Ana Sayfa Meslekler Din Kültürü Öğretmenliği Nedir?

Din Kültürü Öğretmenliği Nedir?

197
Din Kültürü Öğretmeni

Din kültürü öğretmenliği çeşitli liselerde alınan örgün eğitimin devamında, uygulanan üniversite sınavı ile üniversiteleri kazanarak, eğitim sürecinin başarı ile tamamlanmasının ardından din kültürü ve ahlak bilgisi konusunda, eğitim veren kişiler din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleridir. Din Kültürü öğretmenliği için, imam hatip lisesi mezuniyeti bulunanlar için, dikey geçiş yapabilme imkânları vardır.  Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri, dini anlamda olan konular üzerine eğitimlerini gerçekleştirmektedirler. Öğrencilerine, verdikleri eğitim konuları Milli eğitim Bakanlığınca verilen mevzuatla belirlenmekte ve din kültürü öğretmenleri mevzuatta yer alan konular haricinde, eğitim metodu uygulayamamaktadır.

Din Kültürü Öğretmeni Ne İş Yapar?

Din kültürü öğretmenleri, çeşitli yaş grubunda öğrencilere eğitim verebilirler, bu durum görev aldıkları eğitim kurumuna göre değişkenlik göstermektedir. Eğitimi vereceği, öğrencilerin yaş sınırı ve bulunduğu düzeye göre, eğitim için planlar hazırlayarak plana uygun bir şekilde eğitim vermektedirler. Din kültürü öğretmenleri çıkarmış oldukları plana göre verdikleri eğitimi, belirli ders saati içerisinde tamamlar, öğrencilerine ders esnasında aktardığı konular hakkında bilgi vererek, konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktadır.

Uyguladıkları planın, öğrencilerin üzerinde ki etkileri konusunda gözlem yaparak, başarılarını katlayacak şekilde ilerleyecek anlık, düzenlemeler yaparlar. Öğrencilerin anlatılan konu hakkında, gelmiş olduğu noktayı değerlendirerek etkili olup olmadığı konusunda belirleyici olurlar. Konu veya sorumlu olduğu ders için, bir sorun olup olmadığı konusunda analizler yapar ve var olan sorunu çözümleyici olurlar. Eğitim vermiş olduğu öğrencilerin, yaş grubu ve gelmiş olduğu düzeye göre, hazırladıkları planı güncellerler. Görev aldığı okulda, kendilerine ait nöbet zamanlarında,  okulun düzenini ve disiplinini sağlamakla görevli olduklarının bilincinde olarak, gerekli düzenlemeleri yaparlar.

Din Kültürü Öğretmeni Nasıl Olunur?

Her meslek grubu da olduğu gibi, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinde de belirli şartlar ve gereklilikler vardır. Gerekliliklerin sağlanması halinde, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olunabilmekte ve bu şekilde meslek icra edilebilmektedir. Din Kültürü Öğretmenliği nasıl olunur sorusunun cevaplarını gereken şartların sağlanması ile gerçekleşebileceği bilgisini aktarabiliriz. Gereken şartlar; Lise eğitimi tamamlandıktan sonra, gireceğiniz üniversite sınavından ÖSYS kılavuzunda açıklanmış olan ve ilgili dönem için, sorumlu tutulan şartları sağlamak gereklidir. Lise eğitimini İmam hatip lisesinde tamamlayan öğrencilerin dikey geçiş hakları bulunmakta, dikey geçiş DGS ( Dikey Geçiş Sınavında) aldıkları başarı puanının geçerli olması halinde geçerli olabilmektedir.

Dikey geçiş hakkı bulunmayan, imam hatip lisesi mezuniyeti haricinde, farklı bir bölüm veya daldan Lise mezuniyeti bulunan kişilerin de yapacakları işlemler. Üniversite sınavında ilahiyat fakültelerini kazanmaları ya da din kültürü öğretmenliği için, ders denklikleri ve bölüm uygunluğu olan bölümlerden, formasyon almaları akabinde başarı sağlamaları durumunda, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak mezun olabilir, milli eğitim bakanlığınca yapılan sınavlarla atamaları olunca, mesleklerini icra edebilme hakkına sahip olabilmektedirler.

Bu yazımızda sizler için; Din Kültürü Öğretmenliği Nedir? Din Kültürü Öğretmeni Ne İş Yapar? Din Kültürü Öğretmeni Nasıl Olunur? Din Kültürü Öğretmeni olmak istiyorum nasıl olurum? Soruları hakkında bilgiler aktardık konular hakkında, sormak istediğiniz soru veya önerileriniz olursa, bizlere yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…