Ana Sayfa Meslekler ARFF Memuru Kimdir? ARFF Memuru Ne İş Yapar?

ARFF Memuru Kimdir? ARFF Memuru Ne İş Yapar?

493
ARFF memuru

ARFF Memuru Kimdir?

ARFF memurluğu son günlerde oldukça popüler olan ve hakkında az şey bilinen bir memuriyettir. ARFF isminin açılımı Aircra Rescue and Fire Fighng olup anlamı “Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele’dir. Bu işi yapan kişilere de ARFF Memuru ismi verilmektedir. Arrf memuru genellikle nöbet sistemi ile çalışan, havaalanlarında çıkabilecek yangınlara müdahale etmek, uçaklara yakıt ikmali yapılırken yangın ihtimaline karşın uçak başında beklemek gibi görevleri olan, DHMİ personelleridir.

ARRF memurları, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğitim almaktadır. Günün 24 saatinde hafta sonu veya bayram tatili ayırt etmeksizin sürekli vardiya sistemi ile çalışmaktadırlar. Üyesi bulundukları Avrupa Sicil Havacılık Konferansı ( ECAC) tarafından belirli aralıklarla uçuş güvenliği açısından denetlenmektedirler. Uçuş güvenliğinin olmazsa olmaz koşullarından bir tanesi de ARFF teşkilatının yeterliliğidir.

ARFF Memuru Ne İş Yapar?

Kısaca havacılık itfaiyecisi olarak nitelendirdiğimiz ARFF memurları, havaalanlarında kendileri için tahsis edilmiş olan özel alanlarda, olası bir kazada hava aracına en hızlı müdahaleyi gerçekleştirebilmek adına hazır beklerler. Hava araçlarının acil iniş yapması gerektiği durumlarda, hava aracını motorları susana kadar takip ederler. Bu süreçte yaşanabilecek olası kazalara anında müdahale ederler. Ayrıca hava araçlarının yakıt ikmali sırasında da herhangi bir aksiliğin yaşanması ihtimaline karşı hazır durumda bulunmaktadırlar.

ARFF Memuru İle İtfaiyeci Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ülkemizde havalimanlarında uçuş güvenliği 2005 senesine kadar itfaiye adı altında yürütülmekteydi.  Daha sonra sivil havacılık literatürü ve uluslararası sivil havacılık teşkilatı tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde kullanılmakta olan araç gereçler ve yapılan hizmetin niteliği gözlemlendiğinde itfaiye tanımının bu hizmetin sadece bir bölümünü kapsadığı görülmüştür. Bu hizmetin hayati önemi ve uluslararası standartların bir gereği olarak daha sonra DHMİ bünyesindeki itfaiye unvanı, ARFF memuru olarak değiştirilmiştir.

Kadınlar ARFF Memuru Olabilir Mi?

Bundan bir kaç sene öncesine kadar kadınlar ARFF memuru olamıyordu. Ancak gelen tepkilerin çokluğundan dolayı bu konudaki şartlar da değiştirildi. Artık ARFF memuru olmak için herhangi bir cinsiyet ayrımı gözetilmiyor. Kadınlar da erkekler kadar bu görevi üstlenebiliyorlar. Tüm bu anlattıklarımızın ardından ARFF memuru nasıl olunur haberimizi de okumanızı öneririz.

ARFF Memuru Çalışma Saatleri

ARFF memurlarının çalışma saatleri, görevli bulundukları havaalanına göre değişiklik göstermektedir. Bazı havaalanlarında 24 saat çalışmalarının ardından 48 saat izin, bazı havaalanlarında 12 saat çalışmanın ardından 24 saat izin ve bazılarında da 12 saat çalışmanın ardından 48 saat izin verilmektedir. ARFF memurları vardiya usulü çalışmaktadır. Ayrıca ARFF memurları çalışma süresince belirli bir zaman dilimi de spor yapmak zorundadırlar. Bu görev sırasında dinç ve göreve hazır olmaları için zorunlu tutulmuştur. Bu yazımızda ARFF memuru nedir, ne iş yapar detaylı olarak ele aldık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümünden dile getirebilirsiniz. Ayrıca ARFF memurlarının ne kadar kazandıklarını öğrenmek için hemen TIKLAYIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Maaşları Ne Kadar?

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? ve ne kadar kazanırım diye soran herkesin bu yazımızı okumas…