Ana Sayfa Meslekler Ekonomist Nedir? Ne İş Yapar?

Ekonomist Nedir? Ne İş Yapar?

125

Ekonomist Nedir?

Ekonomist, insanlar için gerekliliği olan kaynakların, devamlılığın sürdürülmesi ve verimliliğinin artmasına yönelik takiplerle, kaynakların en doğru şekilde kullanımı, mal ve hizmetler üzerinde yapmış olduğu takipler ve analizlerle, bölüşüm ve dağıtımı üzerine görev alan kişilerdir. Ekonomistler için yaptığımız tanımlama görev almış oldukları kuruma ve yapıya göre değişiklik göstermektedir. Fakat yapılan iş kapsamı, insan ve hammaddenin, en iyi ve verimi en yüksek şekilde sonuçlanmasına yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Ekonomist Nedir? Sorusunu cevaplandırmamızın akabinde, ekonomistlerin ne iş yaptıkları konusuna açıklık getirebiliriz.

Ekonomist Ne İş Yapar?

Ekonomistlerin ne iş yaptıkları konusunda, ayrıntılı bilgilendirmede faiz oranlarının ne olacağı, bütçe açıklarının oranları, cari açık miktarları gibi soruların cevaplarını aramakta ve yorumlamaktadırlar. Ekonomistlerden alacağınız, cevaplar üzerine yatırım politikalarınızı oluşturmak ve ona göre yatırım yapmak son derece mantıklı ve akılcı bir karar olacaktır. Sizlere de dönüşü bu oranda fayda sağlayabilecektir.  Ekonomisteler faiz oranların, dolar ve Euro miktarları üzerine güncel bilgiye sahip olmakta ve bilgilerini bu doğrultuda taze tutmaktadırlar. Ekonomistlerin, piyasa değerler üzerine vermiş oldukları finansal bilgiler, cevaplar genellikle koşula bağlı olmaktadır. Örneğin, bu şekilde olursa sonuç böyle olur gibi cevaplarla karşılık vermektedirler. Ekonomistler parasal anlamda yapmış olduğu inceleme ve analizlerle, para üzerinde olan değerlerin düşmesi, enflasyon kar oranları, dışalım-dışsatım, enerji ve maliyetler konusunda ilgili raporlarını çıkararak yorumlama ve analiz yaparlar.

Ekonomist olma şartları nelerdir?

Ekonomistlerin görev aldıkları yerler genel anlamda, büro ortamlarından oluşmaktadır. Ekonomistlerin karşılıklı etkileşim içinde oldukları ve görevlerini karşılıklı iletişim ışığında yürüttüğü bölümler vardır. Bu bölümler, maliyeciler, işletmeciler ve istatistikçilerden oluşmaktadır. Genel hatlarıyla bu bölümlerle irtibat halinde olmalarının yanı sıra, görev esnasında çalıştıkları kurum içinde irtibatta olacakları birçok bölüm olabilmektedir. Ekonomist olabilmek için uygulanan ve başarı sağlanması gereken çeşitli şartlar ve gereklilikler bulunmaktadır. Bunlar; lise eğitimin devamında alınacak lisans eğitiminin başarılı bir şekilde tamamlanmış olması, ekonomist olabilmek için gerekli olan derslerin alınmış ve bu derslerden başarı sağlanmış olmasıdır. Ekonomistlerin alması gereken dersler; iktisat, makro, muhasebe, mali analiz teknikleri, iktisadi büyüme teorileri, tarım ekonomisi, ekonomi, çalışma ekonomisi, kamu yönetimi, işletme, vergi sistemleri ve bunlar gibi derslerden oluşmaktadır. Ekonomistlerin almaları gereken eğitimlerin süresi dört yıldan oluşmaktadır. Tamamlanan lisans eğitiminin akabinde,  üniversitelerde görev almak isteyen ve meslekte ilerlemek isteyen adaylar, araştırma görevlisi sınavında başarı sağlayabilmelidirler. Uygulanan sınavlarda sağladıkları başarı ile yardımcı doçent, doçent, profesör olarak mesleki hayatlarında ilerleme sağlayabilirler. Kamu kurumlarında veya özel sektörde almış oldukları dereceler sayesinde, genel müdür, müfettiş ya da uzmanlık kademelerine erişebileceklerdir. Ayrıca ekonomist olmak isteyen kişilerin, mesleğe uygun olması, sayısal zekâsının yeterli olması kolaylık sağlayacaktır. Araştırma ve analiz yapısına meraklı ve ilgile olması gerekir, karşılıklı iletişim becerisi yüksek olmalı, ekonomi, istatistik, hukuk gibi alanlarda bilgi sahibi olmalı ve başarı sağlayabilmelidir.

Ekonomist İş Olanakları

Ekonomistlerin çalışma ortamları, özel sektör veya kamu kuruluşlarından oluşabilmektedir. Özel sektörde bulunan firmaları, üretim, planlama bölümlerinde görev alabilir, banka ve sigorta şirketlerinde ya da araştırma kurumlarında görevlendirilmektedirler. Özel veya kamu kurumları fark etmeden, yönetici veya danışman olarak görev almaktadırlar. Eğitim döneminde sağlamış oldukları başarılar ve devamında sağladıkları mesleki anlamda, ilerleme sayesinde kolaylıkla iş bulmaları mümkün olmaktadır.  Çalışma alanlarının oldukça geniş ve finansal anlamda da getirisi yüksek meslekler arasında olduğu bilgisini verebilir, yabancı ve bilgisayar bilgisinin yüksek olması bu meslek için tercih sebeplerinden olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımızda Ekonomist mesleği hakkında detaylı bilgilere ayrıntılarıyla yer verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…