Ana Sayfa Bilgi Bankası İş ve Yaşam Dengesi Nedir?

İş ve Yaşam Dengesi Nedir?

104
İş Ve Yaşam Dengesi Nedir

İş ve Yaşam Dengesi Nedir?

İşiniz sizin için ne derece önemli, sizi mutlu ediyor sürekli çalışma isteği uyandırıyor mu, yoksa sadece mecburiyetten zoraki ve bütün hayatınızı olumsuz etkileyecek,  sinir ve stres altında mı çalışıyorsunuz.

Aşırı meşgul ve yoğun çalışma olan dönemlerde, gereklilikten dolayı yoğun çalışmak, günlük yaşantımızda fedakarlık yaparak daha çok çalışma hayatına zaman ayırabilir. Ancak elimizden geldiğince bu durumu,  gerekli ve mecburiyet söz konusu olduğunda yapmaya, iş ve yaşam arasında ki dengeyi oluşturarak ilerlemeye dikkat etmeliyiz. İş hayatı ile sosyal hayatımızı dengede tuttuğumuz zaman, bu düzen hem iş hayatımıza hem de sosyal hayatımızda olumlu yansıyacaktır.

İş ve yaşam dengesi, konusunda bu dengeyi oluşturabilmeniz için, önerilerimiz;

  • Çalışmalarınızı ve sosyal faaliyetlerinizi kağıt üstünde planlayabilir, plan üzerinde yaptığınız zaman yönetimini uygulamaya geçebilirsiniz.
  • Yaptığınız planlama için çevrenizde bulunan yakınlarınızdan, ya da belirli bir kaç kişiden yardım alabilir, zamanlamada aksaklıklar olmaması konusunda bilgilendirmede bulunabilirsiniz.
  • Çok fazla iş hayatına yönelmek veya sosyal hayata ağırlık vermek konusuna dikkat etmeli, planlamanızı bu kriteri baz alarak yapmalısınız.
  • Yapacaklarınızı planlamanın yanı sıra küçük notlar alarak, akılda kalıcı ve göz önünde bulundurmalısınız.
  • İş yerinde yapmanız gereken işlemleri ofisinizde tamamlamalı eve iş getirmemelisiniz. Aynı şekilde özel konularınız da ofis ortamında bulundurmamalı motivasyonunuzu etkileyecek unsurlardan sakınmalısınız. Eğer çalışmalarınızı home ofis yapıyorsanız, çalışma saatlerinizi planlamalı çalışma saatleri dışında, sosyal hayatınıza yönelmelisiniz.
  • Sevdiklerinizin desteğini alın, yeri geldiğinde anlayışlı karşılanmasını istediğiniz yoğun çalışma dönemlerinizin hoş karşılanması için, öncesince konuşun bu konuda desteğe ihtiyacınız olduğunu belirtin.
  • Kendinizi dinlendirme konusunu ihmal etmeyin, iş ve yaşam dengesini oluşturmaya çalışırken en önemli kısımlardan biri, iki unsur arasında boğulmamak kendinizi dinlendirmeniz gerektiğini unutmayın. Zihniniz ve ruhunuz rahat olduktan sonra, iş yaşam dengesi konusunda daha rahat olumlu sonuçlara erişebilirsiniz.

Kadınlar İçin İş ve Yaşam Dengesi

Kadınlar İçin İş Ve Yaşam Dengesi

Yazıda bahsettiğimiz iş ve yaşam dengesinin nasıl düzenlenebileceği, çalışan kadınlar için oldukça zorlayıcı bir hal alabiliyor. Kadınlar için iş ve yaşam dengesi, konusunda aktarmamız gereken bilgiler, biraz daha farklı olmasını gerektirmektedir. Çalışan kadınların, iş ve yaşam dengesinden bahsederken, iş ve aile dengesi olarak bahsetmemiz daha yerli yerinde olur. Çünkü kadınlar;  anne olmak, eş olmak, ev içinde olan düzenin sağlanması, ev hanımlığı  gibi birçok parçaya bölünmesi gerekiyor ve ayrı ayrı bu rollerin hepsi çalışan kadınlara yükleniyor. Çalıştığı firmada sorumlu kişi, en üst merci olsa dahi bu rollerden, sıyrılma gibi bir durum söz konusu olamıyor. Örneğin ev hanımlığı işlemleri için, bir yardımcı görevlendirebilir,  ancak diğer rolleri;  anne olmak, eş olmak gibi rolleri devretmesi mümkün değildir. Bu rolleri, üstlenmesi ve yerine getirmesi dışında, herhangi bir seçenek yoktur. Çocukları ile iş haricinde kaliteli zaman geçirebilmelidir. Çünkü her çocuk için en önemli rol model, başlangıçta annesi babasıdır. Çocukların kendilerini, huzurlu ve güvende hissetmesi için en büyük rol anneye düşmektedir. Bu sebeptendir ki bütün bunların yönetimini çalışan kadınlar daha doğru yapmalı, gerekli olan zamanlama ayarlarını, herhangi bir görevi aksatmayacak şekilde ayarlamalıdır. İş ve yaşam dengesinin sağlanamadığı durumlarda, kadınların tercihinin mecburi yöntemi aileleri olduğu, kariyer ve başarılarının yarıda bırakıldığı, yapılan araştırmalarda saptanmıştır.

İş ve yaşam dengesinin ayarlanması konusunda, çalışmalara ve yapacağınız zamanlama yönetimine kısa sürelide olsa ara vermeniz, hem özel hayatınız için hem iş motivasyonunuz için önemli ölçüde, katkı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Freelance Çalışanlar Vergi Vermek Zorunda Mıdır?

Freelance çalışma sisteminde vergilendirme, sözleşme dahilinde hukuki bir işlem halinde ge…