Forklift Operatörü Nasıl Olunur?
Her ne kadar adını net olarak bilmesek de forklift günlük hayatta sık sık karşılaştığımız iş makinelerinden bir tanesidir. Forklift önünde iki uzun demirle paletli yükleri kaldırmaya yarayan oldukça kullanışlı bir iş makinesidir. Forklift operatörü de bu makineyi kullanmayı bilen kimselere denilmektedir. Forklift operatörü kimdir bir önceki yazımızda detaylı olarak anlattık. Bu yazımızda forklift operatörü olmayı tercih eden bireyler için nasıl forklift operatörü olunur, forklift şoförü nasıl olunur anlatacağız.
Kimler Forklift Kullanabilir?
Forklift kullanmak için forklift ehliyeti sahibi olmanız gerekmektedir. Forklift ehliyeti almak için kişilerden öncelikle herhangi bir el ve ayak gibi vücut uzuvlarının koordinasyonunda sorun yaşamıyor olması yani forklift kullanmasına engel bir sağlık durumunun bulunmaması gerekmektedir. Ayrıca forklift operatörü olmak isteyen kişilerin dikkatli ve tedbirli kişiler olması da ayrıca önemlidir. Forklift ehliyeti diğer adıyla G sınıfı sürücü belgesi almak için gereken şartlar aşağıda maddeler halinde verilmiştir.
- 18 Yaşını doldurmuş olan,
- En az ilkokul mezunu olan,
- Kanunun 41.maddesi ( e ) bendinde sayılan T.C.K maddelerinden mahkumiyeti olmayan,
- Vücut yapısı ve ruh sağlığı bakımından yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olan her birey forklift ehliyeti almak için başvuruda bulunabilmektedir.
Forklift belgesi almak için herhangi bir ehliyetinizin bulunmasına gerek yoktur. Ehliyet sahibi olmayan kişiler de forklift operatörü olmak için başvuru yapabilmektedirler. Ancak hiç ehliyeti bulunmayan kişiler ehliyeti bulunmadığı için trafiğe çıkamazlar. Trafiğe çıkabilmeleri için b yada e sınıfı ehliyet alarak kurstan aldıkları operatörülük belgesini trafiğe giderek işletmelidirler. Forklif belgesi, portif belgesi olarak da bilinmektedir.
Forklift Ehliyeti Nasıl ve Nereden Alınır?
Genelde İşletmeler kendi elemanlarını yetiştirmek için, Karayolları Bölge Müdürlüklerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Makine Mühendisleri Odalarından herhangi birine başvurarak Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak, bünyelerinde çalışan elemanlardan iş makinesi kullananlara sertifika verilmesi için kurs açılması talebinde bulunurlar. Gerekli izinler alındıktan sonra kurs açılır. Kurs sonucu yapılacak sınavda başarılı olanlara iş makineleri kullanım(Operatörlük) sertifikası verilir.
Ayrıca özel sürücü kursları da gerekli izinleri (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerine ve 4 üncü madde de belirtilen esaslara göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim kurumları Genel Müdürlüğünden kurum açma ve Öğretime başlama izni) aldıktan sonra açacakları kurslar bitiminde Milli Eğitim müdürlüğü tarafından yapılacak sınav sonucu başarılı olanlara iş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.
Sonuç olarak forklift şoförü olmak isteyen bireyler halk eğitim merkezleri tarafından açılan kurslara ve özel sürücü kurslarına başvuruda bulunabilir. Bu kursta Forklift aracının tanımı, motor güç aktarma organları, hidrolik gibi sistemlerin öğretilmesi, forklift aracının her türlü ataşman ve ekipmanının tanıtılması, yerinde doğru ve düzgün kullanılmasının öğretilmesi, forkliftin iş yerinde, arazide ve kara yolunda emniyetli, ekonomik ve verimli bir şekilde tekniğine uygun olarak kullanılmasının öğretilmesi, forkliftin günlük, haftalık, aylık gibi bakımlarının öğretilmesi, forkliftin arıza belirtilerinin ve arıza durumunda yapılacakların öğretilmesi gibi eğitimler verilmektedir.
Forklift Operatörünün İş İmkanları
Forklift operatörleri yükleme – boşaltma işleri yapılmakta olan özel veya kamu şirketlerinde çalışabilmektedirler. Bu ilanlara sık sık www.elemanuzman.com sitemiz üzerinde yer vermekteyiz. Günümüzde forklift kullanım alanları hızla gelişmektedir ve bu doğrultuda forklift şoförlerine verilen önem de artmaktadır. Bu meslekte nitelikli elemanlara ihtiyaç bir hayli fazla olup, ileride de mesleğin devam edeceği söyleyebilir. Bu yazımızda forklift şoförü olmak hakkında detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca bir diğer yazımız olan forklift şoförü maaşları yazımızı da okumanızı öneriyoruz.
osman er
6 Mart 2017 at 12:08
Toplam masraf ne kadar?
Ahmet
30 Eylül 2019 at 03:33
Almak zormudur acaba. Sınavları filan. iş imkanları nasıldır tşk ederim.