Hemşirelik birey, aile ve toplum sağlığını korumakla görevli, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaşmayı hedef bilmiş sağlık hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren, dünyanın en eski mesleklerinden bir tanesidir. Halk arasında bir kadın mesleği olarak lanse edilen hemşirelik, artık sıkça erkekler tarafından da icra edilmektedir. Hemşirelik oldukça zor bir meslek dalıdır. Hemşireler, esnek çalışma saatleri, yorucu, tempolu olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Hemşire Nasıl Olunur?
Hemşireler hastayı kabul eder muayeneye hazırlarlar. Hasta bakımı esnasında solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, temizlik gibi temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yaparlar. Acil durumlarda ilk yardım tedavisini gerçekleştirirler. Hemşirelerin daha saymadığımız çok sayıda görevi vardır. Tüm bunları bir önceki yazımızda detaylı olarak anlattık. Hemşirelik mesleği hakkında detaylı bilgi için hemen TIKLAYIN. Bu yazımızda da hemşire nasıl olunur, hemşire olmak için gereken şartlar nelerdir, kimler hemşire olabilir detayları ile anlatacağız.
Kimler Hemşire Olabilir?
Hemşire olmak isteyen bireyler, üst düzeyde genel yeteneğe sahip, biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, insanlara yardım etmekten memnun olan, sorumluluk duygusu yüksek, çabuk ve doğru karar verebilen, tedbirli, tertipli, şefkatli, sevecen, bedence sağlıklı, dayanıklı ve soğukkanlı kimseler olması gerekmektedir. Aksi durumunda hemşirelik mesleğini yapacak olan kişiler oldukça zorluk çekeceklerdir. Bu sebepten dolayı bu kişisel özelliklere sahip kişiler hemşire olabilirler. Peki nasıl hemşire olunur?
Hemşire Olmak için Hangi Bölümü Okumalıyım?
Öncelikle hemşire olmak istiyorum diyen kişiler ilk ve ortaokulu başarılı bir şekilde bitirmelidirler. Daha sonra şu anki ismi TEOG olan sınava katılarak hemşirelik bölümü olan bir sağlık meslek lisesini kazanmaları gerekmektedir. Önceleri sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünden mezun olanlar asil hemşire olarak görev yapabiliyorlardı. Ancak bu durum 2014 yılında çıkarılan yasa ile değiştirildi. Artık sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünü bitirmek asil hemşire olmak için yeterli değildir. Bu kimseler yardımcı hemşire unvanı ile çalışabilmektedir. Asil hemşire olabilmek için ise 2 yıllık bir yükseköğrenim sürecini tamamlamak gerekmektedir.
Hemşire olmanın tek yolu sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümünü ve ardından da 2 senelik yükseköğrenim sürecini tamamlamak değildir. Fen lisesi, Anadolu lisesi veya herhangi bir liseden mezun olmuş olanlar da hemşire olabilmektedirler. Bunun için liseyi bitirmelerinin ardından şu anki adı YGS ve LYS olan sınavlara katılarak, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin 4 senelik eğitim veren lisans programı olan hemşirelik bölümünü kazanmaları ve eğitim sürecini başarı ile tamamlayarak mezun olmaları gerekmektedir. Üstelik üniversitelerin hemşirelik bölümlerinden mezun olanlar baş hemşire olarak görev almaktadırlar.
Hemşirelerin İş Bulma Olanakları
Hemşirelerin iş olanakları oldukça geniştir. Ülkemizde halen oldukça fazla sayıda hemşire açığı bulunmaktadır. Bu sebepten hemşire olan kişiler kısa zaman içerisinde iş bularak görevlerine başlamaktadırlar. Hemşirelik mesleğinde günümüz itibariyle işsiz kalma olanağı hemen hemen yok denecek kadar azdır. Hemşireler devlet veya özel sektör hastanelerinde, çeşitli sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilmektedirler.
Bu yazımızda hemşire nasıl olunur, kimler hemşire olabilir, hemşire olmak için gereken özellikler nelerdir, hemşire olmak istiyorum nasıl olabilirim detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca hemşire maaşları hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Yağmur
11 Nisan 2020 at 21:37
Belli bir yaş sınırı var mı hemşire olmak için