Mali Müşavir nedir, kime denir?
Günlük hayatın gereklilikleri içerisinde, oldukça büyük bir zaman ve yer ticaret hayatından da oluşmaktadır. Ticaret, kurumsal büyük firmaların yapmış olduğu işlemlerden oluşmasının yanı sıra, küçük işletmeler ve ticari faaliyette bulunan kişilerden de oluşabilir. Ticari hayatın olmazsa olmazları arasında da, muhasebe gelmektedir. İlgili işletme, kurumsal ya da küçük işletme olması fark etmeden muhasebesinin, tutulması gereklidir. İşletme için var olan, ticari faaliyetlerin kaydedilmesi, özetlerinin çıkarılması, sınıflara ayrılması ve raporlar haline getirilmesi muhasebesinin tutulmasının gerekliliklerindendir. Genel anlamda muhasebe ticari kalemler haricinde de, planlama ve değerlendirme yapmak anlamına gelmektedir. Muhasebenin mali anlamda kullanımı, işlemlerin kayıt altında ilerlemesini sağlamak, doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve raporlandırılmasıdır. Muhasebe hizmeti de her dalda olduğu gibi kendi içinde çeşitli derece ve sınıflara ayrılmaktadır.
Mali Müşavirlikte muhasebe dallarında bulunmakta, oldukça önemli bir kademedir, saygınlık getiren meslekler içerisindedir. Ticari faaliyetlerin yürütülmesinde, gerekli olan mali kayıt işlemlerinin yapılması, sınıflandırılması ve raporlandırılması mali müşavir nedir sorusuna verilebilecek cevaplar içerisindedir. Mali müşavirlerin de muhasebeci sıfatı adı atında yapılan çalışmalardan bir farkı yoktur. Yapılan muhasebe adımları hakkında veya mali olan diğer konularda, danışmanlıkta yapabilirler.
Mali Müşavirler, ticarette bulunan firmalara veya ticari işlem yapan kişileri ait, gelirleri ve giderlerini kayıt altında tutmaktadır. Gelir ve giderler üzerinden vergisel anlamda ödenmesi gereken tutarların yönetim ve yönlendirmesini yapmaktadır.
Mali müşavir görevleri nelerdir?
Mali müşavirlerin görevleri konusunda bir sınıflandırma ve sıralama yapılabilir. Kendi içerisinde ayrı ayrı birçok konu içeren mali müşavirin görevleri konusunu sizler için, olabildiğince anlaşılır kılmaya çalıştık. Mali müşavir görevleri hakkında açıklamalar, özetiyle sizler için sunulmuştur.
Bu sıfata sahip kişilerin yaptıkları işlere bir de maddeler halinde bakarsak :
- Ticari işlem yapan kişi, resmi ve özel kurumların gelir-gider işlemlerinin kayıt altına alınması,
- Bu işletmelerin üzerlerine düşen vergi beyannamelerinin düzenlenmesi,
- Vergi daireleri ile işletmeler arasındaki bağlantıların sağlanması,
- Özel kurumların SGK ile arasındaki münasebetlerin düzenlenmesi,
- İşletmelerin muhasebe, finans, maliye işlemlerinde danışmanlık yapmak,
- Vergi, fon, gecikme faizi ve ceza işlemlerindeki uyuşmazlıkların çözülmesi.
Bu yazımızda mali müşavir ve yeminli mali müşavir kime denir, ne demektir, mali müşavirlerin görev tanımı, görev yetki ve sorumlulukları, hangi işleri yaparlar, ne iş yaparlar gibi Mali müşavirlik mesleği hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Mali müşavirlik mesleği hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz. Ayrıca mali müşavir olmak istiyorsanız, mali müşavir nasıl olunur yazımızı da incelemenizi öneriyoruz.