Ana Sayfa Bilgi Bankası İş Yeri Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı

İş Yeri Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı

1,732
Çalışma Ortamı

Firmalar çalışmaları için, verimlik ve kazanç üzerinde artışlar olabilmesi için, doğru çalışma ortamı meydana getirmekte ve çalışanlarını doğru konumlandırma konusunda bilgili olmalıdır. Oturma düzeninden,  ortamda bulunan atmosfore kadar, her birinin ayrı ayrı çalışmalar üzerinde etkileri  vardır.  İş yeri çalışma ortamı nasıl olmalı noktasında sizler için öneri ve bilgiler yazımızda yer alacak, olumlu sonuçlar için doğru uygulamaları yapmanız,  faydalı olacaktır.

İyi Bir Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı

Çalışma ortamında, hemen hemen bütün personel  masa tenisi oynamak veya şirketin kazancıyla öğle yemeğinin keyfini çıkarmak yada  kendisinin belirleyeceği aralıklarla, mola vermeyi seviyor  ve istiyor olabilir . Ancak bu bahsedilenler genellikle mümkün olmamaktadır. Hayal ettiğiniz çalışma ortamının dışında bir ortamda çalışıyor olmanız, performansınızı çok fazla olumsuz etkilememelidir.bunun önüne geçebilmek için, şirket amaçları doğrultusunda çalışmaya özen göstermeli, hedeflere odaklanarak mevcut çalışma ortamına uyum sağlamalısınız.

Çalışma ortamı, işveren tarafından belirlenmeli

İşverenler, çalışanların şirketin en önemli varlıkları olduğunu unutmamalı ve onlara mümkün olduğunca yatırım yapmalıdırlar.  Çalışanlara isteklerini, mümkün olduğunca vermeye çalışarak, bu yatırımı kolaylıkla yapabilir,  mesleki olarak büyüme fırsatları meydana getirilebilir. Böylelikle şirket için çalışma hacminde ve kazancında artışa, başarıya ulaşım sağlanabilir. Çalışanların istekleri içerisinde, büyük ölçüde çalışma ortamı modelleri bulunduğu için çalışma ortamı, işveren tarafından belirlenmelidir. Yapılan araştırmalar ve  anketler,  kişilerin kendilerini rahat ve mutlu hissettikleri çalışma ortamlarında, daha verimli ve daha başarılı olduğu sonucunu göstermektedir.

İş yeri çalışma ortamı nasıl olmalı sorusunun cevabı, kişilerin mesleklerine, unvanlarına, cinsiyetlerine göre değişiklikler göstermektedir.  Kişiler, iş yerinde bulunan arkadaşlıkların çalışmalarını etkileyeceklerini belirtmekle birlikte, belirli bir kesim de çalışmalarda, arkadaşların herhangi bir fayda sağlayıcı unsur olarak görmemektedir. Bu durum araştırma sonuçlarında,  yüzdesel olarak erkek çalışanların daha çok, çalışma ortamında arkadaşlığa önem vermediğini göstermekte, bayan çalışanlarınsa çalışma ortamında, iyi çalışma arkadaşlarına ihtiyaç duyduklarını sonucunu vermektedir. Bunların yanı sıra, şirketin çalışma ortamının ergonomik açıdan da, çalışan ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde olmasının performans üzerinde etkisi olduğu sonucuna rastlanmıştır. Çalışanların gerekli olan materyallere kolaylıkla erişim sağlayabilecekleri, esnek bir yapı olmalıdır. Havalandırmalar, depolama birimleri, mobilyalar, çalışanlar tarafından erişilebilir olmalı, zaman kaybedilmeden ihtiyaçları doğrultusunda , kısa sürede ayarlayabilecekleri şekilde olmalıdır. Çalışma ortamının, personel üzerinde pozitif etki bırakacak şekilde düzenli ve ferah olması gerekliliği de, anketler sonucunda, ulaşılan bilgiler içinde yer almaktadır. Hücre tarzında, soğuk bir görüntü ve olan ortamda çalışılması, çalışmaları olumsuz etkilemekte ve motivasyon düşürmektedir. Bu yüzden dış dünya ile daha bağlantılı, çalışma mekanları tercih edilmelidir.

Çalışma ortamında bulunan, ısı, ışık veya ses yetersizse ve personeller tarafından olumsuz yorumlar yapılıyorsa, ilgili ortamdan başarı beklemek yersiz olacaktır. Çalışma ortamının ısısı, çalışanlara göre elverişli olmalı aynı şekilde çalışma mekanında ki ışıklandırma tercihi de doğru yapılmalı, ışıklandırma konusuna özen gösterilmelidir. İş yerinde meydana gelecek gürültü kirliliği, rahatsız edici sesler de,  personel üzerinde olumsuz etki bırakabilir,  bu etkiler   performans ve konsantrasyon düşüklüğü olarak kendisini gösterebilir.

İş yeri çalışma ortamı nasıl olmalı sorusunun cevabı için,  en önemli olması gereken bir diğer noktada,  çalışanların bulunduğu, çalışma  mekanının sağlığa elverişli olması gerekliliğidir. Havalandırmanın yapılmış olması, temiz su ve yiyeceklerin bulunması,  çalışma ortamının sağlığa elverişli olmasını sağlayacaktır. Manyetik olarak, kişi sağlığını tehdit edici unsurların, giderilmesi noktasına özen gösterilmeli,  çalışanların sağlığı için mümkün olduğunca, hassasiyet gösterilmelidir.

İş yeri çalışma ortamı nasıl olmalı özet olarak,  çalışanların istek ve ihtiyaçlarına orantılı bir şekilde karşılık verilebilmeli, ergonomik ve çalışma materyallerinin ulaşılabilirliğine dikkat edilmeli, temiz hava, temiz su gibi sağlığa  uygunluğu açısından test edilmeli, ofis içi temizliğine özen gösterilmeli, doğru ışıklandırma tercih edilmelidir diyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Freelance Çalışanlar Vergi Vermek Zorunda Mıdır?

Freelance çalışma sisteminde vergilendirme, sözleşme dahilinde hukuki bir işlem halinde ge…