Ana Sayfa Meslekler Mali Müşavir nasıl olunur, Mali Müşavir olma şartları nelerdir?

Mali Müşavir nasıl olunur, Mali Müşavir olma şartları nelerdir?

254
Mali Müşavir

Mali demek para ile ilgili demektir. Müşavir de danışmanın eş anlamlısıdır. Tümevarım yaparsak da mali müşavir akçeli işlerde fikir alacağınız, soru soracağınız kişidir. Bana kalırsa bir konuda derinlemesine bilgi ve tecrübeye sahip kişi konusunda müşavirdir. Bir önceki yazımızda olan mali müşavir kimdir konumuzda bu hususta detaylı bilgiler verdik. Peki nasıl mali müşavir olunur? Kimler mali müşavir olabilir? Öncelikle aşağıda mali müşavir olma şartlarını verdik.

Mali Müşavir Olma Şartları Nelerdir?

  • T.C. vatandaşı olmak (yabancı serbest muhasebeci mali müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır).
  • Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak.
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
  • Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak.
  • Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak.
  • Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak.” olarak sayılmıştır.

Yukarıda vermiş olduğumuz maddeler mali müşavirlerden aranan şartları içermektedir. Mali müşavir olma süreci de aşağıda detaylı olarak verilmiştir. Mali müşavir olmak isteyen bir kişi tüm bu basamakları aşmalıdır.

Mali Müşavir nasıl olunur?

Mali müşavirlik mesleği konusunda bilgi sahibi olmak istiyor olabilirsiniz. Mali müşavir nasıl olunur mali müşavir olma şartları nelerdir sizler için araştırma sonuçlarımıza sizler için yer vereceğiz. Mali müşavir olabilmek için, ilk önce lisans mezuniyeti olması gerekmektedir. Mali müşavirlik için, mezuniyetin bulunması gereken bölümler; Hukuk, maliye, işletme, iktisat, kamu yönetimi, siyasal bilgiler, bankacılık gibi bölümlerden herhangi birisinin olmasıdır. Belirtilmiş olan bu bölümlerden, lisansüstü diploma alınmasının akabinde, Serbest muhasebeci mali müşavir sınavına girebilme hakkı bulunmaktadır. Mali müşavirlik için öncesinde belirli bir süre staj sürecinde olunması gerekmektedir. Staj için yapılacak başvurular, SMMM odalarına yapılmalıdır.

Staj süreci üç yıldır, özel SMM bürolarında, şirketlerinde yapılmaktadır. Staj süreci boyunca belirli aralıklarla denetimler yapılmaktadır. Staja başlayabilmek için, öncesinde uygulanan sınav yıl içinde çeşitli aylarda uygulanmaktadır. Mart, Temmuz, Kasım aylarında sınav yapılmakta, Ağustos ve Aralık aylarında başvurular yapılmaktadır. Sınav merkezleri, Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde bulunmakta ve sınavlar bu illerde uygulanmaktadır. Staj süresi boyunca, üç yıl olan staj sürecinde sınavın yeterli puanda kazanılması gerekmektedir. Sınavın kazanılamaması durumunda, staj için açılmış olan dosya iptal olacaktır. Üç yıl olan staj sürecinde, kişiler kendi isimlerinin adı altında ticari herhangi bir faaliyete bulunamazlar. Fakat herhangi bir şirkete ortaklıkları bulunabilir. Ayriyeten ortak olunan ticari kuruluşta imza yetkisi bulunamaz. Üç yıl boyunca staj süreci usul ve kurallar dahilinde tamamlanır, gerekli denetimlerden sorunsuz bir şekilde geçerse, SMM sınavına giriş yapabileceklerdir. Sınav için verilen sınav hakkı ders bazında uygulanmaktadır. Ders başına sınav hakkı süresi iki yıldan oluşmaktadır. Bütün derslerin tamamı, verilen ikişer yıl sonunda ortalaması 60 ve üzeri olmalıdır. Sınav sonuçları, kişinin bağlı olduğu muhasebe odasına verilmelidir. Sonrasında odaya kayıt işlemleri başlatılarak ruhsat harçları için ödeme yapılır. Ruhsat için belirli işleyişler ve bunların bir süresi vardır. Bu süreç sonunda onaylanan işlemler ruhsatın çıkmasına engel teşkil etmemektedir. Ruhsat çıktıktan sonra SMM unvanına erişilmiş olur.

Yeminli Mali Müşavir nasıl olunur, olma şartları nelerdir?

Bir sonraki aşama yeminli mali müşavirlik aşamasıdır. Yeminli mali müşavirler, danışmanlık ve denetim yetkinliklerinin yanı sıra tasdik işlemlerini de yapabilmektedirler. Tasdik işlemlerini mali tablolar tasdik faaliyetleri gibi birçok çeşitli unsur ile gerçekleştirilebilmektedir. Yeminli mali müşavir olabilmek için gerekli olan şeylerden, en önemli kıstaslardan biri serbest muhasebeci mali müşavir statüsünde en az 10 yıl çalışılmış olmalıdır. Yeminli mali müşavirler normal olarak muhasebe işlemi yapamaz, danışmanlık ve tasdik işlemlerinden sorumlu olmaktadırlar. Yeminli mali müşavirlik sınavının verilmiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yeminli mali müşavirlik ruhsatı da mutlaka bulunmalıdır. Yeminli mali müşavir adayları için, uygulanacak olan sınav, kendi içerisinde, çeşitli prosedürler bulundurmakta ve sorumlu olan kişiler tarafından bir komisyon oluşmaktadır. Komisyon kararı ve alınan puan yeterlilikleri sonucunda yeminli mali müşavir olunabilmesi mümkündür. Tabi ki belirtmiş olunan diğer şartların sağlanması gereklidir.

Mali müşavir nasıl olunur? Mali müşavir olma şartları nelerdir? Kimler mali müşavir olabilir? Konusunda ayrıntılı bilgilere, yazımızda yer verdik. Mali müşavirlik mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…