokya balonculuğunun önde gelen kuruluşlarından Göreme Balonculuk işbirliğiyle, ticari, genel ve sportif havacılık işletmelerinde görev alacak uçucu personelin yetiştirilmesine yönelik eğitimler ile balon pilotu yetiştirmektedir.

Teorik eğitimler Kapadokya Meslek Yüksekokulunun Ürgüp, Mustafapaşa Beldesinde bulunan yerleşkesinde, uçuş eğitimleri ise Göreme’de gerçekleştirilmektedir. Balon pilotu yetiştirmenin amacı tam donanımlı, uçuş emniyetinden taviz vermeyen, ahlaklı, ilkeli pilotlar yetiştirmektir.

Uçuş eğitim organizasyonunun tüm çalışmaları yüksek kalite seviyesinde, ulusal-uluslararası düzenlemeler paralelinde gerçekleştirilmektedir.

Balon Pilotu Olmak için Alınan Lisanslar Nelerdir?

A- Hususi Balon Pilot Lisansı PPL(B)

Hususi Balon Pilot Lisansı PPL (B) Eğitimi almak için pilot adayları SHGM tarafından onaylanmış kurs programımıza göre 96 saat teorik ders alırlar ve 19 saati çift kumanda uçuşu, 5 saat yalnız uçuş ve 1 saat Balon Pilot Lisans PPL(B) kontrol uçuşu olmak üzere, toplam 25 saat uçuş eğitiminine tabi tutulurlar.

Teorik ders programı 16 saatlik ilk yardım eğitimini de içermektedir. Eğitim sonunda gerçekleştirilen sınavda başarılı olan pilot adaylarına Kapadokya Meslek Yüksekokulu İlk Yardım Merkezi tarafından “Temel İlk Yardımcı Sertifikası” da verilmekedir.

PPL (B) Eğitimi almak isteyen pilot adaylarının;

  • a) En az 18 yaşını tamamlamış olması,
  • b) En az lise ve dengi okul mezunu olması,
  • c) Adlisicil kaydı bulunmaması
  • d) Uygulanacak lisansın imtiyazlarını güvenle yapmaya aklen ve fiziken uygun olması.
  • e) SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından birinde ICAO EK-1’e göre 1 veya 2’nci sınıf sağlık muayenesinden geçerek sağlık sertifikası almış olması gerekmektedir.

PPL(B) lisansını alan balon pilotu sadece kendi balonunda veya kiraladığı bir balonda uçabilmekte ancak ticari bir faaliyette bulunamamaktadır.

B- Ticari Balon Pilot Lisansı CPL (B)

Ticari Balon Pilot Lisansı PPL (B) Eğitimi almak için başvuran pilot adayları SHGM tarafından onaylanmış kurs programına göre, genel balon bilgisi, uçuş performans ve plânlaması, insan performansı, işletme prosedürleri, acil durum usulleri, yüksek irtifa uçuşu ve haberleşme konularından oluşan 50 saat teorik ders alırlar ve 13 saati çift kumanda uçuşu, ve 2 saati Balon Pilot Lisans CPL(B) kontrol uçuşu olmak üzere, toplam 15 saat uçuş eğitiminine tabi tutulurlar.

CPL (B) Eğitimi almak isteyen pilot adaylarının;

  • 1) Geçerli bir PPL (B) Lisansına sahip olması,
  • 2)Telsizle Haberleşme Yetki Belgesine sahip olması,
  • 3) PPL(B) Lisansını aldığı tarihten itibaren altı ay süre geçmiş olması,
  • 4) En az 10 saat yere bağlı uçuşu bulunması
  • 5) En az 20 km’lik 10 saat S/S uçuşu bulunması,
  • 6) 1 saat irtifa uçuşu (asgari yerden 5000 ft. irtifada olmak üzere) bulunması,
  • 7) SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından birinde ICAO EK-1’e göre 1 veya 2’nci sınıf sağlık muayenesinden geçerek sağlık sertifikası almış olması gerekmektedir.

C- Öğretmen Pilot Lisansı FI (B)

Öğretmen Pilot Lisansı FI (B) Eğitimi almak için kuruma başvuran pilot adayları SHGM tarafından onaylanmış kurs programımıza göre, öğretme ve öğrenme metodları, öğrenci değerlendirme ve testi, eğitim programının geliştirilmesi, eğitim felsefesi, insan performansı ve limitleri, emergency uygulamaları ve uygulamalı eğitim teknikleri konularından oluşan 30 saat teorik ders alırlar ve 27 saat (15 sorti) uçuş eğitiminine tabi tutulurlar.

FI (B) Eğitimi almak isteyen pilot adaylarının;

  1. Geçerli Ticari Balon Pilot Lisansına sahip olması
  2. Toplam balon uçuşun 350 saat olması ve bu uçuş saatinin içerisinde;
  3. Geçerli sağlık sertifikasına sahip olması gerekmektedir.
  • En az 250 saati birinci pilot uçuşu
  • En az 50 saati bağlı uçuşu bulunması

Balon Uçuş Öğretmenliği eğitimini başarı ile tamamlayan pilota bu eğitimi tamamlayan balon pilotlarına yapılacak teorik bilgi ve uçuş sınavlarında başarılı olması halinde, SHGM tarafından tahditli öğretmenlik sertifikası tanzim edilmektedir. Tahdidin kaldırılması için öğretmen gözetiminde yetkili bir FTO bünyesinde 100 saat eğitim verilmesi ve en az beş öğrencinin yalnız uçuşuna nezaret edilmesi gerekir. Tahditli öğretmen sadece PPL(B) eğitimi verebilir. Tahdidi kaldırılan balon öğretmenleri 250 saat öğretmenlik uçuşunu tamamlamadıkça öğretmenlik eğitimi veremez.

2021 Balon Pilotu Maaşları Ne Kadar? Kaç Para Kazanıyorlar?

Balon Pilotu olan kişiler aldıkları lisans seviyelerine göre; Hususi Pilot Lisansı alanlar bu belgelerini ticari amaç için kullanamamaktadırlar. Hobi amaçlı aldıkları için herhangi bir gelirleri bulunmamaktadır. Ticari Pilot Lisansı alan kişiler kendi firmalarını kurarak ve ekipmanlarını sağlayarak kişi başı 800 TL ile 1.000 TL ( uçuş süresine, grup indirimi veya anlaşmaya göre değişebilir ) arasında bir ücret kazanabilmektedirler. Öğretmen Pilot Lisansına sahip olanlar ticari uçuş firmalarında görev alabilir aylık 5.000 TL ile 15.000 TL arasında ( çalıştıkları saat, uçuş süresi ve deneyime göre değişebilir ) ücretler ile iş bulabilirler.

2 Comments

  1. ugur

    10 Nisan 2020 at 02:40

    Balon pilotluğu ile alakalı eğitimi nerede alacağız. Bu konu ile alakalı üniversite bölümü var mıdır?

    Reply

  2. Capabalonculuk

    23 Ocak 2022 at 02:28

    Hırsızlar balon pilotu oluyor farkında değilsiniz…

    Reply

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…