Günlük hayatta kişisel, birçok stres ortamlarında bulunmaktayız, motivasyon ve morali direk etkileyen stres, iş hayatında da fazlasıyla görülmektedir. Çalışma hayatında olan stresler, geçtiğimiz dönemlere göre, daha fazla yaşandığı sonucunu göstermektedir. İş hayatında olan stresin, çalışma hayatında oluşabilecek başarıya engel olduğu bilinmektedir. İş hayatında stres belirli bir noktaya kadar fayda sağlayabiliyor, başarma isteği ve azmi olarak ama aşırı strese maruz kalmak, başarısızlığa, motivasyon düşmesine sebebiyet verebiliyor.
İş Stresi Nasıl Atılır?
İş yerinde anlıkta olsa stresinizi atabileceğiniz, stres uzmanları tarafından önerilen yöntemler;
Sakinleştirici şeyler düşünün:
Masanızdan kalkmanıza gerek olmadan rahat oturarak, gözlerinizi kapatıp derin nefes almanız, sakin bir şeklide, olmak istediğiniz tatil mekanını hayal etmeniz olumlu sonuç verecektir. Güneşlendiğinizi, dalgalardan gelen sesleri, denizin kokusunu hayal etmeniz motive olmanıza olanak sağlayabilir.
Stres topu elinizin altında olsun:
Masanızda, herhangi bir stres ve gerginlik anında stresinizi atabilmeniz için, elinizin altında bir stres topu yada oyuncak bulundurun. Kas hareketlerinin dolaşım sistemi üzerinde yaptığı uyarılmanın, stres konusunda sakinleştirici bir etki meydana getirecektir.
Doğru nefes egzersizleri yapın:
Nefesinizi sakin bir şekilde alıp verin, burnunuzdan aldığınız nefesi ağzınızdan yavaş yavaş geri verin. Aldığınız nefesi derin alın, yaklaşık 5 saniye kadar içinizde tutuktan sonra, yine yavaş yavaş geri verin. Nefesinizi bu şekilde 5 ila 6 kez tekrarlayarak uygulayın , stres anında nefes egzersizi ile sakinleşmenizi sağlayabilirsiniz.
Sevdiklerinizle görüşün:
İşte oluşan streste; ailenizi, eşinizi, dostlarınızı arayarak onlarla konuşmanız, ilginizin dağılmasına sevdiklerinizin sesini duyarak, rahatlamanıza olanak sağlayabilir.
Hoş kokunun streste etkisi var:
Masanızda, ofisinizde bulunan kokularında stres üzerinde sakinleştirici etkisi olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Vanilyalı kokular, çikolata kokusu, limon kokusu stres üzerinde olumlu etkiler meydana getirmektedir. Limonlu bir kolonyayı, çekmecenizde bulundurabilir, stres anında, kullanabilirsiniz.
Müzik sakinleştiriyor:
İş yerinde oluşan gürültüler, stresi tetikleyici bir etki bırakabiliyor. Kısık sesle olan, hafif müzikler stres üzerinde olumlu etkiler meydana getirmekte, stres azaltmaktadır. Bu müzikler için önerilerimiz; meditasyon müzikleri, yağmur sesleri, su sesleri, kuş ötmeleri olabilir. Gürültü kirliliğinden uzak olmanız stresinizi hafifletip, daha verimli çalışmanıza olanak sağlayacaktır.
Zaman yönetimi:
Çalışmalarınızı planlamanız, zamanı etkin bir şekilde kullanabilmenize olanak sağlayacaktır. Zamanlama çalışmalarda, ciddi anlamda bir stres etkisi meydana getirmektedir. Gereksiz işlerden kendinizi uzak tutmanız, önceliklere göre plan çıkarıp plan doğrultusunda çalışmanız, zamanlama yönetiminizi işe yarar hale getirecektir. Böylelikle zamanlamadan dolayı oluşan stresten arınmış olacaksınız.
Çalışma aralarınızda eğlenceli şeyler yapın:
Çalışmalarınız sürekli tek düze, iş ciddiyeti içinde ilerlememelidir. Verdiğiniz molalarda, okuduğunuz bir fıkra yada kısa arkadaş muhabbetleri stressiz çalışmanızı sağlayabilir. Dozunu ve miktarını ayarlayarak, kendinize kısa eğlenme anları oluşturun. Eğlenmek vücudun daha fazla oksijen almasına beynin dinlenmesine etki sağlar ve kan basıncınız üzerinde düşürücü bir etkiyi gerçekleştiriyor.
Kendinize işten ayrı zaman ayırın:
Sürekli çalışmanız iş veriminizi ve kalitesini azaltabilir, çalışmalarınıza ara vererek iş kalite ve değeri üzerinde iyileştirici etki bırakabilirsiniz. Eğer mümkünse açık havaya çıkmanız, masanızdan kalkıp ofis içinde arkadaş ziyaretlerinde bulunmanız, kısa sohbetler etmeniz kendinize ayırmanız gereken zamandır. Çalışma zamanınızın stresten uzak olması konusunda, fayda sağlayabilir.
Beslenme çalışma saatlerinde önemli:
İş yerinizde yemek molalarınız da, beslenmenizde oldukça önem arz etmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, rahatsız edecek yiyeceklerden ziyade hafif yiyecekleri tercih etmelisiniz.
Stresin Fiziksel Belirtileri ve Stresin Duygusal Belirtileri
Stres kişiler üzerinde, fiziksel ve duygusal anlamda çeşitli etkiler bırakmaktadır. Bu etkiler stresin boyutuna vE zamanına göre hastalık, üzüntü olarak geri dönüşüm yapmakta maalesef ki tedavi gerektirmektedir. Stresin fiziksel belirtileri ve stresin duygusal belirtileri hakkında bilgiler madde madde aktarılmaktadır.
Stresin Fiziksel Belirtileri
Nefes darlığı:
Daha sık aralıklarla alınan nefes nefesinizin daralmasına sebebiyet verir. Vücut stresliyken daha fazla oksijen alma gibi bir gereksinim hisseder bu sebeple daha sık aralıklarla nefes almaya başlar bu durumda belirtildiği gibi nefesin daralmasına sebep olur.
Baş ağrısı:
Stres anında kaslarınız ve damarlarınızda bir gerginlik olur bu gerginlik, damarlar arasında daralmalara ve kan akış düzeninin bozulmasına sebep olur. Damarlar arasında bozulan kan akışı, kasılmalara ve kasılan bölge üzerinde ağrılara sebebiyet verir.
Sindirim Bozukluğu:
Stresin, psikolojik anlamda meydana getirdiği etkiyle ; mide bulantısı, heyecan, bağırsak hareketlerinde bozukluklar, iştahsızlık gibi sindirim sistemini etkileyen unsurlar meydana gelir. Bu sebepler sindirim bozuklulukları sonucunu meydana getirir.
Yüksek tansiyon:
Stres anında en çok tepkime kalbiniz ve damar sisteminiz üzerinde etki eder. Kalbinize etki eden tepkime yüksek tansiyon olarak sonuç vermekte, stresin boyutuna göre tansiyonunuz değişlik göstermektedir.
Terleme:
Stresin fiziksel belirtilerinden bir diğeri, vücudunuz da olan terlemedir. Stres anında terlemenin fazla miktara çıktığı saptanmakta, ısı artışı kaynaklı olan terlemenin haricinde, stres kaynaklı terleme olabileceği uzmanlar tarafından söylenmektedir.
Mide Bulantısı:
Stresten dolayı etkilenen sindirim sisteminiz, mide bulantısına sebep olacaktır. Sindirim sistemin de olan bozulma kısa sürelide olsa, devamında tıbbi müdahale gerektirecek mide rahatsızlıkları haline dönüşebilir.
Yorgunluk hissi:
Stresli olmanız vücudunuzu psikolojik anlamda etkileyeceği için vücudunuzda yorgunluk hissi meydana getirecek, dinlenme isteği geliştirecektir.
Stresin Duygusal Belirtileri
Stresin Duygusal Belirtileri kişiye göre değişiklik göstermekte ve kişilere etki etmektedir.
Duygusal anlamda iniş çıkışlar:
Stres çabuk ağlamanızı, daha hassas veya daha öfkeli ve kırılgan olmanıza sebebiyet verebilir. Bu durum genellikle kişiye göre değişiklik göstermektedir. Bazı insanlar stres anında daha öfkeli olurken, bazıları kırılgan ve hassa olabilirler.
Gergin duruş:
Stres kişiler üzerinde gerginlik yaratabilir, olaylara gergin durulması aşırı sinire ve öfke patlamalarına sebebiyet verebilir.
Endişeli yaklaşım:
Stres anında endişe kat sayınız artabilir. Olay ve konulara daha endişeli yaklaşabilirsiniz.
Yetersiz olduğunuzu düşünebilirsiniz:
Stres anında yetersizlik duygusu meydana çıkabilir. Bu durum ümitsiz olmanıza çalışma hayatınızda performans ve ilginizde ciddi anlamda düşmeye sebebiyet verebilir.
İşinize odaklanamazsınız:
Stres konsantre olmanıza engel olabilir, dikkatinizin dağılmasına ilgili konuya tekrar konsantre olmanız konusunda olumsuz etki bırakabilir, buda hem sağlık hem zamanlama açısından olumsuz sonuç getirecektir.
Bütün bunların yanı sıra stres davranışlarınız üzerinde de değişimler getirecektir. Bunlar;
Beslenme düzensizliği:
Stresli olduğunuzda daha çok yeme eğilimi veya iştahınızın kesilmesi gibi bir sonuç meydana gelebilir.
Uyku düzensizliği:
Uyuma düzeninizde değişiklikler stres kaynaklı olarak kendini gösterebilir. Daha çok uyuma isteği yada uykusuzluk şikayetleri ortaya çıkar.
Alkol ve sigaraya yönelme:
Stresin belki de en olumsuz etkilerinden biride sigara ve alkol gibi zararlı maddelere yönelme eğilimi olmasıdır. Kişiler stres anlarında sigara yada alkol gibi uyarıcı maddelere yönelir, farkında olmadan stresin verdiği olumsuz, etkiyi sigara ve alkolün sağlığa olan zararı ile birlikte katlayarak, daha zararlı hale getirmektedirler.
Kişiler arası ilişki bozuklukları:
Stres çevreniz ile aranızda ki bağa zarar verecek şekilde etki edebilir, öfke ve sinirinizi çevrenizdekileri yansıtabilir, aranızın bozulmasına sebebiyet verebilirsiniz.
Stresin fiziksel belirtileri ve stresin duygusal belirtileri, kişiler tarafından oldukça zarar verici ve yaşama kalitesini yer yer düşürmektedir. Bu belirtilerden uzak durmak için, stresli ortamlarda bulunmamalı olabildiğince sakin olmayı tercih etmelisiniz. Gerekirse bahsedilen konular hakkında uzmanlardan destek almalı kendiniz için doğru sonuçlara ulaşmalısınız.