Müzik öğretmenleri, görev aldıkları kuruma göre kamu veya özel sektör farklılıklarıyla, çeşitli yaş gruplarından öğrencilere müzik konusunda eğitim veren kişilerdir. Müzik öğretmenleri, müzik alanında gerekli olan temel özelliklere genellikle sahip ve bu konuda uzman olan kişilerdir. Bahsedilen uzmanlık ve beceri alanlarına, basite indirgediğimiz zaman verebileceğimiz örnekler; müzik kulağının olmasından el ve parmaklarını müzik aletlerinin kullanımında son derece başarıyla kullanmaları olarak söyleyebiliriz.
Müzik Öğretmeni Ne İş Yapar?
Müzik öğretmenleri müziğin çeşitli dallarına ve türlerine ait aldıkları eğitimler sonucunda, edindikleri bilgileri farklı yaş grubuna ait kişilere, öğretmekte ve öğretmenlik mesleğini icra etmektedirler. Müzik öğretmenleri kamusal olarak da olabilir özel olarak da eğitim verebilirler. MEB ( Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan sınav sonucunda gerçekleşen atamadan sonra, yine MEB tarafından belirlenen ve onaylanan plana bağlı kalarak eğitim vermektedirler.
Müzik konusunda olan, bilgilerin hangi yaş düzeyindeki öğrenciye hangi yöntemlerle verileceği konusunda belirlemeler, MEB tarafından belirlenen planda mevcuttur. Müzik öğretmenleri, yükümlü oldukları plan dışına çıkamaz, kendilerine ait yöntemleri plan haricinde uygulamaya geçiremezler. Öğrenciler üzerinde yapmış oldukları analizlerle eğitim veren müzik öğretmenleri, eğitim sürecinde aralıklı olarak gerekli test ve sınavlara, başarı düzeyini sorgular ve öğrenciler üzerinde doğru yetenek noktalarını keşfederler. Bunun üzerine vermiş oldukları eğitimi bu yönde güncelleyerek, öğrencinin beceri ve ilgisini olduğu kısma ağırlık vererek sürdürürler. Müzik öğretmenleri, müzik konusunda öğrencilerinin yeteneklerini geliştirebileceği, öğrencilerinde fark edebileceği etkinlikler düzenlerler.
Düzenledikleri etkinlikleri uygulamaya geçirirken, öğrenciler üzerinde gözlemler yapar ve beceri sağladığı alana yönlendirmede bulunarak, öğrencinin kendisini geliştirmesini sağlarlar. Müzik öğretmenleri kendi alanları üzerinde olan yenilikleri takip ederek, bu yeniliklerin mevcutta olan eğitim planına yansıtılması konusunda, gerekli ilgililere ve yetkililere önerilerde bulunurlar. Müzik öğretmenlerinin görevleri süresinde nöbetçi olduğu günlerde vardır. Bu günlerde, okulun düzenini ve disiplinini sağlamakla yükümlü olurlar. Sınıf öğretmeni olarak görevlendirilebilir, öğrencilerin der ve alanlarını seçme konusunda onlara yardımcı olmaktadır. Yönetimde olan yetililerle, iletişim kurmasını sağlayarak, öğrencilere bu konuda da yardımı olmaktadırlar. Müzik öğretmenleri, müzik alanında yer alan çeşitli teorik ve uygulamalı derslerden sorumlu oldukları gibi formasyon derslerinden de, sorumlu tutulmaktadırlar.
Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur?
Müzik öğretmeni olabilmek için, belirlenen sürelerde verilen eğitimleri başarı sağlayarak tamamlamak gereklidir. Lise eğitimi tamamlandıktan sonra, gerekli sınavlarda yeterli puanlar alınarak üniversitelerin fakültelerinden, müzik öğretmenliği bölümlerinden eğitim alınması gereklidir. Alınan eğitimin devamında, mezuniyet hakkı bulunmalı ve mezun olunmalıdır.
Müzik öğretmeni olabilmek için alınan teori eğitimlerinin yanı sıra, özel yetenek sınavlarından da başarı sağlanması gerekmektedir. Üniversitelerde bulunan, konservatuar, müzik bilimleri, ses eğitimleri, opera, şan, Türk sanat Müziği, Türk musikisi ve bunlar gibi birçok dalın eğitimleri tamamlanması, “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı veya “Pedagojik Formasyon Programı” da başarı ile tamamlandığı takdirde, müzik öğretmeni olmaya hak kazanabilir, müzik öğretmeni olabilirler.
Müzik öğretmenleri eğitim sürecinde sorumlu oldukları derslerin yanı sıra, formasyon eğitimi almak zorundadırlar ve uygulamalı eğitime tabii tutulurlar. Bu sürecinde başarı ile tamamladıktan sonra ilgili kuruma atamanın yapılması gereklidir, atama işlemi gerçekleştikten sonra, mesleklerini icra edebileceklerdir.
Müzik öğretmenleri, meslekte ilerleme için, kurum içinde uygulanan derece sınavlarından başarı sağlamaları halinde, kariyerleri artırabilir görevlendirildikleri okulda, müdür veya müdür yardımcılığı gibi kademelere geçiş yapabilirler. Bunun yanı sıra tamamlanan lisans eğitiminin devamında alacakları doktora ve mastır eğitimiyle, meslekte yükselerek öğretim üyesi olma hakkı kazanabilirler.
Bu yazımızda sizler için; Müzik Öğretmenliği Nedir? Müzik Öğretmeni Ne İş Yapar? Müzik Öğretmeni Nasıl Olunur? Müzik Öğretmeni olmak istiyorum nasıl olurum? Soruları hakkında bilgiler aktardık konular hakkında, sormak istediğiniz soru veya önerileriniz olursa, bizlere yorum bölümünden iletebilirsiniz.