Ana Sayfa Meslekler Biyolog Nasıl Olunur?

Biyolog Nasıl Olunur?

1,242
Biyolog mesleği

Canlı hücrelerin içerisinde bulunan malzemeleri (DNA, Protein, Enzim gibi ) hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuvar ortamında inceleyen ve tıp, tarım, hayvancılık gibi alanlarda pratik uygulamaları geliştiren kimselere biyolog denilmektedir. Biyologlar canlı yaşamı üzerinde çeşitli araştırmalar ve incelemelerde bulunurlar.  Bu yazımızda biyolog nasıl olunur, biyolog olmak için hangi bölüm okunmalı, biyolog olma şartları nelerdir detaylarıyla inceleyeceğiz.

Kimler Biyolog Olabilir?

Biyolog olma isteyen kişiler lise hayatından sonra üniversite eğitimi de almalılar. Ancak bunun yanında aşağıda saymış olduğumuz kişilerin biyolog olmaları daha doğru bir tercih olacaktır. Çünkü saymış olduğumuz sorunlara sahip kişiler için biyolog olmak oldukça zor bir meslek haline dönüşecektir.

  • Görme sorunu olmayan,
  • Kimyasal maddelere alerjisi olmayan ,
  • Tedbirli dikkatli, dikkatini bir noktada uzun süre yoğunlaştırabilen,
  • Bilimsel merakı olan ve araştırmacı,
  • Doğayı seven, canlılarla uğraşmaktan hoşlanan,
  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, sabırlı bir kişi olması beklenir.

Biyolog Nasıl Olunur?

Biyolog olmak isteyen kişiler, lise eğitiminin ardından gerekli duyulan sınavlara ( YGS ve LYS ) katılmalarının ardından üniversitelerde bulunan biyoloji bölümünü tercih etmeleri gerekmektedir. Biyoloji bölümü MF-2 puan türünden öğrenci kabul etmektedir.  Bunun ardından da üniversite eğitiminizi başarı ile tamamlamalı ve mezun olmalısınız. Ardından biyolog olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.  Ancak üniversite kalarak yüksek lisans yapma gibi bir şansınız da bulunmaktadır. Lisansınız tamamlayan kişiler de akademisyen olarak görev almaya başlayabilirler.

Ayrıca Biyokimya Teknikerliği, Çevre, Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü, Çevre Koruma ve Kontrol,Çevre Koruma, Laboratuvar, Laboratuvar Teknolojisi, Sağlık Laboratuvar, Patoloji Laboratuvar, Patoloji Laboratuvar Teknikleri,Tıbbi Labaratuvar, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, Biyokimya Teknikerliği bölümlerinden mezun olan kimseler DGS sınavına girerek biyoloji bölümüne geçiş yapabilmektedirler. Bu şekilde de biyolog olma gibi bir şansınız bulunmaktadır.

Biyologların İş Bulma İmkanları

Biyologlar çeşitli gıda kontrolüne ihtiyaç duyulan şirketlerin laboratuvarlarında, tıbbi analiz ve araştırma yapılmakta olan yerlerde, tıbbi destek ünitelerinde ve daha çok sayıda özel kuruluşta çalışabilmektedirler. Biyolog mesleği az bilinen meslekler arasında olsa da çalışma imkanları oldukça geniştir. Bunun haricinde de memurluk sınavlarına katılarak kamuda iş bulabilirler. Örneğin bir biyolog, Gümrük Bakanlığı bünyesinde gümrüklerde ülkemize giriş-çıkış yapan maddelerin denetlenmesi görevini üstlenebilir ya da belediyelerin arıtma tesislerinde kendilerine iş bulabilirler.

Biyolog Mesleğinin Geleceği

Günümüzde koruyucu hekimlik, halk sağlığı ve çevre kirliği üzerinde durulması gereken konular arasında öncelik hakkına sahip olmuştur. Bu alanlardaki araştırmalar için ekip çalışması zorunludur. Gelecekte arıtma tesislerinin yaygınlaştırılması, ilaç ve gıda sanayisinin her geçen gün daha da büyümesi, araştırma ve tıbbi tahlil laboratuvar sayısındaki artış bu mesleğin iş bulma alanlarını arttıracak gibi gözüküyor. Bunun dışında da teknolojinin her geçen gün gelişmesi de kullanılan malzemeler ve çalışma yöntemlerinde değişikliklere gidilmesine sebebiyet verebilir.

Bu yazımızda uzman, kriminal, adli, tıbbi biyolog nasıl olunur detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca biyolog maaşları konumuzu da okumanızı öneriyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…