Eczanı nedir, kimdir, kime denir?
Meydana gelen birçok hastalığın, tedavisi ilaçlar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu ilaçlar, doktor muayenesinden sonra, reçete edilir ve kişiler bu reçete ile çeşitli eczanelerden ilaçlarını alırlar. Reçeteye göre, hastaların ilaçlarını hazırlayan, kullanım talimatı hakkında bilgiler veren kişilere eczacı denilmektedir. Eczacıların ne iş yaptıkları konusunda bilgelerle yazımıza devam edelim.
Eczacı ne iş yapar, görevleri nelerdir?
Doktorlar tarafından verilen reçeteye uygun olan ilacı hastaya vermekle yükümlüdürler, ilacı verdikten sonra kullanımı hakkında bilgileri, eksiksiz ve doğru bir şekilde aktarır. Bazı durumlarda, bazı ilaçların eczacı tarafından hazırlanması ve sonrasında hastaya verilmesi gerekebilir. Böyle bir şey söz konusu olduğunda da gerekli ilacın hazırlanması, kontrollerini sağlayarak hasta vermesi eczacının görevidir.
İlacı gerekli formüllere uygun olacak şekilde hazırlamak en önemli kıstaslardandır. Bu işlemi eczacı kendisi yapmıyor, yanında bulunan başa bir görevli yapıyorsa bile, yapım aşamasını denetlemek eczacının görevlerindendir. Tıbbi anlamda kullanılan ilaçların, zehirli ilaçların, tarım ilaçlarının ve kozmetik ürünlerinin doğru bir şeklide birbirinde ayrıştırılmasını sağlar. İlgili ilacın satışını, kurallara uygun şekilde yapmalıdır. Bunun yanı sıra ilaçların tarihleri konusunda son derece hassas davranmalı, bozulmalara karşı önlemleri alınmalıdır. Bu yönetimlerde yine eczacının sorumluluğunda olan, kontrol etmesi gereken adımlardandır. İlaçlar konusunda gerekli kayıtları tutmak, ilgili raporları hazırlamakta eczacının görevleri içindedir. Eczacılar, belirli kuruluşlara tutulan kayıtları raporlar, laboratuvar ortamında aralıklı olarak araştırmalar yaparak bilgilerini güncel tutarlar. Eczacılar, devlet bünyesinde çalışan sağlık personeli olarak da sınıflandırılabilirler.
Eczacı Çalışanların İş Olanakları Nelerdir?
Eczacılık mesleğini, iş bulma açısından kolaylıkla iş bulunabilecek sektörler arasına alabiliriz. Çünkü sürekli gereklilik duyulabilecek, temel mesleklerdendir. Eczacılar, çeşitli laboratuvarlar, sağlıkla alakalı devlet kurumlarında, özel olarak açılmış olan eczanelerde, ilaç fabrikalarında veya ilaç depolarında çalışma imkânı bulabilirler. Eczacıların çalıştığı ortamlar, fazlasıyla temiz ve hijyen kurallarına son derece uygundur. Bunun yanı sıra fazlaca ilaç kokusu ortamda bulunmaktadır. Eczanelerde çalışan eczacılar, hastalarla birebir iletişim içinde olacağı için, kişilerle daha çok etkileşim halindedirler. İş olanakları oldukça fazla olan eczacılık mesleğinde, görevin icra edildiği kuruma göre değişen, nöbet tutma zorunlulukları vardır. Bu nöbetler, çalışılan yerde bulunan sorumlu kişi tarafından belirlenir ve eczacılar belirli aralıklarla, nöbetli çalışırlar. Özel veya kamu kurumlarında, sağlık kuruluşlarında çalışma olanaklarını yanı sıra, eczacılar çeşitli ilaç firmalarına ait ilaçların, tanıtımını da yapmaktadır. Günümüzde oldukça yaygınlaşan bu durum, eczacılar için başka bir iş gücü alanı daha meydana getirmiştir. Eczacılar genel anlamda, sorumluluk duygusu yüksek, iletişimi kuvvetli, disiplinli ve düzenli olmak zorundadırlar. Bunun yanı sıra kimyasal maddelere, çeşitli ilaçlara karşı herhangi bir alerjik reaksiyonunun bulunmaması da gerekliliklerdendir.
Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden bizlere iletebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızı (Facebook) ve (instagram) takip ederek güncel personel, memur, işçi alımlarını takip edebilir ayrıca kamu ve özel sektör firmalarına nasıl iş başvurusunda bulunacağınızı detayları ile öğrenebilirsiniz.