Ana Sayfa Meslekler Makinist nasıl olunur? Makinist olma şartları nelerdir?

Makinist nasıl olunur? Makinist olma şartları nelerdir?

1,430

Makinist nasıl olunur?

Demir yollarına bağlı olan birçok tren, belirli zaman aralıklarında yük ve yolcu seferleri yapmaktadır. Bir otomobilde bulunan şoför, ya da gemi ve uçaklarda bulunan şoför gibi trenlerde de pek tabi ki şoförler bulunmaktadır. Tren kullanan kişilere makinist adı verilmektedir. Makinistler trenin kullanımının yan sıra, teknik anlamda bakım ve onarımlarından da sorumlu olmaktadırlar.

Sorumlu olacağınız her meslek için öncesinde, belirli bir eğitim görerek meslek hakkında bilgi sahibi olarak gerekli donanımlara eriştikten sonra mesleği icra etmeye başlarsınız. Pekala, makinist nasıl olunur? Makinist olma şartları nelerdir? Sorularını cevaplandırmamız gerekirse; makinistler içinde, çeşitli birçok üniversitede bölümler bulunmakta olduğu bilgisini ve bu üniversitelerden eğitim alınması gerektiği bilgisini ilk etapta söyleyebiliriz. Makinist olmak için, bitirilmesi gereken üniversite bölümü lise eğitimi tamamlandıktan sonra, alınan iki yıllık raylı sistemler bölümü mezuniyet hakkıdır.

Üniversite mezuniyeti bulunmadan, raylı sistemler bölümü mezuniyeti olmadan da makinist olmak, belirli şartlar sağlandığında, koşullara uygunluk dahilinde mümkün olabilmektedir. Başlangıçta önemli olan gerekliliklerden biri, TCDD hastanelerinden sağlam olunduğuna dair heyet raporu alınmış olmasıdır. Yine aynı şekilde TCDD genel müdürlüğü tarafınca yapılan eğitimlere makinist adaylarının, katılım sağlaması ve verilen eğitim sonunda uygulanacak sınavlardan yeterince puan alarak başarı sağlamasıdır. Lise mezuniyeti bulunan kişilerin alacağı eğitim, ortalama olarak bir buçuk yıl sürmektedir. Verilen bu süre meslek lisesi mezuniyeti bulunan adaylar için, üç yıl gibi bir süreye çıkmaktadır. Verilen eğitimlerin sona ermesi sonucunda, başarı sağlanması ile makinist olarak mesleki anlamda görev alabilirler.

Makinist olma şartları nelerdir?

Makinist nasıl olunur konusunda ayrıntılı açıklamalarda bulunduk, bunun yanı sıra makinist olma şartlarının neler olduğu konusuna değinelim. Makinist olmak için, belirli kurallar ve şartlar, her meslek için olduğu gibi makinistlik içinde bulunmaktadır. Bu şartlar, bedensel anlamda herhangi bir sağlık probleminin bulunmaması, ruhsal sağlığın yerinde olması gibi başlıklardan oluşmaktadır. Makinistler oldukça önemli bir görevi üstlenmektedir, kendisiyle birlikte onlarca, yüzlerce can taşımakta ve can sorumluluğu almaktadırlar. Bu yüzden uygulanacak sağlık kontrollerinden, herhangi bir sekme olmadan geçmelidirler. Kişilerin can güvenliliğini emanet ettiğini unutmamalı dikkat ve hareket kabiliyetlerinin sorunsuzca olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra meydana gelebilecek, herhangi bir tehlike ve kazaya karşı son derece soğukkanlı olabilmeli, kontrol mekanizması fazlasıyla iyi olmalıdır. Uzun süren yolculuklardan dolayı, güçsüz ve uykusuz kalınabileceği için, uyku düzenini ve uyku ihtiyacını yeteri kadar sağlamanı istirahate önem verilmelidir. Makinistler, renkler konusunda da, ayırt edici ve dikkatli olmalı göz muayenesi ve kontrollerinden de mutlaka geçmelidirler. Bütün bedensel sağlık, uygunluğunun sağlanmasının yanı sıra ruh sağlığının da yerinde olması gerekmektedir.

Verilen bütün bilgilerin yanı sıra remi gazetede yer alan tren makinist yönetmeliğinde yer alan, bütün açıklama ve şartlar hakkında bili sahibi olunması makinist olmak isteyen, makinistlik mesleğine ilgi duyan kişiler için, oldukça faydalı olacaktır. Adaylar daha bilgili ve emin olarak büyün adımlardan geçebileceklerdir. Bu yazımızda nasıl makinist olunur detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…