Ana Sayfa Meslekler Kriminolog, Suç Bilimci Nedir? Ne iş Yapar?

Kriminolog, Suç Bilimci Nedir? Ne iş Yapar?

385
Kriminolojist Nedir

Kriminoloji ya da suç bilimi suçun açıklamasını yapan, suçlu davranışın nedenlerini inceleyen, suçun önlenmesi ve suçlulukla mücadele ile ilgilenen bir bilimsel öğretidir. Kriminoloji, suçları ve onları işleyenleri incelemeyi kendine amaç edinmiş bilim dalıdır. Kriminolojist diğer adıyla Kriminolog ise kriminoloji biliminin imkan ve olanaklarını kullanarak çalışmalar yapan kişilere verilen isimdir. Bir kriminologun yaptığı şeyin birçok yönü vardır.

Kriminologlar, birçok farklı suç türünün ve sorumlu suçluların doğasını inceler ve değerlendirir. Genellikle kolluk kuvvetleri, akademik kurumlar ve ıslah tesisleri için çalışırlar. Kriminoloji uzmanları için görevler arasında araştırma yapmak, teoriler geliştirmek, suç sahnelerini araştırmak ve raporları oluşturmak bulunmaktadır.

Kriminologların En Büyük Görevi – Araştırma Yapmak

Araştırma, bir kriminologun yaptığı işin en önemli parçasıdır. Kriminolog suçlarla ilgili kapsamlı araştırmalar yaparlar ve suçluların ortaya çıkmasına yardımcı olurlar. Eğitim, aile hayatı, davranış, zihinsel durum, sosyal statü, çevresel faktörler ve suçluların yaşamlarının diğer yönlerine odaklanırlar. Suçlu davranışlarına yönelik motivasyonları kazanmak için bireysel suçlulardan destek alırlar. Biyolojik durumlar ve davranıştaki önceki olaylar hakkında bilgi toplarlar. Suçlular arasında herhangi bir ilgili özelliği belirlemek için suçlar, tutuklamalar ve mahkumiyetlerle ilgili verileri inceler. Kriminologlar gelecekteki suçları öngörme, caydırma ve önleme yollarını bulmaya çalışırlar. Bazı kriminologlar suçluları, riskli bireyler için sonuç çıkarmak ve önerilerde bulunmak için araştırmaktadırlar. Diğerleri cezai adalet sistemi ile birlikte suçun tarihini ve teorilerini inceler. Kapsamlı bilgilerin toplanması yoluyla kriminologlar, kolluk görevlilerine suçluları yakalama ve suçlara ilişkin nedenleri değerlendirme konusunda yardımcı oluyor.

Kriminolojik Kuramlar

Kapsamlı araştırmaları sayesinde kriminologlar, insanların neden suç işlediğine ve herhangi bir ilişkili risk faktörüne ilişkin teoriler geliştirmeye çalışırlar. Davranışlardaki kalıp ve eğilimleri araştırmak için tüm araştırmalarını ve istatistiklerini derlerler. Araştırmanın dikkatli bir şekilde incelenmesinden sonra, diğer profesyonellerin kriminolojiyi daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için teoriler geliştirirler. Teoriler arasında kolluk kuvvetleri, adli tıp, çocuk suçluluğu, madde bağımlılığı ve hukuk reformu yer almaktadır.

Kriminologlar – Olay yeri inceleme

Birçok kriminoloji uzmanı, suç sahnelerini incelemek için kolluk görevlileriyle birlikte çalışır. Tam olarak ne olduğunu daha iyi anlamak için suç mahallinin tüm yönlerini araştırırlar. Bir suç sırasında meydana gelen olaylara ve olası nedenlere ışık tutmak için psikoloji ve kriminoloji bilgilerini kullanırlar. Suçun bazı işleniş yönlerine göre suçlunun belirli bir kategoriye girip girmediğini belirlemek için kanıtları ve bazen otopsileri incelerler.

Kriminologlar – Rapor Oluştur

Kriminologlar, suçların doğasını ve araştırma bulgularını gösteren raporlar oluşturmak için hem istatistiksel hem de analitik açıdan çalışırlar. Raporlar, benzer suçların karşılaştırmaya karar vermesi durumunda geri gönderilmek üzere dosyada tutulur. Kriminolog ayrıca, suç önleme girişimlerini içeren ve politikaları yeniden şekillendiren yasaları kabul etmede veya değiştirmede yardımcı olmak için kullanılabilecek istatistikleri geliştirirler. İşlenen suçları en çok kimin işlediği, suçların çoğunun meydana geldiği yer, adalet sisteminin suçluları nasıl etkilediği ve önceki suçluların sapkın davranışlarında tekrarlama ihtimalleri gibi demografik bilgiler toplarlar. Kriminoloji Derneklerine göre , çoğu kez kriminoloji uzmanlarının raporları kriminoloji dergilerinde veya diğer ilgili yayınlarda yayınlanmaktadır. Raporlar ayrıca, birçok farklı ceza adaleti alanında gerçek yaşam sorunlarını çözmek için de kullanılmaktadır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…